Αρχική » , , , , , » ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ: Σχεδιάζουν συμψηφισμό μειώσεων με δεύτερη δόση αναδρομικών (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ: Σχεδιάζουν συμψηφισμό μειώσεων με δεύτερη δόση αναδρομικών (ΠΙΝΑΚΑΣ)


«Τρώνε» μέσω του επανυπολογισμού τη δεύτερη δόση της αναδρομικής αύξησης αποδοχών που δικαιούνται 120.000 απόστρατοι από το νόμο Σαμαρά του 2014.

Η αποκάλυψη έρχεται στο φως σήμερα για πρώτη φορά από τις διασταυρωμέ­νες πληροφορίες του ενθέτου «Ασφά­λιση και Συντάξεις» και τον Ελεύθερο Τύπο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μην καταβάλει τη δεύτερη δόση της αναπροσαρμογής συντάξεων στους απόστρατους, συμψηφίζοντάς τη με τις προσωπικές διαφορές που θα έχουν οι συντάξεις τους με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου! Με το νόμο 4307/2014 επί κυβέρνη­σης Ν.Δ. προβλέφθηκε η επιστροφή του 50% της μείωσης των συντάξεων που είχαν οι απόστρατοι λόγω των περικο­πών που υπέστησαν με το Μνημόνιο του νόμου 4093/2012 από τον καθο­ρισμό των νέων μειωμένων μισθών για τους εν ενεργεία.

Η επιστροφή του 50% της μείωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017. Απομένει όμως το άλλο 50% της πε­ρικοπής, που βάσει νόμου θα πρέπει να τους επιστραφεί από το 2018 και μετά.

Η κυβέρνηση, όμως, όπως λένε οι πλη­ροφορίες του «Ε.Τ.» και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», σχε­διάζει να συμψηφίσει τις αυξήσεις με τις προσωπικές διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων.

Το σχέδιο αυτό είναι και σε γνώση των Ενώσεων των αποστράτων και προ­βλέπει να αφαιρεθούν από τις ανα­δρομικές αυξήσεις οι μειώσεις που θα προκύψουν στις συντάξεις αποστράτων λόγω επανυπολογισμού.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που θα πρέπει να λάβει αναπροσαρμογή 300 ευρώ, αν έχει μείωση σύνταξης λόγω επανυπολογισμού κατά 250 ευρώ, θα πάρει μόνον 50 ευρώ από την αναδρο­μική αύξηση που δικαιούται με το νόμο 4307/2014. Αν έχει μείωση 400 ευρώ, η σύνταξη θα περικοπεί το 2019 κατά 100 ευρώ, γιατί τα άλλα 300 ευρώ θα έχουν συμψηφιστεί με την αύξηση του μισθολογίου!

Στις συντάξεις των αποστράτων ο επανυπολογισμός «βγάζει» με τα έως τώρα δεδομένα μειώσεις από 5% έως και 17%, δηλαδή κατά μέσο όρο γύρω στο 8% με 11 %.

Η σύνταξη που έχουν σήμερα υπολογί­ζεται εκ νέου με βάση τις αποδοχές των εν ενεργεία όπως αυτές αναπροσαρμό­στηκαν με το νόμο 4307/2014.

Για τον επανυπολογισμό προσμετρώνται όλα τα έτη με τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν, δηλαδή τα χρόνια της πραγματικής τους υπηρεσίας συν τα διπλά έτη της μάχιμης 5ετίας, και τα διπλά πτητικά - καταδυτικά εξάμηνα της θητείας τους.

Τα διπλά έτη πιάνονται για όσους κατετάγησαν έως το 1990 και συνταξιοδοτήθηκαν στα επόμενα χρόνια, γιατί μέ­χρι τότε (1990) δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής και υπολογισμού εισφορών στο Δημόσιο.

Αντίθετα, όσοι μπήκαν μετά το 1990 στο Στράτευμα και τα Σώματα Ασφαλεί­ας έχουν εισφορές και για τα διπλά έτη. Αν δεν τις έχουν καταβάλει, θα βρεθούν προ εκπλήξεων, γιατί με τη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, το κόστος εξαγοράς για τα διπλά έτη αυξάνεται σημαντικά και ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας σχε­δόν πενταπλασιάζεται!

Στη νέα σύνταξη (ανταποδοτικό σκέ­λος) που επανυπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας. Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν βελτιωμένο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης.

Στα 40 έτη ο συντελεστής υπολογι­σμού της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,8% και για κάθε χρόνο πέραν των 40 ετών προσαυξάνεται κατά 2%. Έτσι, στα 50 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 62,8% (10 έτη x 2 = 20% + 42,8 = 62,8%) και στα 60 έτη είναι 82,8% επί των συντάξιμων αποδοχών. Επάνω στο νέο ποσό σύνταξης θα προστεθεί και η εθνική των 384 ευρώ.

Παράδειγμα

Αξιωματικός της Αστυνομίας βγήκε στη σύνταξη το 2009 με αποδοχές 2.319 ευρώ. Η σύνταξή του (μικτά πριν από τις μειώσεις) ήταν στα 1.848 ευρώ. Το 2012 με τις μειώσεις στα μισθολόγια των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, η σύνταξή του επανυπολογίστηκε στα 1.653 ευρώ (μικτά). Το 2014, με τη μερική αποκατάσταση του 50% των απωλειών, η σύνταξη επανυπολογίστηκε στα 1.751 ευρώ μικτά. Στους δύο επανυπολογισμούς, του 2012 και του 2014, δεν χρησιμο­ποιήθηκαν οι αρχικές αποδοχές των 2.319 ευρώ αλλά οι αποδοχές των εν ενεργεία ομοιόβαθμων αξιωματικών, που ήταν 2.074 και 2.198 ευρώ αντί­στοιχα. Ο επανυπολογισμός με το νόμο Κατρούγκαλου γίνεται με τις αποδοχές του 2014, δηλαδή αυτές των 2.198 ευρώ και όχι με τα 2.319 ευρώ που πραγματικά είχε ο απόστρατος κατά την ημερομηνία εξόδου στη σύντα­ξη (2009). Με τον επανυπολογισμό βγαίνει μείωση 7% στη σύνταξη που παίρνει σήμερα και θα ισχύσει από 1ης/1 /2019.

(κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση)


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-04/11/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

13 σχόλια:

 1. "Το σχέδιο αυτό είναι και σε γνώση των Ενώσεων των αποστράτων"!!!Άξιοι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ! Ο ΔΗΜΟΣΙΓΡΑΦΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ? Ή ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗ??

   Διαγραφή
  2. Μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει βγει καμιά επίσημη διάψευση από κάποια "Ένωση".Δεν θα έπρεπε αν το άρθρο είναι αναληθές;

   Διαγραφή
  3. @zorro ΠΡΟΣ Ανώνυμος4 Δεκ 2017, 10:09:00 μ.μ.
   http://eaaspierias.blogspot.gr/2017/12/blog-post_4.html
   MA TO BΛΕΠΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ.ΑΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ!!!ΑΠΛΑ Η ΕΑΑΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΚΡΥΦΕΣ" ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΓΡΙΩΘΟΎΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΖΙ ΤΗΣ.

   Διαγραφή
  4. σιγά θα σκίσεις το καλτσόν

   Διαγραφή
 2. ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ @@@@@ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΙ "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"ΠΑΙΖΟΥΝ @@@@@@ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙ ΜΕΣΩ ΟΡΟ 5 % ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 %

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2016 !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 2018

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΟΚ ΜΟΝΟ ΜΕΙΟΝ ΜΕΙΟΝ ΜΕΙΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ
  ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΕΡΙΦΗΜΗ"ΕΠΙ
  ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 50% ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
  30% ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ
  ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ 3€.ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ
  Ο ΚΝΙΤΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΤΑ ΕΤΗ 2018, 2019 ΚΑΙ 2020 ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ??????????????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ !!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ