Αρχική » , , , , , , , » Ελληνικές «λεοπαρδάλεις» ταξίδεψαν στη Βουλγαρία. Τι δήλωσε ο «Τεθωρακισμένος» Α/ΓΕΣ

Ελληνικές «λεοπαρδάλεις» ταξίδεψαν στη Βουλγαρία. Τι δήλωσε ο «Τεθωρακισμένος» Α/ΓΕΣ


 «Επιτυχία»: Τα άρματα μάχης Leopard-2Α6ΗΕ, μεταφέροντας δικά τους πυρομαχικά, βγήκαν για πρώτη φορά εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης στο Νοβοσέλο, και άνοιξαν μια νέα σελίδα για τον Ελληνικό Στρατό.
• Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έ­χουν πειστεί για τις δυνατότη­τες του συγκεκριμένου άρμα­τος και τις ικανότητες του.

Μια πολύ σημαντική παρουσία και Επιτυχία του Ελληνικού Στρατού σημειώθηκε στη διάρκεια της μεγά­λης ΝΑΤΟϊκής ασκήσεως «Saber Guardian 2017», που ολοκληρώθη­κε προχθές (11-20 Ιουλίου 2017) σε τρεις χώρες της Συμμαχίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγ­γαρία.

Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία του Ελληνι­κού Στρατού «έξοδο», εκτός Ελλάδος, αρμάτων μάχης I eopard-2A6HEL, για να συμμετάσχουν σε μια άσκη­ση στη Βουλγαρία με εκτέλεση βολών, μεταφέροντας μάλιστα τα δικά τους πυρομαχικά! Μια επιτυχία που έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα από τη μο­ναδική και με πολλαπλά μηνύματα και αποδέκτες ε­πιτυχία της εκτελέσεως επιτυχούς βολής κατά χερσαί­ου στόχου του ίδιου άρματος από απόσταση των 5.800 μέτρων!

Και βεβαίως δεν είναι τα μόνα μέσα του Ε.Σ. που μεταφέρθηκαν στο πεδίο βολής του Νοβοσέλο της νότιας Βουλγαρίας, στην οποία συμμετείχαν 40.000 στρατιωτικοί από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων οι περίπου 14.000 είναι Αμερικανοί, ενώ εκτελέστηκαν και 18 επιμέρους και «κατ’ αντικείμενο» ασκήσεις (ειδικών δυνάμεων, τεθωρακισμένων, αεροπορίας στρατού, διοικητικής μερίμνης, βιαίας διαβάσεως υδάτινου κώλυματος κ.λπ.)! Μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ «Συλλογική εκπαίδευση - Συλλογική άμυνα» (Collective Training - Collective defense). 

Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία μετέβησαν με τη βοήθεια 12 αρματοφορέων:

• Ένας Ουλαμός Μέσων Αρμάτων Μάχης (ΟΥΜΑ) τύπου Leopard-2A6HEL με τέσσερα άρματα και ένα αναπληρωματικό με τα πυρομαχικά τους.
• Επτά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσω­πικού (ΤΟΜΠ) Μ-113.
• Δύο επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64DΗΑ Longbow Apache.
• Ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47SD Chinook.
• Αριθμός φορτηγών και οχημάτων γενικής χρήσεως για ιη μεταφορά εφοδίων και προσωπικού.

Μόλις πληροφορηθήκαμε την είδηση, απευθυνθήκαμε στον πλέον κατάλληλο άνθρωπο να μας εξηγήσει τη σημασία της, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος ήταν απολύτως σαφής: «Η για πρώτη φορά έξοδος εκτός ελληνικών συνόρων των αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL μαζί με τα πυρομαχικά τους -τα ελικόπτερα είχαν πάει και άλλη φορά για συνεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό- ασφαλώς ανοίγει μια νέα σελίδα για τον Ε.Σ. 

1) Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί έχουν πειστεί για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου άρματος και τις ικανότητες του προσωπικού του.

2) Το γεγονός αυτό αποτελεί την καλύτερη «διαφήμιση» του Ε.Σ. στο εξωτερικό, και μάλιστα σε μια δύσκολη, λόγω των οικονομικών συγκυριών, κατάσταση για τη χώρα. 

3) Η απολύτως επιτυχής παρουσία του Ε.Σ. στη Βουλγαρία, η εκτέλεση πυρών ακρίβειας από πολύ μεγάλες αποστάσεις αποτελούν, πιστεύουμε, την καλύτερη αποτροπή προς τον οποιονδήποτε επιβουλεύ­εται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώ­ρας. 

4) Το γεγονός αυτό, οε συνδυασμό με τις επιτυχείς βολές πολύ μεγάλων αποστάσεων από τα άρματά μας από «συνηθισμένα» και όχι επιλεγμένα πληρώματα αρμάτων, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των αρματιστών μας στις δυνατότητές τους».

Ασφαλώς μια σημαντική εξέλιξη, που έρχεται σε επιβεβαίωση του εξαιρετικού «ονόματος» που έχουν δημιουργήσει εντός και εκτός ΝΑΤΟ, τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός του άρματος μάχης Leo-2A6HEL με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό του.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη-lsblav@gmail.com
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-22/07/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


1 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΟΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΗΔΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑΣ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΗΝ "ΑΠΟΤΡΟΠΗ" ΤΗΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ ΕΝΙΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΒΟΛΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΞΥΛΟ ΑΠΕΛΕΚΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ