Με αφορμή μία παραίτηση


Του Υποστράτηγου ε.α Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Η πρόσφατη παραίτηση Αρχηγού των Ενό­πλων Δυνάμεων της Γαλλίας επανέφερε στο προ­σκήνιο το θέμα των πολιτικοστρατιωτικών σχέ­σεων που κατά καιρούς δημιουργεί οξύνσεις ακόμη και σε απολύτως θεσμικά λειτουργούσες κοινωνίες.

Από μια πρώτη ανάγνωση της είδησης, ο κα­λόπιστος αναγνώστης θεωρεί απολύτως «τίμια» την ενέργεια παραίτησης του στρατηγού, καθώς διαφώνησε με συγκεκριμένες επιλογές της κυ­βέρνησης που επηρεάζουν το αξιόμαχο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τις λεπτομέρειες, ενίοτε καθοριστικές, που υπάρ­χουν πίσω από το επεισόδιο, θα προσπαθήσου­με να προχωρήσουμε σε κάποιες βασικές επιση­μάνσεις.

Η πρωτοκαθεδρία της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας έναντι της στρατιωτικής, για τη χάραξη και υλοποίηση των βασικών αξόνων της στρα­τιωτικής στρατηγικής (χρήση στρατιωτικών μέ­σων για την επίτευξη των εθνικών στόχων), υλο­ποιούμενης στα πλαίσια της υψηλής στρατηγικής (χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων) ενός κρά­τους είναι αναμφισβήτητη.

Ως βασικούς άξονες εννοούμε ζητήματα που επηρεάζουν και άλλους τομείς της εθνικής πολι­τικής (τρόποι αντιμετώπισης εξωτερικών απει­λών, χειρισμός κρίσεων, διεθνείς σχέσεις, ύψος δαπανών, είδος και διάρκεια θητείας κ.λπ.). Η εμφάνιση διαφορετικών απόψεων μεταξύ πολιτι­κής και στρατιωτικής ηγεσίας στα παραπάνω θέ­ματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που πηγάζει κυρίως από τις διαφορετικές αντιλήψεις, μεθόδους λειτουργίας, εμπειρίες και προσεγγίσεις των δύο κόσμων.

Το όπλο της παραίτησης της ανώτατης στρα­τιωτικής ηγεσίας αποτελεί την ύστατη γραμμή άμυνας ή πίεσης προς τους πολιτικούς και η χρή­ση του πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη και σταθμισμένη.

Η ύπαρξη δημοσίων τριβών και εξάρσεων για πρόκληση εντυπωσιασμού είναι απαράδεκτη και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους πολίτες, ενώ πλήττει το ηθικό του στρατεύματος. Διαφω­νίες σε θέματα που άπτονται της εθνικής άμυνας πρέπει να διατυπώνονται εγγράφως, με την απαιτούμενη διαβάθμιση ασφαλείας και απολύτως ξεκάθαρα και να επιζητούνται επιτακτικά ανάλο­γες απαντήσεις και θέσεις από την πολιτική ηγε­σία.

Ενώ λοιπόν είναι αποδεκτή η πρωτοκαθε­δρία της πολιτικής ηγεσίας ακόμη και σε βασικές επιλογές στρατιωτικής στρατηγικής, είναι τελεί­ως απαράδεκτη όταν αυτή υπεισέρχεται σε θέμα­τα λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων κατά πα­ράβαση των θεσμοθετημένων στρατιωτικών δια­δικασιών.

Οι εξωθεσμικές αυτές παρεμβάσεις είναι απαράδεκτες σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν εκ­δηλώνονται και είναι υποχρέωση (ηθική και συνταγματική) της στρατιωτικής ηγεσίας να τις αποτρέψει. Στο τελευταίο θέμα δεν υπάρχει οποιοσδήποτε χώρος για συμβιβασμούς και εκ­πτώσεις.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-05/08/2017)

___________________________
* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)
• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)
• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)
• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 rafaelmarippo@yahoo.gr

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


3 σχόλια:

 1. ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ -ΟΤΑΝ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΓΙΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ?ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ-ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ, ΤΟΥΣ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ
  ΤΟΥ 6-8-2017 ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΙΚΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ