Με αφορμή μία παραίτηση


Του Υποστράτηγου ε.α Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Η πρόσφατη παραίτηση Αρχηγού των Ενό­πλων Δυνάμεων της Γαλλίας επανέφερε στο προ­σκήνιο το θέμα των πολιτικοστρατιωτικών σχέ­σεων που κατά καιρούς δημιουργεί οξύνσεις ακόμη και σε απολύτως θεσμικά λειτουργούσες κοινωνίες.

Από μια πρώτη ανάγνωση της είδησης, ο κα­λόπιστος αναγνώστης θεωρεί απολύτως «τίμια» την ενέργεια παραίτησης του στρατηγού, καθώς διαφώνησε με συγκεκριμένες επιλογές της κυ­βέρνησης που επηρεάζουν το αξιόμαχο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τις λεπτομέρειες, ενίοτε καθοριστικές, που υπάρ­χουν πίσω από το επεισόδιο, θα προσπαθήσου­με να προχωρήσουμε σε κάποιες βασικές επιση­μάνσεις.

Η πρωτοκαθεδρία της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας έναντι της στρατιωτικής, για τη χάραξη και υλοποίηση των βασικών αξόνων της στρα­τιωτικής στρατηγικής (χρήση στρατιωτικών μέ­σων για την επίτευξη των εθνικών στόχων), υλο­ποιούμενης στα πλαίσια της υψηλής στρατηγικής (χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων) ενός κρά­τους είναι αναμφισβήτητη.

Ως βασικούς άξονες εννοούμε ζητήματα που επηρεάζουν και άλλους τομείς της εθνικής πολι­τικής (τρόποι αντιμετώπισης εξωτερικών απει­λών, χειρισμός κρίσεων, διεθνείς σχέσεις, ύψος δαπανών, είδος και διάρκεια θητείας κ.λπ.). Η εμφάνιση διαφορετικών απόψεων μεταξύ πολιτι­κής και στρατιωτικής ηγεσίας στα παραπάνω θέ­ματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που πηγάζει κυρίως από τις διαφορετικές αντιλήψεις, μεθόδους λειτουργίας, εμπειρίες και προσεγγίσεις των δύο κόσμων.

Το όπλο της παραίτησης της ανώτατης στρα­τιωτικής ηγεσίας αποτελεί την ύστατη γραμμή άμυνας ή πίεσης προς τους πολιτικούς και η χρή­ση του πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη και σταθμισμένη.

Η ύπαρξη δημοσίων τριβών και εξάρσεων για πρόκληση εντυπωσιασμού είναι απαράδεκτη και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους πολίτες, ενώ πλήττει το ηθικό του στρατεύματος. Διαφω­νίες σε θέματα που άπτονται της εθνικής άμυνας πρέπει να διατυπώνονται εγγράφως, με την απαιτούμενη διαβάθμιση ασφαλείας και απολύτως ξεκάθαρα και να επιζητούνται επιτακτικά ανάλο­γες απαντήσεις και θέσεις από την πολιτική ηγε­σία.

Ενώ λοιπόν είναι αποδεκτή η πρωτοκαθε­δρία της πολιτικής ηγεσίας ακόμη και σε βασικές επιλογές στρατιωτικής στρατηγικής, είναι τελεί­ως απαράδεκτη όταν αυτή υπεισέρχεται σε θέμα­τα λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων κατά πα­ράβαση των θεσμοθετημένων στρατιωτικών δια­δικασιών.

Οι εξωθεσμικές αυτές παρεμβάσεις είναι απαράδεκτες σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν εκ­δηλώνονται και είναι υποχρέωση (ηθική και συνταγματική) της στρατιωτικής ηγεσίας να τις αποτρέψει. Στο τελευταίο θέμα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε χώρος για συμβιβασμούς και εκ­πτώσεις.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/08/2017)

___________________________
* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 rafaelmarippo@yahoo.gr

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


3 σχόλια:

 1. ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ -ΟΤΑΝ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ?ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ-ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ, ΤΟΥΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ
  ΤΟΥ 6-8-2017 ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΕΜΣ-ΠΟΝ-ΣΕΠΑ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ