Αρχική » , , , , , » Με το όπλο παρά πόδα σε Αιγαίο και Θράκη

Με το όπλο παρά πόδα σε Αιγαίο και Θράκη


Στο μικροσκόπιο των ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ τα τρία θέματα που ανέδειξε ο Γιλντιρίμ.
Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας έχει σημάνει συναγερμό στο Πεντάγωνο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και έμπει­ροι διπλωμάτες, επικεφαλής αρμόδιων κλάδων στο υπουργείο Εξωτερικών, αναλύουν πολύ προσεκτικά τις δηλώ­σεις που έκανε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και, κυρίως, τα όσα εί­πε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη και βασική επισήμανση είναι ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ εί­ναι η «φωνή» του Τ. Ερντογάν και ότι οι δηλώσεις του σε θέμα­τα εξωτερικής πολιτικής απηχούν πλήρως τα πολιτικο-διπλωματικά σχέδια και τις προτεραιότητες του προέδρου της Τουρ­κίας. Συνεπώς, έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Τρία είναι τα βασικά θέματα που ανάδειξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Κομοτηνή:

α) Η άμεση έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατά την Άγκυρα εμπλέκονται στο πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στην ελληνική Δικαιοσύνη το δικαίωμα να αποφαίνεται για την έκδοση η μη των Τούρ­κων στρατιωτικών (πραξικοπηματιών;). Ουσιαστικά, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος Δι­καίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Ο Μπ. Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι η παράταση της «εκκρεμότητας» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

β) Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «εκατερωθεν γίνον­ται παραβιάσεις στο Αιγαίο» και έθεσε θέμα «δίκαιης κατανο­μής» των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσόγειου ανάμεσα στις «κυπριακές κοινότητες». Ουσιαστικά ο Μπ. Γιλντιρίμ αμφισβήτησε το υφιστάμενο συνοριακό, νομικό και κυριαρ­χικό καθεστώς στο Αιγαίο και ήγειρε ευθέως εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Και ακόμη, περιφρόνησε επιδεικτικά την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος κυρίαρχο και ανεξάρτητο, και την υποβάθμισε σε κυπριακή κοινότητα. Αν η Ελλάδα ήταν μια ισχυρή χώρα, θα έπρεπε να απαιτήσει από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να «διορθώσει» τις απαράδεκτες δηλώσεις του.

γ) Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απαίτησε από τον Έλλη­να ομόλογό του, οι μουφτήδες στη Θράκη να εκλέγονται, δηλα­δή να διορίζονται από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.

Οι παραπάνω αξιώσεις του συστήματος εξουσίας Τ. Ερντογάν, που έγιναν γνώστες με επίσημο τρόπο στην Ελλάδα, έχουν σημάνει συναγερμό στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτε­ρικών και Εθνικής Άμυνας. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγον­τες ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι η Τουρκία πιθανότατα θα προχωρήσει σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες στρατιωτικο-διπλωματικού χαρακτήρα, προκειμένου να υλοποιήσει την επεκτατική και αναθεωρητική πολίτικη της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Η εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι συχνές επισκέψεις της στρατιωτικής ηγεσίας σε στρατιωτικές μο­νάδες της μεθορίου σχετίζονται με την επικίνδυνη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προκαλούνται με ευθύνη της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Χρηστός Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-01/07/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ