Αρχική » , , , , , » ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Δώστε πίσω τις συντάξεις στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, καθηγητές ΑΕΙ και γιατρούς [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Δώστε πίσω τις συντάξεις στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, καθηγητές ΑΕΙ και γιατρούς [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ]

Η απόφαση διαβιβάστηκε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εντολή για άμεση επιστροφή τους χωρίς ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών

Πρόκειται για περικοπές συντάξεων που έγιναν από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα. Η επιστροφή των ποσών θα... δημιουργήσει τεράστιες μαύρες τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθησαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση των συνταξιούχων στελεχών ΕΔ-ΣΑ η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας «δεν έχει νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου». Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εντολή για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Έτσι, αυτόματα, το ΓΛΚ, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Οικονομικών, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών. Το ΓΛΚ, σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει όσα παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τώρα σε δόσεις (ή επιστροφή σε ένα μικρό μόνο ποσοστό), όπως έκανε με τους δικαστικούς λειτουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ. και των ειδικών μισθολογίων, όπως οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι γιατροί διευθυντές του ΕΣΥ, έγιναν κατά τις επιταγές του νόμου 4093/2012.

Τις έκριναν αντίθετες με το Σύνταγμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε από τους δικαστές ότι η περικοπή των συντάξεων των στρατιωτικών είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές:

1) Της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών που γίνεται ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι στρατιωτικοί - σώματα ασφαλείας έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών.

2) Του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων στρατιωτικών.

3) Της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η αναγκαιότητα της μείωσης των συντάξεων θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη οι δικαστές τόνισαν ότι δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως αυτή των συνταξιούχων στρατιωτικών. Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ παραβιάζουν και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος μετά από τήρηση των αρχών: α) της ισότητας, β) της ισότητας στην κατανομή των βαρών και γ) της αναλογικότητας.

Με συντριπτική πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά) η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό ψαλίδισμα των συντάξεων που έγινε τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου. Συγκεκριμένα, στα απόμαχα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ. Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθη ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία, την ιδιοκτησία κ.λπ.

Παράλληλα, αποφάνθηκαν ότι οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων των καθηγητών και των γιατρών είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ε.Σ.Δ.Α.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 30/11/2014 – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ - ttsimpoukis@protothema.net)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

22 σχόλια:

 1. ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ, ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ (ΔΝΤ + ΕΕ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτέλους δικαιοσύνη μετά από τόσα χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι μπορει να σημαινει αυτο μπορει καποιος να μας εξηγησει???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΟΣ είναι η καταπάτηση του Συντάγματος από τους πολιτικούς. Ο μη διαχωρισμός των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική , δικαστική) μας έφερε εδώ. Στην ΕΛΛΑΔΑ ισχύει το τρία σε ένα (οικονομία). Ο εκλεγμένος βουλευτής νομοθετεί, εκτελεί ως μέλος της κυβέρνησης και δικάζει για τα μείζονα θέματα. Άρα έχουμε δημοκρατία αλά cart. Tα κόμματα συμφωνούν λεκτικά αλλά μόλις πάρουν την εξουσία ξεχνούν το πρόβλημα διότι είναι γλυκιά η κουτάλα με το μέλι. Οι δικαστές αντιστέκονται, αλλά έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους, διότι αρκετές φορές προέταξαν το συντεχνιακό τους συμφέρον (αναδρομικά, μισθοί κ.λ.π.) Αν θέλουν να σηκώσουν σταυρό, αυτό θα πρέπει να το κάνουν ανιδιοτελώς υπέρ του λαού και όχι στην πρακτική πάρε - δώσε. Σε κάθε περίπτωση όμως η δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ελ-πίδα του λαού. Οι πολιτικοί είναι μόνο του πήδα και το κάνουν πολύ καλά μέχρι στιγμής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για τους υπολοιπους Ελληνες τι γινεται μονο οι συγκεκριμενοι υπαρχουν και εχουν αποκλειστικα αυτο το προνομοιο. Οι αλλοι πολιτες β κατηγοριας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Αδωνις ομως ειπε ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος ,βεβαια τα δικα τους και των υπολοιπων λαμογιων της συγκυβερνησης δεν υποκεινται σε νομους και περικοπες. Ε ρε τι εχει να γινει στις εκλογες .....μπας και δουμε και κανενα στη φυλακη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάλι βγηκαν οι γνωστοί "ψύχραιμοι" και φοβίζουν τον κόσμο με τις αναρτησούλες τους και τον αυτοματισμό της κοινωνίας. ΕΛΕΟΣ, πότε θα ησυχάσουμε απ'αυτούς... Όταν ήταν να κάνουν κάτι για τους απόστρατους κάτω των 55, κάνανε "τουμπεκί ψιλοκομμένο" για να μην θιγούν οι ίδιοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΜΑΝΟΣ ΠΟΝΤ.30 Νοε 2014, 5:48:00 μ.μ.

  ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΤΑ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στο μπλοκ που βγάζει έγκαιρα τα πλήρη άρθρα από τις εφημερίδες και ενημερωνόμαστε χωρίς να αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε τις φυλλάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΠΕΣΤΑ ΜΑΝΟ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Άς το δούμε, και ας μή το πιστέψουμε. Η κυβέρνηση έχει δείξει που γράφει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης !!! Εάν αμφιβάλλει κανείς,άς ρωτήσει και τον (κο;) Κύρτσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ που είστε ΟΕΟΕΟΕΟ... Σας έχουν πάρει φαλάγγι οι "ψύχραιμοι" και πρώην και βαρύγδουπα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Και επειδή το είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτοί συγκινήθηκαν !!! Ρε δεν σταματάτε το δούλεμα; Ιδρώνει το αυτί τους; Από αύριο θα αμολήσουν τα γνωστά παπαγαλάκια και θα αρχίσουν να λένε για τους Στρατηγούς και τις γνωστές σαχλαμάρες τύπου Κύρτσου - Βερύκιου κλπ Τους έχουμε μάθει πλέον.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 30 Νοεμβρίου 2014 - 9:19 μ.μ. επειδή θα σχολιάσουν κάποιοι παπαγάλοι οι συνάδελφοι απόστρατοι δεν πρέπει να ενημερωθούν για την επικαιρότητα. Έλεος ρε φίλε τι αρλουμποσχόλιο ήταν αυτό. Άντε καληνύχτα και μην μας τρελαίνεις τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ..ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ!
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΤΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΩΣ ΔΩΡΟ...
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 30 Νοεμβρίου 2014 - 9:49 μ.μ. Ίδομεν αγορίνα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ωχ πέσανε πάνω στην απόφαση οι παπαγάλοι για να την ακυρώσουνε αμέσως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Οι παπαγάλοι των δανειστών τι λένε ; θα μας ενημερώσουνε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Να τα παρουν να τα παρουν,απο εμενα τον φορολογουμενο μονο μη τα ζητησουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανωνυμε 30/11-11.46 μμ
  Eισαι τελειως ασχετος.Αυτα τα χρηματα ειναι επι πλεον των περικοπων που εγιναν σε ολους του Ελληνες δλδ μου ζητας να κοβουν σε εμενα περισσοτερα απο οτι σε εσενα. Αυτα ειναι η λογικη του παραλογου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Παιδιά λίγο ψυχραιμία.Νομίζω ότι τα ποσά αυτά είναι μόνο για το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2012 τα οποία μας τα είχαν κρατήσει αναδρομικά στο Α ΄εξάμηνο του 2013.
  Για το θέμα αυτό είχαν υποβληθεί προσφυγές τις οποίες το Γ.Λ.Κ. τις είχε διαβιβάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου αυτό να αποφανθεί περί του νομίμου της αναδρομικότητας.
  Το λέω γιατί είχα πάρει απάντηση από το Γ.Λ.Κ. ότι η προσφυγή μου είχε διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό πριν κανά χρόνο περίπου.Όπότε ας περιμένουμε και μετά βλέπουμε .....
  Ο΄πο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Τώρα που καταρεει αυτή ανίκανη κυβέρνηση λύθηκε η γλώσσα της δικαιοσύνης και λέει τα πράγματα με το όνομα τους.Ας πάρουν τον ΠτΔ και να πάνε στον αγύριστο.Οσο για τα παρανόμως κομμενα κλπ να τους τα φάνε οι γιατροί και τα φάρμακα.Δεν τα θέλουμε τους τα χαρίζουμε....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ