Αρχική » , , , , , , » ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα ονομάζεται η νέα ΜΟΜΑ. Όλο το σχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας

ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα ονομάζεται η νέα ΜΟΜΑ. Όλο το σχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, παρέστη στην... τελετή ενεργοποίησης λειτουργίας της Διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού «Δεινοκράτης» (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μηχανικού στο Λουτράκι.

H λειτουργία της νέας ΜΟΜΑ θα έχει ως εξής σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

1. «Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΗΣ», με επιχειρησιακό τίτλο «ΔΙΔΕΡΓΩΝ» και έδρα την Αθήνα.

2. Στη Διακλαδική Διοίκηση θα υπάγονται δύο Μονάδες:

1η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού «Η Κυρά της Ρω», με επιχειρησιακό τίτλο 1η ΜΟΚΕ και έδρα την Αθήνα.
2η Μονάδα Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού «Η Κυρά των Μαρασίων», με επιχειρησιακό τίτλο 2η ΜΟΚΕ και έδρα τη Θεσσαλονίκη.

3. Στο έμβλημα θα αναγράφεται «ΚΑΙ ΤΑΝ ΓΑΝ ΚΙΝΑΣΩ», που προέρχεται από την ιστορική φράση του Αρχιμήδη όταν ανακάλυψε τους μοχλούς: «
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω», δηλαδή «Δώσε μου τόπο να σταθώ και τη Γη θα μετακινήσω».

4. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα διοικείται από ανώτατο αξκό του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς και θα διαθέτει δικό της προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από αυτόν των Γενικών Επιτελείων.

5. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα είναι Διακλαδική. Οι Μονάδες της ΔΙΔΕΡΓΩΝ (ΜΟΚΕ) θα αποτελούνται από προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

6. Προϋπόθεση ανάληψης έργων από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η αυστηρή τήρηση μιας εκ των παρακάτω:

Να καταστεί δημόσιος διαγωνισμός (κανονικός, 1ος επαναληπτικός, 2ος επαναληπτικός) άγονος.
Να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αναγκαιότητα εκτέλεσης, το οποίο θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο να αναλάβει άλλος φορέας.

7. Προϋπόθεση έναρξης εργασιών από τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ αποτελεί η ολοκλήρωση της μεταφοράς της απαραίτητης πίστωσης στον προϋπολογισμό της.

8. Μέχρι την πλήρη οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το έργο της θα αναληφθεί από Λόχο του 747 ΕΤΜΧ και Κλιμάκιο της 206 ΠΑΥ, ανάλογα με τις υφιστάμενες δυνατότητες. Προς τούτο, τίθενται από συστάσεως της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, υπό την επιχειρησιακή της διοίκηση.

9. Η ΔΙΔΕΡΓΩΝ θα αναλαμβάνει αρχικά έργα περιορισμένου προϋπολογισμού και απαιτήσεων και σταδιακά θα επεκτείνει τις δυνατότητές της, ανάλογα αφενός με την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της δημιουργίας της και αφετέρου με τον βαθμό υλοποίησης της αναγκαίας στελέχωσης και εξοπλισμού.

10. Ο εξοπλισμός της ΔΙΔΕΡΓΩΝ και των Μονάδων της θα προέλθει από:

Ανακατανομή πλεονάζοντος εξοπλισμού από φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό σκέλος, συγχρηματοδοτήσεις και Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
Προμήθεια μέσω του Προγράμματος Αμυντικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προμήθεια από ΟΔΔΥ.
Πρόσκτηση μέσω Διακρατικών Συμφωνιών.
Αποδοχή δωρεών.

11. Σε περίπτωση Κρίσης ή Επιχειρήσεων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και αναλαμβάνουν αντίστοιχες αποστολές.

12. Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή μειζόνων ατυχημάτων, η ΔΙΔΕΡΓΩΝ και οι Μονάδες της αναλαμβάνουν αποστολές από το ΓΕΕΘΑ, ανάλογα με τις δυνατότητες και τρέχουσες ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

(huffingtonpost.gr)

6 σχόλια:

 1. Το παπατζιλίκι πάει σύννεφο. Τρέμε Μπόμπολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γάτα ο Κωσταράκος. Με κίνηση ματ άρπαξε και Μηχανικό στο ΓΕΕΘΑ, μετά τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Τυχαίο ότι ο Γιούνκερ αναμοχλεύει τον Ευρωστρατό. Περιμένει πως και πως τον expert Μιχάλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΟΥΜΑΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ, γιατί μέχρι σήμερα ο Στρατός και το Μηχανικό δεν συμμετείχε σε φυσικές καταστροφές ; είναι σαν τα χρήματα που άμεσα θα έπερναν οι στρατιωτικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κουκουρουκου, μαλλον με περιοδικες καταστασεις θα ασχολουνται για καμια τριετια και μετα αντε γεια, σαν τα ΚΕΝ του Ντουβα...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O ΥΠΕΘΑ ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΥΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΝΤΑΙΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΝΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 58 ΧΡΟΝΩΝ-ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΡΙΖΟΥΝ ΔΟΝΤΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ .-ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΙΑ ΓΑΛΛΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αλλη μια φούσκα ψεκασμενης εμπνευσης ξεφούσκωσε. Φαφλατισμοί και μεγαλοιδεατισμοί της νεας διακυβερνησης. Αν πάντως ,παρ' ελπίδα ακουστεί κατι για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ , σφυρίξτε μας κλεφτικα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ