Αρχική » , , , , , » Στο… απόσπασμα οι συντάξεις χηρείας των οικογενειών των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α.

Στο… απόσπασμα οι συντάξεις χηρείας των οικογενειών των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α.


Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν και συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Τομεάρχης Εθν. Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπλ. Τομεάρχης Εθν. Άμυνας της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκης, για τις διατάξεις του άρθρου 12 σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, που πλήττουν τις οικογένειες των στελεχών των Ε.Δ και Σ.Α.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση το επάγγελμα των Στελεχών Ε.Δ. και Σ.Α. έχει πολλές ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό και πρέπει να προσεγγιστεί το θέμα των συντάξεων χηρείας με τη δέουσα ευαισθησία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη απάντηση σε Βουλευτή της ΝΔ είχε κάνει γνωστό ότι έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα με σειρά εγγράφων στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από τα οποία ζήτησε εξαίρεση των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του άρθρου 12.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων ποια ήταν η απάντηση που έλαβε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην παραπάνω ερώτηση που είχε υποβάλλει στα αρμόδια Υπουργεία;

Επίσης, αν προτίθεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν τις προτάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για εξαίρεση των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του άρθρου 12.

Αναλυτικά η γραπτή Ερώτηση:

Με το άρθρο 12 του Νόμου 4387/2016 θεσπίστηκαν διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες θέτουν πολύ αυστηρά και άδικα, κυρίως ηλικιακά, κριτήρια που πλήττουν τις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τις μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις. Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω διατάξεις προσβλέπουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνθηκών που στοχεύει στην ένταξη ή επανένταξη στο εργατικό δυναμικό της χώρας των επιζώντων συζύγων, η προσέγγιση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι οικογένειες των παραπάνω στελεχών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του στρατιωτικού επαγγέλματος. Οι συχνές αλλαγές του τόπου διαμονής σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας του επαγγέλματος, καθιστούν απαραίτητη την προσέγγιση των συντάξεων χηρείας με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση συναδέλφου βουλευτή της ΝΔ (αρ. πρωτ. 2149/20.12.2016) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένος, γνωστοποίησε ότι έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα με σειρά εγγράφων στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, από τα οποία ζητά εξαίρεση των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του άρθρου 12 λόγω της φύσης του επαγγέλματος και επιπλέον προτείνει τη μείωση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών στα 50 έτη.

Παράλληλα, απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πετρόπουλος (Σχετική συνεδρίαση ΞΗ _ 03/02/2017), δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, µε τις ομοσπονδίες τους, αλλά και των Σωµάτων Ασφαλείας, οι ίδιοι δεν έθεσαν ποτέ το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας «…δεν έθεσαν ποτέ, αντιθέτως ρητά είπαν ότι δεν θέλουν καµµία διακριτική µεταχείριση σε σχέση µε αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, τις Ελληνίδες οι οποίες είναι υπό τις ίδιες διατάξεις. Και για εκείνες το ίδιο ισχύει και δεν θέλουν καµµία διακριτική µεταχείριση.»

Ωστόσο, την παραπάνω άποψη αντικρούει η πραγματικότητα που βιώνουν τα στελέχη και οι οικογένειές τους, η οποία αποτυπώνεται στις συνεχείς εκκλήσεις διαφόρων ενώσεων στρατιωτικών, αλλά και μεμονωμένα στελεχών που δε συμμερίζονται την τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου και όσων επικαλέστηκε στην ομιλία του. Επιπλέον, η τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο σχετικό απαντητικό έγγραφο που αναφέρεται παραπάνω. Σε επιστολές που κατά καιρούς έχουν γνωστοποιήσει διάφορες ενώσεις, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α κ.α. διατυπώνονται ξεκάθαρα οι ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 1. Ποια είναι η απάντηση που έλαβε το ΥΠΕΘΑ από τα παραπάνω Υπουργεία για τα ως άνω αναφερόμενα ζητήματα;
 2. Προτίθεστε να εξετάσετε τις προτάσεις του ΥΠΕΘΑ για εξαίρεση των οικογενειών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την εφαρμογή των διατάξεων 1Α του άρθρου 12;
 3. Προτίθεστε να βελτιώσετε τα ηλικιακά όρια μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας;
 4. Σε ποιους εκπροσώπους και ομοσπονδίες αναφέρθηκε ο κ.Πετρόπουλος;
Ταυτόχρονα, αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα:
 1. Των απαντητικών εγγράφων που έλαβε το ΥΠΕΘΑ και αναφέρονται στο παραπάνω ερώτημα (ερώτημα 1).

16 σχόλια:

 1. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΝΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΕ "ΠΙΠΗ"ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΠΟΣΑ ΚΟΨΑΤΕ ΣΤΟΥΣ
  ΕΝ ΖΩΗ ΣΤΡΚΟΥΣ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΑΤΕ ΤΙΣ
  ΧΗΡΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΩΝ ΣΤΡΚΩΝ;ΑΚΟΥΣΕ "ΠΙΠΗ" ΕΣΕΙΣ,
  ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΣΑΜΠΡΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥ
  ΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ
  ΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΤΑ
  ΧΑ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ.Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣ
  ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙ'ΑΥΤΟ "ΠΙΠΗ"ΠΕΣ
  ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΜΠΟΥΧΕ
  ΣΑ-ΤΟΞΟΒΟΛΟ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ
  ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΟΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΑΣ
  ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ,ΑΠΕΥ
  ΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΡΤΟΥΣ:ΜΗ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΤΕ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ
  ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ "ΠΙΠΗ"ΚΙ'ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΠΟΥ
  ΕΧΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 % ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΕ ΑΛΕΞΗ, ΧΙ ΧΙ ΧΙ ΧΙ

   Διαγραφή
  2. ΑΥΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ
   ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΓΑΡΓΑΡΑ;XAIΡΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΑΔΕ ΤΟΥ "ΠΙΠΗ" ΓΙΑ
   ΤΙ Η MASTURBATION ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ
   ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΠΙΠΗ" ΣΟΥ.ΟΣΟΝ ΑΦΟ
   ΡΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΟΖΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΗΣΕΤΕ.

   Διαγραφή
  3. ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, πέστε τις πικρές αλήθειες γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία θα βγει αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές …………
   Ο Νέα Δημοκρατία το 2012 παρέλαβε το αφορολόγητο όριο στις 5 χιλιάδες……
   Και το πήγε στις 9,5 χιλιάδες !!!
   Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ, με τη σειρά τους, παρέλαβαν το αφορολόγητο όριο στις 9,5 χιλιάδες και το πήγε στις 8,6 μέχρι στιγμής και ψηφίσανε στο πολυνομοσχέδιο (μνημόνιο 4) να το πάνε από το 2020 στις 5,7 χιλιάδες !!!
   Πέστε το κάποτε αριστερές λατέρνες !!!
   Τόσο απλά, τόσο καθαρά ……………………..
   Αυτή η δραματική μείωση του αφορολόγητου ορίου σημαίνει, ότι οι φτωχότεροι θα κληθούν να πληρώσουν αναλογικά περισσότερα απ’ όλους τους άλλους.
   Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν τα φτωχότερα στρώματα ………………

   Διαγραφή
  4. Σύμφωνα με τις οδηγίες που γνωστοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη χορηγείται σε ποσοστό 100% -δηλαδή 384 ευρώ- στον ασφαλισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Από τη διάταξη αυτή πλήττονται κυρίως οι έχοντες συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 55 ετών, δηλαδή χιλιάδες απόστρατοι (στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας), οι οποίοι έχουν αποχωρήσει υπό καθεστώς 35ετίας, διότι κατά την αποχώρησή τους δεν είχαν οι περισσότεροι συμπληρώσει τα 55 έτη ηλικίας Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών παραμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας τους έως τον χρόνο συνταξιοδότησής τους, ουσιαστικά δηλαδή μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 55 ετών.

   Διαγραφή
  5. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας όπως αναφέρουν οι απώλειες από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων -οι οποίες για χιλιάδες αξιωματικούς θα είναι σημαντικές- θα συμπεριληφθούν στην προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η μέγιστη μείωση να μην ξεπερνά συνολικά και συνδυαστικά για όλους το 18%. Μάλιστα επισημαίνουν πως αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τους ενστόλους, αλλά για το σύνολο των συνταξιούχων που εισπράττουν σήμερα οικογενειακά επιδόματα και θα τα χάσουν από το 2019. Για όλους δηλαδή η μείωση δεν θα ξεπερνά το «ταβάνι» του 18% το 2019.

   Διαγραφή
  6. ΕΜΜΟΝΙΚΕ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ ΑΦΟ
   ΡΟΛΟΓΗΤΟ ΗΤΑΝ 12000 ΕΥΡΩ.ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΕΙΣΑΙ
   ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙΣ ΠΑΠΑΡΙΩΝΑ.

   Διαγραφή
  7. Ο Σαμαράς βρήκε βαθιά ύφεση και έβγαλε τη χώρα στην Ανάπτυξη…
   Ο Τσίπρας βρήκε ανάπτυξη και ξανά-βούλιαξε τη χώρα στην ύφεση…

   Διαγραφή
  8. • Το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τον Αλέξη και τον Πάνο συνιστά το τέταρτο Μνημόνιο. Γιατί;
   • Περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου
   • Περικλείει μέτρα που δεν βρίσκονταν στο τρίτο Μνημόνιο
   • Το πιο βαρύ Μνημόνιο ! Και μάλιστα χωρίς λεφτά. Μέσα σε δύο χρόνια, δύο Μνημόνια ! από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ………..
   • Είναι το πιο βαρύ Μνημόνιο. Γιατί;
   • Περιλαμβάνει 4,9 δις ευρώ νέα μέτρα. Από το «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα», περάσαμε στο ψηφίζουμε «4,9 δις ευρώ νέα μέτρα και με τα δύο χέρια»
   • Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης
   • Ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δις ευρώ (από τα 12 δις ευρώ παροχές της Θεσσαλονίκης)
   • 9,5 φορές περισσότερα μέτρα από το επάρατο «e - mail Χαρδούβελη»
   • Συνεπώς, ο λογαριασμός για κάθε νοικοκυριό είναι 3.400 ευρώ.
   • Υπάρχουν νέα μέτρα και για το 2017 και για το 2018.
   • Καταργείται, από 1.1.2017, η μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές υπηρεσίες
   • Καταργείται, από 1.1.2018, η μείωση κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις κ.α.
   • Μειώνεται, από 1.1.2018, το επίδομα θέρμανσης στα 58.000.000 ευρώ (νέα μείωση κατά 45.000.000 ευρώ, από 107.000.000 ευρώ που το είχε μειώσει πέρυσι η Κυβέρνηση – Επί Νέας Δημοκρατίας ήταν στα 210.000.000 ευρώ)
   • Καταργούνται κοινωνικά επιδόματα (9.000.000 ευρώ το 2017 και 12.000.000 ευρώ το 2018)
   • Περικόπτονται τα ειδικά μισθολόγια (από το 2017), εφαρμόζεται η προσωπική διαφορά, δηλαδή ο προθάλαμος των μελλοντικών μειώσεων.
   • Έχουμε επέκταση και διεύρυνση της λιτότητας, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φτωχοποιούν την κοινωνία, ισοπεδώνουν τη μεσαία τάξη, φορτώνουν τα βάρη στους αδύνατους!
   • Χάνονται από 1 - 3 συντάξεις και ένας μισθός
   • Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, που υπόσχονταν, κόβουν τη 12η και την 11η από την 01/01/2019 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και μετά τον επαναυπολογισμό των παλαιών συντάξεων (αυτό πρώτη φορά γίνεται και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία).
   • Επιβαρύνονται για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολόγητου, 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες
   • Επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες

   Διαγραφή
  9. Ο Τσίπρας χάνει 14 μονάδες και τον θαυμάζουνε…
   Ο Σαμαράς σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες
   και με πολύ πιο χειροπιαστά επιτεύγματα
   έχασε μόλις 1,85% και τον…βρίζαμε!
   Τελικά ο αντίπαλος δεν είναι «εκτός των τειχών» μας...
   Είναι, δυστυχώς, «εντός των γραμμών μας».
   Το «σαράκι» είναι «σαρξ εκ της σαρκός μας».
   Η «μόλυνση» έχει επεκταθεί παντού μέσα στην Ελληνική κοινωνία.
   ΔΕΝ είναι όλοι το ίδιο!
   Προς Θεού…
   Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το πιο «μολυσμένο» κομμάτι:
   --το «παλαιό ΠΑΣΟΚ» του κρατισμού και των συντεχνιών
   (τους έχουν καταδικάσει επανειλημμένως και οι σημερινοί ΠΑΣΟΚοι!),
   --τις ομιχλώδεις ιδεοληψίες της θολο-Αριστεράς
   --και τις ερεβώδεις παρυφές της άκρας Αριστεράς

   Διαγραφή
  10. ΕΜΜΟΝΙΚΕ, ΣΕ ΑΜΟΛΗΣΑΝ ή ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕΣ ;

   Διαγραφή
  11. 2,5 χρόνια εκατοντάδες οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά εσύ έμεινες στο παρελθόν έτσι σε συμφέρει ατομικά προφανώς

   Διαγραφή
 3. οι αλλαγές στο μισθολόγιο των εν ενεργεία αναμένεται να επηρεάσουν και το συνταξιοδοτικό τους, κυρίως όσον αφορά στα μερίσματα και το εφάπαξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πριν λίγες ημέρες οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η Ελληνική κοινωνία φορτώθηκε ένα νέο Μνημόνιο, το τέταρτο κατά σειρά, που φέρει φαρδιές – πλατιές τις υπογραφές των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι το έφεραν στη Βουλή και το ψήφισαν. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα αναλύονται ξεκάθαρα στο 4 Μνημόνιο, συντρόφια. Συγκεκριμένα, περαιτέρω περικοπές των συντάξεων από το 2019, διεύρυνση των φορολογικών χαρατσιών, νέος αντεργατικός νόμος για εργαζόμενους – συνδικάτα, μείωση του αφορολόγητου για εργαζόμενους, συνταξιούχους και αγρότες από το 2020, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και τη μετενέργεια, κτλ. Η καταψήφισή τους όποτε γίνουν εκλογές είναι δεδομένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια οικονομία που έχει περάσει μακροχρόνια ύφεση έχει δύο τάσεις:

  --Από τη μία πλευρά να αντιδράσει ως «πιεσμένο ελατήριο»: Και να επιτύχει πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τα πρώτα πέντε χρόνια. Άρα, είναι εφικτό…

  -- Από την άλλη πλευρά, όμως, η μακροχρόνια ύφεση έχει γίνει πια, «δομική», έχει δημιουργήσει «υφεσιακή αδράνεια», από την οποία είναι δύσκολο να ξεκολλήσει η οικονομία…

  Τι από τα δύο θα επικρατήσει;  Η απάντηση είναι απλή:

  --Αν υπάρξει «μεταρρυθμιστικό σοκ» και γίνουν πολλές αλλαγές μαζεμένες από την αρχή (frontloading), τότε θα επικρατήσει η αντίδραση του «πιεσμένου ελατηρίου». Δηλαδή η οικονομία θα απογειωθεί!

  --Αν αντίθετα, σέρνουν τα πόδια τους και στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, τότε θα κυριαρχήσει η «αδράνεια» και η στασιμότητα.  Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε προχθές τη «βαριά κουβέντα»:

  --Αν είχαμε ένα Μακρόν στην Ελλάδα μπαίναμε στο Πρόγραμμα την επόμενη στιγμή!

  (Ο Μακρόν δεν ξέρουμε τι είναι και τι θα κάνει. Αλλά έχει εξαγγείλει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, με κυριότερη τη δραστική μείωση του γαλλικού δημοσίου! Πράγμα που το πήρε από το πρόγραμμα του κεντροδεξιού υποψηφίου Φιγιόν…)

  Το κύριο πρόβλημα του ΔΝΤ, λοιπόν, ΔΕΝ είναι «το χρέος» ή το «Πρόγραμμα», είναι ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχει προοπτική αληθινής ανάπτυξης!

  Που θα μπορούσε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους…  Το λέει και ο Σόϊμπλε πια – από άλλη σκοπιά, βέβαια:

  --Διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αν είναι 1% για το απώτερο μέλλον, όπως λέει το ΔΝΤ, τότε έχουν αποτύχει όλα τα προγράμματα!

  Στις «προβολές» - εκτιμήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι το πρόβλημα που δημιούργησε ο Τσίπρας. Εκεί διαφωνούν και οι δανειστές:

  --Το ΔΝΤ επιμένει ότι τώρα πια μπήκε η Ελλάδα σε χαμηλή «τροχιά», και γι’ αυτό ζητάει γενναία ανακούφιση χρέους.

  --Και ο Σόϊμπλε αρνείται να δώσει κούρεμα χρέους, μιλώντας για αποτυχία όλων των προγραμμάτων και επαναφέροντας ουσιαστικά το…grexit!

  Δυστυχώς, το grexit ξαναμπαίνει «από το παράθυρο»…

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ