Αρχική » , , , , , , » Τι αλλάζει στα επιδόματα των Στρατιωτικών! Τι ισχύει με το επίδομα παραμεθορίου

Τι αλλάζει στα επιδόματα των Στρατιωτικών! Τι ισχύει με το επίδομα παραμεθορίου


Αυξομειώσεις στις αποδοχές από τις ειδικές αποζημιώσεις. Ενσωμάτωση των προαγωγών και καταβολή νυχτερινών

«Λογαριασμό» κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει το ύψος, τους δικαιούχους, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων κινδύνου και των ειδικών αποζημιώσεων.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1762/22-5-2017 αναφέρει ότι από την εφαρμογή της (2018) προκύπτει επιβάρυνση ύψους 61.970.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρώτο έτος, αλλά εξ αυτών εξοικονομούνται 5.112.245 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά κάποιον τρόπο «νομιμοποιείται» το επίδομα παραμεθορίου, αλλά μειώνεται από τα περίπου 100 ευρώ τον μήνα, που είναι σήμερα, στα 70-75 ευρώ (καθαρά) από αρχές του 2018, ενώ για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί θα αμείβονται για τη νυχτερινή υπηρεσία, κάτι που δεν συνέβαινε έως σήμερα. Από την άλλη, γίνεται εξορθολογισμός του επιδόματος επικινδυνότητας, κυρίως όσο έχει να κάνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

Να σημειωθεί επίσης ότι βάσει του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών οι μισθολογικές προαγωγές και το χρονοεπίδομα προβλέπεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τους, αλλά αποτελεί ζητούμενο η προσωπική διαφορά.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο εξωτερικό ή δεν καλύπτουν τη λεγόμενη συντήρησή τους με τον απαιτούμενο αριθμό ωρών θα λαμβάνουν μειωμένο το επίδομα έως 40%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα δίδεται καθόλου. Από εκεί θα εξοικονομηθεί το ποσό των 5.112.245 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση των θέσεων στρατιωτικών εξωτερικού.

Ίδια ποσά

Τα ποσά όσον αφορά το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι κ. Καμμένος, Βίτσας και Χουλιαράκης, παραμένουν τα ίδια. Η μόνη διαφορά έχει να κάνει με τους πυροτεχνουργούς της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού το ποσό που θα λαμβάνουν από αρχές του 2018 μειώνεται από τα 14,67 ευρώ στα 8,8 ευρώ ανά επέμβαση.

Αντίστοιχα, στους πυροτεχνουργούς του Στρατού Ξηράς θα καταβάλλεται το ποσό των 15 ευρώ για κάθε μέρα εργασίας, για καταστροφή βλημάτων σε πεδία βολής, άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών εκτός ναρκοπεδίων κ.ά.

Για ορισμένους αυτό συνιστά αδικία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα των συγκεκριμένων στελεχών ήταν μηνιαίο και έφτανε περίπου τα 100 ευρώ, ενώ τώρα γίνεται ημερήσια αποζημίωση και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομικές απώλειες από τη στιγμή που δεν υπάρξουν αρκετές αποστολές.

Οι αμοιβές για υπηρεσία στην παραμεθόριο

ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα ποσά αλλά και στους δικαιούχους επιφυλάσσει ο ν.4472/2017 για όσους λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου. Και αυτό διότι καθορίζεται στα 100 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 70 - 75 ευρώ με τις κρατήσεις), όταν πριν τα στελέχη της παραμεθορίου έπαιρναν στο χέρι 105 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το επίδομα παραμεθορίου είχε κοπεί και επαναχορηγήθηκε επί υπουργίας Πάνου Καμμένου με κονδύλια από τους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων.

Το επίδομα παραμεθορίου θα λαμβάνουν μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και το ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στη Σκύρο. Αποκλείονται δηλαδή στελέχη που υπηρετούν στα σύνορα με την Αλβανία ή τα Σκόπια, όπως και στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Σκύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να κατοχυρωθεί το επίδομα παραμεθορίου, θα πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 25/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ