Αρχική » , , , , , , » Στρατιωτική ιεραρχία-ασφάλεια πτήσεων και το προσωπικό διακριτικό στολής του ΥΕΘΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρατιωτική ιεραρχία-ασφάλεια πτήσεων και το προσωπικό διακριτικό στολής του ΥΕΘΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Λάμπρου Τζούμη
Αντιστρατήγου ε.α

Για ποιο λόγο η στρατιωτική ιεραρχία ανέχεται και συνομολογεί με τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους σε τυχόν ενέργειες που ενδέχεται να εμπεριέχουν παραβίαση στρατιωτικών εντολών ή εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων ή καταδεικνύουν αλαζονεία της εξουσίας, κ.λπ;

Για τον προβληματισμό αυτό μου έδωσε αφορμή το βίντεο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο οποίο ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμένος έδειξε για μια ακόμα φορά ότι αγνοεί παντελώς ή γράφει στα παλαιά του υποδήματα τα προβλεπόμενα στα ισχύοντα εγχειρίδια για την ασφάλεια πτήσεων.


Στην επίσκεψή του στο νησί της Αμοργού συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ επιβιβάσθηκε κατά την αναχώρησή του σε στρατιωτικό ελικόπτερο (Ε/Π) τύπου UH-1H Huey και κάθισε στη θέση του συγκυβερνήτη. Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα έχει φτιάξει προσωπικό διακριτικό στολής που φέρει την ονομασία «Μinister's Personal Pilot»


όταν επιβαίνει σε Ε/Π και στα σήματα πτήσης αντί να αναγράφεται η αναγνώριση του Ε/Π που προβλέπεται και περιέχει τα αρχικά ΕS, δηλαδή Ελληνικός Στρατός και τον τριψήφιο αριθμό του Ε/Π, αναφέρονται τα αρχικά του ονόματός του δηλ. ΕSPK. Το «πάθος» του κ. ΥΕΘΑ για τα Ε/Π έχει καταδειχθεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, καθόσον συμμετέχει συστηματικά ως χειριστής (αντί ως επιβάτης), στις πτήσεις Ε/Π UH -1H της Αεροπορίας Στρατού.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στις σοβαρές παραβάσεις στρατιωτικών εντολών που πραγματοποιούνται όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθόσον νομίζω ότι η Στρατιωτική Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη και υπεύθυνη να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει σε βάθος το θέμα. Όσον αφορά το ζήτημα των σημάτων που εκδίδονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων που επιβαίνει ο κ. Καμένος και των διακριτικών που επιθυμεί να φέρει, νομίζω ότι μόνο θυμηδία προκαλεί.

Προφανώς σε όλα αυτά μερίδιο ευθύνης φέρει και η στρατιωτική ιεραρχία που τα ανέχεται και τα νομιμοποιεί με τη φυσική της παρουσία ή με την ανοχή της. Πριν μερικούς μήνες στη Σύμη είχαμε προσγείωση Ε/Π παρόμοιου τύπου η οποία καταγράφηκε από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της οποίας το Ε/Π προσγειώθηκε στην προβλήτα με παντελή έλλειψη και πάλι των κανόνων ασφαλείας πτήσεων. Μετά την προσγείωση όταν άνοιξε η πόρτα του πιλότου - συγκυβερνήτη, εμφανίστηκε με το κοστούμι του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την επόμενη μέρα σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα υπήρχαν διθυραμβικοί τίτλοι για την προσγείωση και συγκεκριμένα: «...Απίστευτος ο πιλότος. Δείτε που κατέβασε το Ελικόπτερο Huey. Mαζί και τον ΥΕΘΑ. Είναι ο xειριστής που ο ΥΕΘΑ Καμένος πετά μαζί του από τον Έβρο μέχρι τα νησιά και από τα Βόρεια Σύνορα μέχρι και την Γαύδο. Προσγείωσε το ελικόπτερο στην προβλήτα του λιμανιού σε έναν χώρο όπου μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τέτοια προσγείωση. Οι πιστοί παρακολουθούσαν με αμηχανία και θαυμασμό τις αέρινες κινήσεις του xειριστή της Αεροπορίας Στρατού… (Στο άρθρο αναγράφεται το ονοματεπώνυμό του)... Απλά δεν παίζεσαι...».

Στο δημοσίευμα υπήρχε επίσης φωτογραφία του εν λόγω χειριστού, περιστοιχιζόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον τότε Α/ΓΕΣ.. Με σχετικό σχόλιο στο facebook είχα προτείνει ότι σε περίπτωση που το Ε/Π το προσγείωσε ο ΥΕΘΑ και η «δόξα» απονεμήθηκε εκ παραδρομής στο χειριστή, να απονεμηθεί μετάλλιο απαράμιλλου θάρρους στους επιβαίνοντες. Σε ότι αφορά τα διθυραμβικά σχόλια για την προσγείωση που είδαν το φως της δημοσιότητας θα έπρεπε να απουσιάζουν, καθόσον δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια πνεύματος ασφαλείας πτήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων.

Για να έλθω στο αρχικό ερώτημα. Για ποιο λόγο δηλαδή η στρατιωτική ιεραρχία δεν παρεμβαίνει σε τυχόν ενέργειες που δεν συνάδουν με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα ή τις διαταγές. Ίσως ορισμένοι να έχουν το θάρρος και να διατυπώνουν την άποψή τους για τα κακώς κείμενα. Κοινή διαπίστωση όμως είναι ότι ένα στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για μακροημέρευση στην «καρέκλα» των υψηλότερων βαθμίδων της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προθυμία που επιδεικνύει κάποιος να συμπλεύσει με τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού Άμυνας. Όσοι εναντιώνονται ή γίνονται ενοχλητικοί απομακρύνονται τάχιστα. Το μήνυμα που περνάει στα στελέχη είναι: «Το θάρρος της γνώμης αποτελεί μειονέκτημα, η αφωνία επιβραβεύεται». Θα ήταν σκόπιμο όμως όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα να ενθυμούνται τη ρήση του Αγάθωνα περί χρηστής διοίκησης: «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι. Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει». Ειδικότερα για τους στρατιωτικούς, ότι : «Μετά την αποστρατεία ο καθένας κερδίζει το χλευασμό ή το σεβασμό που του αξίζει. Η εκτίμηση κατακτάται και δεν απονέμεται ως συνοδευτικό του βαθμού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ