Ασπίδα των ΗΠΑ στο Αιγαίο!


Λεπτές ισορροπίες.
Η Ουάσιγκτον έχει δείξει την έντονη δυσαρέσκειά της απέναντι στην Άγκυρα και για την απόφασή της να «σφιχταγκαλιαστεί» με τη Μόσχα.
 Ο Π. ΚΑΜΜΕΝ0Σ έχει επίσης ζητήσει από τις ΗΠΑ την παραχώρηση μεταχει­ρισμένων ελαφρών επιθετικών ελικόπτερων.

Αμερικανική ναυτική παρουσία στο Αιγαίο, ανάλογη με αυτή που η Ουάσιγκτον έχει στη θαλάσσια περιο­χή της Κύπρου, θέλει να εξασφαλίσει η Ελ­λάδα και όλα δείχνουν ότι είναι πολύ κοντά στο να πετύχει τον στόχο της. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι Αμερικανοί θα εμφα­νιστούν στην περιοχή ως «πυροσβέστες» ή ως «σερίφηδες».

Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που πάνε από το κακό στο χειρότερο, αλλά και από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, κα­θώς ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυ­ρές πιέσεις και κριτική που προκαλούν αποσταθεροποίηση...

Οι προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο μπορεί να προκαλούν εκνευρισμό στην κοινή γνώμη, αντιμετωπίζονται, όμως, με ψυχραιμία από την ελληνική στρατιωτι­κή ηγεσία που τις «διαβάζει» με διαφορε­τικό τρόπο κι έχει μια σειρά πληροφοριών που υποστηρίζουν ότι «η Άγκυρα είναι πολύ στριμωγμένη για να τολμήσει να ανοίξει οποιοδήποτε νέο μέτωπο».

Οι πιο πρόσφατες ελληνοαμερικανικές επαφές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Στρατηγό Τζ. Ντάντφορντ.

Κατάρ και Κύπρος 

Η αίσθηση που προκύπτει είναι πως η Ουάσιγκτον είναι πολύ δυσαρεστημένη από τις αποφάσεις και τις κινήσεις του Ερντογάν. Τελευταίο παράδειγμα, η επιμονή του όχι μόνο να διατηρήσει τη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, αλλά και να ενισχύσει τις δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί. Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τίθεται απέναντι στη Συμμαχία, την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να επικαλεστεί, αν το Κατάρ δεχόταν επίθεση! Η επιμονή της Τουρκίας να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητη και αναπάντητη.

Η παρουσία του αερο­πλανοφόρου «Τ. Μπους» δεν είναι τυπική. Το πλωτό μεγαθήριο πλέει τις τελευταίες ημέρες διαρκώς σε απόσταση 5 έως 6 μιλιών από το «Barbarοs» και την τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει.

Η Ουάσιγκτον έχει δείξει τη δυσαρέσκειά της απέναντι στην Άγκυρα και για την απόφασή της να «σφιχταγκαλιαστεί» με τη Μόσχα, ειδικά σε επίπεδο εξοπλισμών. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και οι ΗΠΑ απάντησαν με τον εξοπλισμό των Κουρδών του YPG. Εξοπλισμό με βαρέα όπλα, όχι για την κατάληψη της Ράκας, που ήταν περίπου εξασφαλισμένη, αλλά για την αναβάθμιση ενός υπαρκτού στρατού που αναμένεται να αποτελέσει τον στρατό του Κουρδιστάν.

Μάλιστα, στο έδαφος του Κουρδιστάν οι Αμερικανοί κατασκευάζουν ήδη βάση-καθρέφτη του Ιντσιρλίκ. Η Αθήνα θέλει και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Επιβεβλημένη η αναβάθμιση

Η Ελλάδα θεωρεί την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στο Αιγαίο επιβεβλημένη και φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση να μας ικανοποιήσει. Η σχεδόν μόνιμη παρουσία δύο τουλάχιστον αμερικανικών αντιτορπιλικών στο Αιγαίο, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί πε­ριοχή ελληνικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο κοντινό μέλλον.

Το ΥΠΕΘΑ και προσωπικά ο Πάνος Καμμέ­νος έχουν θέσει κι ένα ακόμη ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου: Την παραχώρηση μεταχειρισμένων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία ζητάμε με φουλ εξοπλισμό.

Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυ­σκολίες, έχει ήδη διαθέσει 500 εκατ. για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, προχωρά με ταχύτητα τον εκσυγχρονισμό των F-16 και πάνω από όλα παρέχει όποιες διευκολύνσεις έχουν ζητηθεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ-p.karvounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-23/07/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ