Αρχική » , , , , , , , » «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ


Του Λάμπρου Τζούμη
Αντιστρατήγου ε.α

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «το μόνο σταθερό κράτος είναι αυτό όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αυτή είναι η αρχή της ισότητας, το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και της κρατικής υπόστασης, είναι απαραίτητο να λειτουργούν με τις αρχές της απόλυτης ισονομίας, της τήρησης των νόμων, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Προ τριμήνου περίπου το ΥΠΕΘΑ κατέθεσε πολυνομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, που αφορά ρυθμίσεις σταδιοδρομίας-εξέλιξης στελεχών και λοιπά θέματα.

Με το άρθρο 1 αυτού καθορίζεται η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων, αξιωματικών βαθμού έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων, σε περίπτωση που κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Η εν λόγω διάταξη έτυχε ευνοϊκής αποδοχής από τα στελέχη των Ε.Δ. και απέσπασε θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτή. Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, υπήρξε εισήγηση στον ΥΕΘΑ να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση από τη βουλή το Σεπτέμβριο, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκύψει από την επαναφορά στελεχών που αποστρατεύθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις. Η δημιουργία στρατιάς «απόμαχων» στελεχών των Ε.Δ. που οδηγούνται στην αποστρατεία σε ηλικία λίγο πάνω από τα 50 έτη, είναι μια χρόνια παθογένεια του συστήματος που πρέπει να διορθωθεί. Η διάταξη του νομοσχεδίου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με τροποποίηση του ν.3883/2010 «περί ιεραρχίας και προαγωγών» και να ρυθμιστεί το θέμα σε μόνιμη βάση με χρονική επέκταση παραμονής σε κάθε βαθμό.

Το φαινόμενο να οδηγούνται στην αποστρατεία στελέχη με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε εξειδικευμένους τομείς, με τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών που αποκτήθηκαν με κόπο και χρήματα του ελληνικού λαού και σε μια παραγωγική ηλικία με τεράστια δυνατότητα προσφοράς θα πρέπει να σταματήσει. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, τα στελέχη των Ε.Δ. που αποστρατεύονται στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, καθόσον οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του εν ενεργεία.

Στις φετινές κρίσεις διαπιστώθηκε το ίδιο φαινόμενο δηλ. να αποστρατεύεται μεγάλος αριθμός στελεχών βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων, ενώ πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ανέλιξης στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, όπως φοίτηση στις προβλεπόμενες σχολές (ΣΕΘΑ-ΑΔΙΣΠΟ, κ.λπ), ηθικές αμοιβές, υπηρεσία σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης, κ.λπ. Με την ανακοίνωση του πρακτικού πράξης αποστρατείας του συμβουλίου στους αποστρατευόμενους αξιωματικούς θα πληροφορηθούν ότι αποστρατεύονται με αιτιολογικά που μόνο θυμηδία προκαλούν π.χ. Προ 25ετίας βαθμολογήθηκαν με 9 σε κάποιο προσόν.

Εάν τα στελέχη αυτά εργάζονταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το συγκεκριμένο φάκελο αξιολόγησης θα θεωρούνταν άριστοι, ενώ στο χώρο των Ε.Δ. αποστρατεύονται χωρίς να τους δοθεί έστω το δικαίωμα παραμονής μέχρι του 58ου έτους της ηλικίας τους. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι η στρατιωτική υπηρεσία και κατ΄ επέκταση το κράτος, τιμωρεί τα στελέχη με τις περικοπές που θα υποστούν στις συντάξεις τους λόγω των μνημονιακών νόμων που έχει θεσμοθετήσει, παρά το γεγονός ότι τα οδηγεί σε αποστρατεία παρά τη θέλησή τους.

Περιπτώσεις στελεχών με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα οδηγούνται στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση λόγω της ανικανότητας του κράτους να ρυθμίσει το θέμα. Σε δηλώσεις του ο ΥΕΘΑ αναφέρεται συχνά στον πρωταρχικό ρόλο που έχει καθορίσει για τον ανθρώπινο παράγοντα και την ευαισθησία που απαιτείται να επιδεικνύεται στο προσωπικό των Ε.Δ. Προφανώς οι δηλώσεις αυτές αν τελικά υιοθετηθούν οι «εισηγήσεις» που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρονται στα στελέχη που προαναφέρθηκαν αλλά σε «άλλες» κατηγορίες, οι οποίες «φωτογραφίζονται» σε επόμενο άρθρο (3) του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο προτείνεται η επαναφορά στο στράτευμα, αξιωματικών Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (πιλότοι Ελικοπτέρων), που έχουν προσληφθεί κατά καιρούς με συμβάσεις και έχουν ήδη αποστρατευθεί. Με το νόμο 4407/2016 πέρυσι το καλοκαίρι δόθηκε η δυνατότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών ανέλιξης στο βαθμό του Συνταγματάρχη, η τοποθέτηση σε μεγάλα επιτελεία π.χ. ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν επιτελική εμπειρία και η καταβολή του πτητικού επιδόματος μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Φαίνεται ότι οι «εισηγήσεις» στον ΥΕΘΑ για την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των διατάξεων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο έχουν επιλεκτική διάσταση ή έχουν σχέση με την αναγνώριση της επιχειρησιακής αναγκαιότητας της υπόψη κατηγορίας στελεχών από τον ΥΕΘΑ λόγω των γνώσεων που έχει στο χειρισμό Ε/Π, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα.

12 σχόλια:

 1. καλύτερα στα 70 έτη να πάει όχι στα 58, θα γεμίσει ο στρατός γέρους για να αυξήσει το αξιόμαχο, εάν φυσικά τους πεις όλους αυτούς ότι μετά τα 35 χρόνια υπηρεσίας κόνονται όλα τα επιδόματα και πέρνεις μόνο το 70 % του βασικού μισθού σου τότε θα φύγουν όλοι τρέχοντας δεν θα υπάρχει ούτε ένας εθελοντής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι Στρατό θα έχουμε, γερόντων, θα γεμίσουμε άτομα 58 ετών να προσφέρουν αυτοί στην άμυνα της χώρας, οι υπόλοιποι πότε θα προαχθούν ποτέ, οι νέοι τι θα κάνουν θα παραμείνουν για πάντα άνεργοι και θα δουλεύουν οι γέροι, επιτέλους ο καθένας σκέφτεται μόνο ατομικά και για το προσωπικό του συμφέρον, τα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας είναι υπέρ αρκετά για τους στρατιωτικούς, έχουν και τα 5 έτη εκστρατείας συνολικά 40 έτη συντάξιμα. Αυτές τις ιδέες της έχουν προωθήσει ορισμένοι ατομιστές και συμφεροντολόγοι που κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους και τίποτε άλλο, υπάρχουν στελέχη που ακολουθούν κάθε φορά στην ιεραρχία που έχουν προσόντα να αντικαταστήσουν αυτούς που φεύγουν. Στρατός γερασμένος ίσων Στρατός άχρηστος. Πόσες γενικές θέσεις υπάρχουν για να καλύψουν όλοι αυτοί που θα δηλώνουν να παραμείνουν άλλα 5 έτη, σε φρουραρχεία, στρατιωτικά πρατήρια, λέσχες, ΚΑΑΥ, κτλ μάλλον δεν θα ξέρουν τι να τους κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΣΟΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 35 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 5 ΕΤΗ ΩΣ ΤΑ 58, ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ,όπως επίσης και η κάθε υπηρεσία να τους χρησιμοποιεί όπου εκείνη έχει ανάγκες,και όχι κατα τον ανάλογο βαθμό,τέτοιας φύσης καθήκοντα.Αυτό,πολύ άνετα σημαίνει....κλειδί,σφυρί και φόρμα εργασίας!!!

   Διαγραφή
 4. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ, ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΩΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΘΙΣΤΑΙ ΑΛΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ ΕΝ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΡΕΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
  ΑΦΟΥ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ 58 ΕΤΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΣΤΑ 35 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Περίπτωση νέων ανακληθέντων είναι το πολυνομοσχέδιο αυτό, αλήθεια σε τι διαφέρει ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλά το ΑΣΣ τους διώχνει και το ΥΠΕΘΑ τους θέλει για άλλα 5 χρόνια εν ενεργεία ; κουφό δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι απίθανο να δεχθεί την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου του πολυνομοσχεδίου διότι αυξάνεται κάθε χρόνο το ετήσιο μισθολογικό κόστος, απλώς τρέφουν ελπίδες χωρίς αντίκρισμα ορισμένοι πολιτικάντηδες να τρώνε σανό το κορόιδα και να περιμένουν, το συγκεκριμένο άρθρο θα μετατεθεί προς ψήφιση για το μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτοί που θα μένουν οικειοθελώς 5 έτη, ποιος θα τους αξιολογεί κάθε χρόνο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τους έχει αποστρατεύσει θα έρθει κατόπιν να τους αξιολογήσει κάθε χρόνο, παράξενο δεν είναι, μάλλον αυτοί θα είναι τουρίστες 5 χρόνια, δεν θα αξιολογούνται από κανέναν, ποιος τα σκέφτηκε αυτά να τα εφαρμόσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΕΝΩ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΕΤΣΙ? ΟΡΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΑ 6 ΕΤΗ ΑΝΑ 2 ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. Ο ΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΓΟΣ Ε.Α.ΟΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ
  ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΥΜΗΔΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ 12 Σεπ 2017, 6:12:00 μ.μ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ - ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΕΣ Η' ΚΑΘΕΣΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΣΣΕ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΠΟ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΥΒΑ ΕΛΙΕΣ ΣΑΠΙΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ