Αρχική » , , , » «Ψαλίδι» 60% στην... εργασία μετα την αποστρατεία

«Ψαλίδι» 60% στην... εργασία μετα την αποστρατεία


Πότε μπορούν να εργάζονται οι απόστρατοι
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό

Οι απόστρατοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συνταξιοδοτήθηκαν, πολλοί πρόωρα και χωρίς τη θέλησή τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι συντάξεις τους έχουν περικοπεί ακόμη και μέχρι 45% σε κάποιες περιπτώσεις! Είναι λογικό, οι απόστρατοι να αναζητούν εργασία, για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, αφού πολλοί έχουν πιεστικές υποχρεώσεις, όπως στεγαστικά δάνεια, σπουδές παιδιών κ.ά.

Υπό ποιες προϋπόθεσες όμως μπορούν να εργαστούν οι απόστρατοι, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο; Παραθέτουμε βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, με την επισήμανση ότι ο Ιωάννης Αντωνιάδης (apofoitoissas.gr) έχει κάνει μια αναλυτική μελέτη.

Α. Απασχόληση συνταξιούχων (πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016)

Η απασχόληση των συνταξιούχων ρυθμίζεται κατ’ αρχάς από το άρθρο 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010, το άρθρο 10 του Ν. 3865/2010 και το άρθρο 4 του Ν. 4151/2013. Αναφορικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ισχύουν τα εξής:

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία:

α) Συνταξιούχοι έως 55 ετών (47 ετών για τους στρατιωτικούς): Για τους συνταξιούχους γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας), αναστέλλεται η καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους, μέχρις ότου συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.

β) Συνταξιούχοι άνω των 55 ετών (47 ετών για τους στρατιωτικούς): Μετά τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου, οι συνταξιούχοι (άνω των 55 ετών) ως προς την κύρια σύνταξή τους: λαμβάνουν μόνο το μεικτό ποσό της σύνταξης αυτής, το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Το υπόλοιπο της κύριας σύνταξης τούς καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περικοπή.

Β. Απασχόληση συνταξιούχων (μετά την ισχύ του Ν. 4387/2016)

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία και συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αυτοαπασχολούνται:

Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων Δημοσίου και γενικής κυβέρνησης: Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξής ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους. Για την προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης των ανωτέρω συνταξιούχων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 4387/2016. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυταπασχολείται μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο της ασφάλισής του κατά το χρονικό διάστημα της κατά τα ανωτέρω απασχόλησής του ή της περικοπής ή αναστολής καταβολής της σύνταξής του για την προσαύξηση της επικουρικής και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης κατά 60% του ποσού που υπολογίζεται με αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30.

3. Τροποποίηση ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη:

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε στα 26,18 για το 2016. Έτσι, πλέον, τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη θα ανέλθουν στο ύψος των 1570,8 ευρώ, ενώ τα 30 στο ποσό των 785,4 ευρώ (από 1007,10).

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 02/07/2016)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


11 σχόλια:

 1. Δεν εχουν σκοπο να φτιαξουν κρατος,θελουν να δεσμευσουν κινητη και ακινητη υπαρχουσα περιουσια ,ολοι ειναι υποτακτικοι εντολοδοχοι ,των δημιων της χωρας, ολων αυτων των ξενων εισβολεων, των εκβιαστων, των τοκογλυφων-δανειστων, που μας κλεβουν τις ζωες μας και μας πωλουν φυκια για μεταξωτες κορδελες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πενία τέχνας κατεργάζεται: όταν η ευρηματικότητα και οι έξυπνες λύσεις είναι το δημιουργικό αντίβαρο στις δυσκολίες και στην ανεπάρκεια των μέσων .........................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το παράξενο δεν το βλέπω πουθενά.
  Θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα αυτό,στη δεύτερη εργασία.
  Η διαφορά είναι οτι τώρα πιάνει τους στρατιωτικούς,γι'αυτό και γίνεται τώρα θέμα στην ιστοσελίδα.Θα έπρεπε μάλιστα να υπάρχουν αντικίνητρα στους εργοδότες(και έλεγχος,εννοείται) για την εργασία σε συνταξιούχους,αντί γι'αυτή την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επιβάλλετε η ΕΝΑΡΜΝΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΠ.ΟΠ -Ε.Μ.Θ -Ο.Β.Α ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΚΤΟΣ Α.Σ.Ε.Π ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 120 -140 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ ΤΥΠΟΥ OFF -ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
  Ευρωπαικό Ωράριο Εργασίας Δημοσίου -Τραπεζών.
  08:00 -12:00 υποχρεωτικό ωράριο εργασίας ΟΛΩΝ
  12:00 -14:00 υποχρεωτικό break -Lunch Time -family care αναψυχή
  14:00 -18:00 /18:30 υποχρεωτικό ωράριο εργασίας ΟΛΩΝ

  Ωράριο Εργασίας Στρατιωτικών -Αστυνομικών -Πυροσβεστών -Λιμενικών
  08:00 -13:00 υποχρεωτικό ωράριο εργασίας ΟΛΩΝ
  13:00 -15:00 υποχρεωτικό break -Lunch Time -family care αναψυχή
  15:00 -18:30 υποχρεωτικό ωράριο εργασίας ΟΛΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είσαι και πολύ βλάκας, όταν κάνουν δέκα (10) 24ωρες υπηρεσίες το μήνα την άλλη μέρα δεν πρέπει να φύγουν? για βάλτα κάτω και μέτρησέ τα...

   Διαγραφή


 5. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν επαρκείς περιόδους ανάπαυσης. Η έννοια της "ανάπαυσης" πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες χρόνου, και συγκεκριμένα ημέρες, ώρες ή και κλάσματά τους. Οι εργαζόμενοι στην Κοινότητα πρέπει να διαθέτουν ορισμένες ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης, ημερησίας, εβδομαδιαίας και ετήσιας καθώς και κατάλληλα διαλείμματα εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να προβλέπεται σχετικά και μια μέγιστη κατ' εβδομάδα διάρκεια εργασίας.


  ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΡΥΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Άρθρο 8

  Διάρκεια της νυχτερινής εργασίας

  Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε:

  α) ο κανονικός χρόνος νυκτερινής εργασίας να μην υπερβαίνει, κατά μέσον όρο, τις οκτώ ώρες ανά εικοσιτετράωρο·

  β) οι εργαζόμενοι τη νύχτα η εργασία των οποίων ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους ή σημαντική σωματική ή πνευματική ένταση να μην εργάζονται περισσότερο από οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια εικοσιτετράωρης περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούν νυκτερινή εργασία.

  Για τους σκοπούς του στοιχείου β), η εργασία που ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους ή σημαντική σωματική ή πνευματική ένταση ορίζεται από τις εθνικές νομοθεσίες ή/και πρακτικές ή από συλλογικές συμβάσεις ή από συμφωνίες μεταξύ κοινωνικών εταίρων, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων και των κινδύνων που συνδέονται με τη νυκτερινή εργασία.

  Άρθρο 9

  Ιατρική εξέταση και μετάθεση των εργαζομένων τη νύχτα σε θέση ημερήσιας εργασίας

  1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε:

  α) οι εργαζόμενοι τη νύχτα να δικαιούνται δωρεάν ιατρική εξέταση, πριν από την ανάληψη της εργασίας αυτής και, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, στη συνέχεια·

  β) οι εργαζόμενοι τη νύχτα που υποφέρουν από προβλήματα υγείας που αποδεδειγμένως οφείλονται στη νυχτερινή εργασία, να μετατίθενται, όποτε είναι δυνατόν, σε θέση ημερήσιας εργασίας για την οποία είναι κατάλληλοι.

  2. Η δωρεάν ιατρική εξέταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) διέπεται από το ιατρικό απόρρητο.

  3. Η δωρεάν ιατρική εξέταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) μπορεί να εντάσσεται σε εθνικό σύστημα υγείας.

  Άρθρο 10

  Εγγυήσεις για νυχτερινή εργασία

  Τα κράτη μέλη μπορούν να θέτουν ως προϋπόθεση της νυκτερινής εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, ορισμένες εγγυήσεις, υπό όρους που καθορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες ή/και πρακτικές, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο ασφαλείας ή υγείας οφειλόμενο στη νυκτερινή εργασία.

  Άρθρο 11

  Ενημέρωση σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι τη νύχτα τακτικά

  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εργοδότης που χρησιμοποιεί εργαζομένους τη νύχτα τακτικά να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές, εφόσον το ζητήσουν.

  Άρθρο 12

  Προστασία της ασφάλειας και της υγείας

  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε:

  α) οι εργαζόμενοι τη νύχτα και οι εργαζόμενοι σε βάρδιες να απολαύουν προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους, ανάλογης προς τη φύση της εργασίας τους·

  β) οι κατάλληλες υπηρεσίες ή μέτρα προστασίας και πρόληψης στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων τη νύχτα και των εργαζομένων σε βάρδιες να είναι ισοδύναμα με τα προσφερόμενα στους άλλους εργαζομένους και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

  Άρθρο 13

  Ρυθμός εργασίας

  Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εργοδότης που προτίθεται να οργανώσει την εργασία με έναν ορισμένο ρυθμό να λαμβάνει υπόψη τη γενική αρχή της προσαρμογής της εργασίας στον άνθρωπο, ιδίως προκειμένου να περιορισθεί η μονότονη και η ρυθμική εργασία, σε συνάρτηση με το είδος της δραστηριότητας και τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαλείμματα του χρόνου εργασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Απο τη μια κλεινει το ματι στη φοροδιαφυγη και στην αδηλωτη εργασια με τα ανυπαρκτα προστιμα,τις ποινες κοροιδιας και απο την αλλη εκδικειται τους αποστρατους που για λογους επιβιωσης αναζητησαν μια νομιμη δουλεια. Αυτη η κυβερνηση ειναι ενας κωμικος θιασος.....και ο καμενος κλοουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Συμφωνω με εσενα φιλος και βαζω θαυμαστικα! Ποιοι αποστρατοι δουλευουν;; Λιγοι! Για τους υπολοιπους δεν υπαρχει δουλεια και η ηλικια ειναι μεγαλη.. Αυτο που πρεπει να γινει ειναι να επιστραφουν τα λεφτα. Τα αλλα ειναι να ειχαμε να λεγαμε..

   Διαγραφή
 7. απαράδεκτοι και λαμόγια οι επαναστάτες της πλάκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΄ΠΛΑΣΤΙΚΟ΄΄ ΧΡΗΜΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΡΕΥΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ. . . . ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ-ΑΠΟ 420 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ 150 ΕΥΡΩ -ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΡΕΥΣΤΟ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ?ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ USB STICK ΜΕ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΜΑΦΙΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΩΝΤΤΑΣ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ-ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ. . . . ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ. . . . ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΑΛΙ ΣΚΗΝΙΚΟ 2010-ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ- ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΜΗΝ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΗΔΗ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- > ΤΟ Υ Π Ο Ι Κ Ο Ν < ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΗΝ > Φ Ο Ρ Ο Α Π Ο Φ Υ Γ Η ΣΤΟ Υ Π Ε Θ Α < ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΩΡΟΥΝΤΕ ΤΑΧΑ ΣΤΡΑΤ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΩ ΠΕΤΡΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Δ Ω Ρ Ε Α Ν ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ 5 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΝΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ-Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Α ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ. . . ΕΝΩ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΕΘΑ κ Δένδιας που ανήκει στη ΝΔ οχι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόνισε στη βουλή για αυξήσεις μισθών ενστόλων τα ετη 2014-2015 της τάξης 6,6% άνά έτος (συζήτηση Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ 21/7/2016). -ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ. . . . ΛΟΥ ΜΕ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. όλοι πάνε στη μαύρη εργασία

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ