Αρχική » , , , , » Προσπαθούν να «κουκουλώσουν» σκάνδαλο με εφάπαξ στρατιωτικών

Προσπαθούν να «κουκουλώσουν» σκάνδαλο με εφάπαξ στρατιωτικών


Την υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πρώην αρχηγοί και υπαρχηγοί του Στρατού ερευνά η Δικαιοσύνη
Καταγγελίες για πιέσεις ώστε να καλυφθούν οι ευθύνες με τροπολογία-συγχωροχάρτι, όπως αυτή για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων

Μετά το σκάνδαλο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) που «βούλιαξε» από την κακοδιαχείριση δεκαετιών και διερευνάται από εισαγγελέα Διαφθοράς, ακόμα μια «υπόθεση στρατιωτική» με... παράνομες χορηγίες, υπό τη μορφή εφάπαξ βοηθημάτων, σε ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πρώην αρχηγοί και υπαρχηγοί Στρατού, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η ποινική διερεύνηση του νέου σκανδάλου βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς έχουν ήδη κληθεί για παροχή εξηγήσεων, ως ύποπτα τέλεσης απιστίας με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΛΟΑΣ (Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού) της κρίσιμης -κατά τη δικογραφία- περιόδου (2003-2009), στα οποία περιλαμβάνονται πρώην αρχηγοί και υπαρχηγοί Στρατού, διευθυντές της Διευθύνσεως Οικονομικού του ΓΕΣ κ.α.

Η ζημία που φέρεται να έχει υποστεί ο ΕΛΟΑΣ, από τον οποίο χορηγήθηκαν τα εφάπαξ βοηθήματα στους δήθεν δικαιούχους -σε βάθος εξαετίας-, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ!

Εφάπαξ  με το.... κιλό

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν από το γραφείο του τότε ΥΕΘΑ, Πάνου Μπεγλίτη, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθήνας μια ανώνυμη καταγγελία μετόχων του ΜΤΣ/ΕΛΟΑΣ (πρώην ΤΑΣ και ΕΛ/ΜΤΣ) για καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων σε κατηγορίες στρατιωτικών που δεν τα δικαιούνταν. Η Εισαγγελία του Στρατοδικείου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για μια αρχική διερεύνηση των καταγγελλομένων και τον Νοέμβριο του 2012 διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας λόγω αρμοδιότητας, καθώς από το υλικό της δικογραφίας προέκυπτε συμμετοχική δράση στρατιωτικών και ιδιωτών σε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, τα οποία με ειδικό νόμο υπάγονται στα Εφετεία (άρθρα 193 και 195 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα και νόμος 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου), λόγω της συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια του ΕΛ/ΜΤΣ (το οποίο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ΕΛΟΑΣ) στρατιωτικών και ιδιωτών, ιδίως απόστρατων αξιωματικών του Στρατού.

Σύμφωνα με τη δικογραφία αλλά και το διαβιβαστικό του εισαγγελέα του Στρατοδικείου, «το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2003 μέχρι Νοέμβριο 2009 με αποφάσεις του διοικούντος οργάνου του ΕΛΟΑΣ (στο οποίο μετείχαν εκ του νόμου στρατιωτικοί και ιδιώτες) χορηγήθηκαν εφάπαξ βοηθήματα σε κατηγορίες υπαξιωματικών ΕΜΘ (Εθελοντές Μακράς Θητείας) καθώς και σε κατηγορία γυναικών υπαξιωματικών χωρίς να τα δικαιούνται, αφού είχαν αποχωρήσει για διάφορους λόγους πριν από τη συμπλήρωση 25 χρόνων υπηρεσίας».

Πρόσφατα ο 17ος πταισματοδίκης, στον οποίο ανατέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, άρχισε να καλεί για παροχή εξηγήσεων μέλη διοικητικών συμβουλίων της υπό διερεύνηση υπόθεσης, όπως έναν πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά και υπαρχηγούς Στρατού.

Με... ντροπολογία

Διερεύνησης όμως χρήζουν και καταγγελίες που έφτασαν στην « Εφ. Συν.» για πιέσεις από εμπλεκόμενους να «κουκουλωθεί» η υπόθεση μέσω... χαριστικής (ν)τροπολογίας! (όπως... καλή ώρα έγινε με τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων). Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κύκλοι αποστράτων κ.λπ. προσπαθούν να πείσουν το αρμόδιο υπουργείο να περάσει τροπολογία για την εκ των υστέρων «νομοθετική τακτοποίηση» (και άρα αποποινικοποίηση) του «προβλήματος» για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα εφάπαξ στον ΕΛΟΑΣ.

Μέχρι στιγμής πάντως οι άνομες επιδιώξεις τους δεν έχουν ευοδωθεί.

Σε κούτες η δικογραφία για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελευθεριάνος, που έχει την «καυτή πατάτα» με το κυρίως σκάνδαλο του ΜΤΣ, το οποίο, με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, παρουσιάζει ζημιά 432 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει ήδη εκποιήσει μεγάλα περιουσιακά του στοιχεία με διαδικασίες που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, αποκλείεται λόγω του όγκου της δικογραφίας να έχει ολοκληρώσει την έρευνα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Τα στοιχεία για την υπόθεση, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» και στην οποία φέρεται να έχουν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις, όπως κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, φορολογικές παραβάσεις, παράβαση στρατιωτικής εντολής, γεμίζουν δεκάδες κούτες που βρίσκονται στα γραφεία των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Ελεγχόμενα είναι μέλη διοικήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (στρατιωτικοί και ιδιώτες), το οποίο από το 2007 δεν έχει πλέον δικά του κεφάλαια και δεσμεύει την τρέχουσα αλλά και τη μελλοντική περιουσία του για πολλά χρόνια, ενώ δεν γνωρίζει καν ποιος τού... χρωστά χρήματα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από αυτή την κύρια δικογραφία για την κακοδιαχείριση στο ΜΤΣ φέρεται να προκύπτει ότι το 2005 το Ταμείο προκειμένου να λάβει μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος πήρε δάνειο από τον ΕΛΟΑΣ περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το παράξενο είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ο τότε γενικός διευθυντής του ΜΤΣ ανέφερε προς το Διοικητικό Συμβούλιο ότι το Ταμείο είχε στα διαθέσιμά του το ποσόν των 10 εκατομμυρίων, ενώ στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να το δανειστεί.

Τον προηγούμενο δε χρόνο το ΜΤΣ είχε προβεί στην πώληση 6 εκατομμυρίων μετοχών της Γενικής Τράπεζας λαμβάνοντας υπόψη αναλογιστικές μελέτες σχετικά με την πορεία της μετοχής της τράπεζας στο άμεσο μέλλον, κάτι το οποίο το 2005 δεν επισημάνθηκε όταν τέθηκε εκ νέου θέμα αγοράς μετοχών της Γενικής.

Μάλιστα το ΜΤΣ δεν αρκέστηκε στη χρησιμοποίηση του ποσού των 10 εκατομμυρίων που πήρε από τον ΕΛΟΑΣ για να αγοράσει μετοχές αλλά προχώρησε, κατά πληροφορίες, στη σύναψη σύμβασης νέου ισόποσου δανείου με την Alpha Bank θέτοντας το αρχικό ποσό του δανείου που πήρε από τον ΕΛΟΑΣ ως εγγύηση αποπληρωμής του δανείου που έλαβε από την... τράπεζα (!) καταθέτοντάς το σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 21/10/2013 – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ - Σ.Λ.)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Σημεία και τέρατα επί 12 χρόνια στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού
2) Έσβησαν με το «έτσι θέλω» ζημιές 82,9 εκατ. ευρώ
3) Πολλοί ανησυχούν για την έρευνα στο ΜΤΣ...
4) «Έφαγαν» 99 εκ. ευρώ από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού


__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

2 σχόλια:

  1. OΣΟΙ ΚΑΤΑ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ Ή ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ.
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΠΗΡΑΝ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΞΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΔΙΚΑΙΟΥΝΤΟ ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΦΑΠΑΞ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΤΣ :44 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ {ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΑΡΧΙΚΟ ΤΟ 2008: 349}, ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 9%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεχρι και Απρ 2013 το εφαπαξ βοηθημα δινονταν σε 3 μηνες απο την πρωτοκολληση των χαρτιων, ενω τωρα λενε σε 6 μηνες. Τι μεσολαβησε και εχει αυξηθει ο χρονος στο διπλασιο??? Υπαρχουν υποχρεωσεις και πρεπει τα χρηματα να δινονται εντος 3μηνου οπως οριζει αλλωστε και το αρθρο 16 του ΝΔ 398/1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ