Αρχική » , , , , , » Αγωνία για τις περικοπές σε ΕΔ-ΣΑ. Τι ισχύει με ασφαλιστικές εισφορές και «προσωπική διαφορά»

Αγωνία για τις περικοπές σε ΕΔ-ΣΑ. Τι ισχύει με ασφαλιστικές εισφορές και «προσωπική διαφορά»


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα ειδικά μισθολόγια, τις αναδρομικές κρατήσεις από τις αρχές του 2017 αλλά και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ειδικά μισθολόγια και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το «ψαλίδι» των αποδοχών τους. Αυτό, πάντως, θα ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό αλλά και τη χρονολογία κατάταξης (προ ή μετά του 2017). Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις αναδρομικές περικοπές από 1ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προκάλεσε ανησυχία στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, που έχουν δει πολλές φορές στα χρόνια των Μνημονίων τους μισθούς τους να υποβιβάζονται, ενώ καθημερινά καλούνται να προασπίσουν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Σημεία-κλειδιά για το πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» είναι το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών και, βεβαίως, η «προσωπική διαφορά». Ως προς το πρώτο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν προσωπικό ενταγμένο στα ειδικά μισθολόγια) βρίσκεται σε συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστεί το ύψος των εισφορών. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που καταργούνται κάποια επιδόματα ορισμένα άλλα ενσωματώνονται στον βασικό μισθό, με συνέπεια την αύξησή του, οπότε δημιουργείται το ζητούμενο των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς τα επιδόματα δεν υπόκεινται σήμερα στο καθεστώς κρατήσεων. Αν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, τότε θα ξεκαθαρίσει και το πόσο λιγότερα χρήματα θα βάλουν στην τσέπη τους οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η «προσωπική διαφορά», όμως, είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Κι αυτό γιατί οι περικοπές από 1ης Ιανουαρίου θα βαφτίζονται «προσωπική διαφορά». Αυτή θα χορηγείται δίδοντας εκ πρώτης όψεως την εικόνα ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να καταβάλλονται όπως και τώρα. Το ερώτημα είναι έως πότε και με ποια μορφή. Το βέβαιο είναι ότι οι καταταγέντες πριν από το 2017 θα παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια μισθολογικά επίπεδα για αρκετά χρόνια, αφού οι όποιες αυξήσεις δοθούν στους βασικούς μισθούς τα επόμενα χρόνια και λόγω της προαγωγής θα απορροφώνται από την «προσωπική διαφορά».

Οταν αυτή μηδενίσει, τότε μόνο οι αποδοχές θα παρουσιάζουν αύξηση. Με τον τρόπο αυτόν χάνονται τα οφέλη των μισθολογικών προαγωγών που δίδονταν μέχρι σήμερα και καταργούνται με τον μνημονιακό νόμο 4472/2017. Είναι δε πολύ πιθανό να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» το 2019, με συνέπεια αυτομάτως να περικοπούν και οι μισθοί.

Και αν οι στρατιωτικοί που κατετάγησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις πριν από το 2017 (ισχύει το ίδιο και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας) ψάχνουν ακόμη να δουν πόσες θα είναι τελικά οι αποδοχές τους, αυτοί που μπήκαν στο Στράτευμα εντός του τρέχοντος έτους θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν μισθό μικρότερο κατά 15% ή 20% σε σχέση με τους συναδέλφους τους, ακόμη και ομόβαθμούς τους. Κι αυτό γιατί αυτοί δεν θα δικαιούνται «προσωπική διαφορά» μη αμειβόμενοι πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Οσοι δε καταταγούν από εδώ και στο εξής στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν ακόμη χειρότερη τύχη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι «ταχύτητες» του ένστολου προσωπικού και οι αδικίες.

Πώς καθορίζονται τα κλιμάκια και οι απολαβές, τι θα ισχύσει με τα επιδόματα

Το πώς ακριβώς καθορίζονται τα μισθολογικά κλιμάκια και οι αποδοχές των ανώτατων αξιωματικών, των ανώτερων αξιωματικών και των υπαξιωματικών περιγράφεται αναλυτικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τα επιδόματα που καταργούνται ή μπαίνουν στον βασικό μισθό.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται τέσσερις κατηγορίες. Στην πρώτη κατατάσσονται τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) ή από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές, υπάρχουν συνολικά 35 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 1.155 έως 4.200 ευρώ τον μήνα.

Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία υπάρχουν 28 μισθολογικά κλιμάκια και κατατάσσονται οι υπαξιωματικοί, οι ανθυπασπιστές και οι κατώτεροι αξιωματικοί, οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 985 έως 2.445 ευρώ τον μήνα, στην τρίτη κατηγορία υπάρχουν 22 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 939 έως 2.109 ευρώ τον μήνα, με αυτούς να αφορούν τους ΕΠΟΠ, τους ΟΠΥ, τους ΕΜΘ και τους ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ΄ αστυνομικό προσωπικό, και στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία εντάσσονται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν 18 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 953 έως 1.686 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: σε αυτά τα ποσά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι ασφαλιστικές εισφορές). Καταργούνται για την πλειονότητα των αξιωματικών και υπαξιωματικών τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης, ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης και ειδικών συνθηκών.

Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ορίζονται σε μεγαλύτερο ύψος από το ισχύον σήμερα, λόγω της ενσωμάτωσης του καταργούμενου χρονοεπιδόματος. Στην πλειονότητα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών θα καταβάλλονται πλέον μόνο ο βασικός μισθός και δύο επιδόματα. Το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, που διαφοροποιείται ανά διοικητικό βαθμό και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών, και το επίδομα θέσης ευθύνης, κλιμακούμενο από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω. Όσον αφορά το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας, αναμένεται και εκεί να ξεκαθαρίσει πόσο και για ποιους θα κοπεί.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 31/07/2017 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

2 σχόλια:

  1. Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ 4% ΕΤΗΣΙΩΣ NA MHN ΠΑΡΑΒΙΑΣΘΕΙ-ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΕΚΑΒ κλπ ΕΙΧΑΝ > ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΩΝ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΟΧΙ ΤΟΝ ΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΘΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΘΜΟ/ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΘΜΟ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ- ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΘΕ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΝΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΜΑΙΜΟΥ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ - ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ? ΑΠΛΑ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ - ΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΕΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2016 ΜΕ ΤΟΝ ......ΚΑΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ .....ΚΑΚΟ ΚΑΜΕΝΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΤΑΧΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ -ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ-ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΘ Ν3883/2010 ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΣ ΥΠΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ Ο ΝΟΜΟΣ-Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ Ο ΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΕΝΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ - ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ κλπ ΟΛΟΙ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ.-ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ -ΔΕΙΤΕ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑΤΡΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΕΙΤΕ ΣΤΟ 401 ΣΝ ΕΙΤΕ ΣΤΕ 251 ΓΝΑ/ΝΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΤΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝ ΔΥΝ- ΣΩΜ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΙΤΕ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΓΕΝΤΑ.-ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.
    ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ ΣΕ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ....ΑΛΛΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ 138 ΠΡΟ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ. ΟΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ Ε.Δ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΑΞΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ