Αρχική » , , , » Όταν παίρνουν φόρα φόρα κατηφόρα... (...οι κατώτατοι μισθοί)

Όταν παίρνουν φόρα φόρα κατηφόρα... (...οι κατώτατοι μισθοί)


ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΤΗ 12Η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο αείμνηστος Μανώλης Ρασούλης έγραφε τους στίχους «όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα...» προφανώς δεν είχε στο μυαλό του τους κατώτατους μισθούς στην Ελλάδα του 2016. Ωστόσο η έμπνευσή του ταιριάζει γάντι στην περίπτωση καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται στη 12η θέση συγκρινόμενη με τα 28 ευρωπαϊκά κράτη (μέλη ή μη της Ε.Ε.) αναφορικά με τις μηνιαίες κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων οι οποίες καταβαραθρώνονται.

Τι δείχνουν, συγκεκριμένα, τα «στατιστικά της φτώχειας»; Ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε €683 (σ.σ. συνυπολογιζόμενων του 13ου και 14ου μισθού), ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των μέσων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών. Υψηλότερα κατώτατα μισθολογικά όρια από τη χώρα μας ισχύουν π.χ. στην Ισπανία και τη Μάλτα, με το Λουξεμβούργο (€1.923), την Ιρλανδία (+1.500€) και τη Μ. Βρετανία (+1.500€) να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Φυσικά για τους κάθε λογής τεχνοκράτες υπάρχει πάντα το χειρότερο, καθώς σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία ο αντίστοιχος κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από τα 250 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει και το άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας στη Γηραιά Ήπειρο.

Τρία γκρουπ...

Οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί δημοσιεύονται από την Eurostat δύο φορές κάθε χρόνο αποτυπώνοντας κάθε φορά την κατάσταση που επικρατεί την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους. Στα τελευταία στοιχεία της αρχής οι συγκρινόμενες χώρες έχουν χωριστεί σε τρία γκρουπ, τα οποία είναι:

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 ευρώ τον μήνα. Αποτελείται από 14 κράτη εκ των οποίων τα 10 είναι μέλη της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία και Πολωνία) και τα 4 όχι (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Σερβία).

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία) και την Τουρκία. Καθεμία από τις παραπάνω χώρες έχει ενδιάμεσο επίπεδο κατώτατων μισθών που ορίζονται από €500 έως €1.000 ευρώ, με τον «αστερίσκο» όμως ότι και στις πέντε εξεταζόμενες χώρες-μέλη ο ελάχιστος μισθός ήταν στην πράξη χαμηλότερος από €800/μήνα.

Η τρίτη και τελευταία ομάδα περιλαμβάνει επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) όπου οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί είναι ίσοι με ή ανώτεροι από 1.000 ευρώ μηνιαίως (η ομάδα αυτή περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες.)

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε 6 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στη Δανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι νομοθεσίες τους δεν προσδιορίζουν την έννοια του εθνικού κατώτατου μισθού.

Οι κατώτατοι μισθοί εκφράζονται, γενικά, ως μηνιαίοι μισθοί για ακαθάριστες αποδοχές, δηλαδή πριν από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (σ.σ. διαφέρουν από χώρα σε χώρα) που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο.


(ΑΠΟΨΗ 20/08/2016 – ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗΣ - ΦΩΤΟ: taxheaven.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

1 σχόλια:

  1. Τον επιασε μεγαλη στεναχωρια και ειπε να το γλεντησει λιγακι λειπει ομως ο Πανος

    https://youtu.be/01YWnfuTSI0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ