Αρχική » , , , , , , , , » Προσγείωση στα Μέγαρα με... 8 χρόνια καθυστέρηση για το πρώτο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων

Προσγείωση στα Μέγαρα με... 8 χρόνια καθυστέρηση για το πρώτο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων


Κάλλιο αργά!!! Έφτασε το πρώτο ελικόπτερο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων και 12ο συνολικώς από τα προβλεπόμενα 20 της σύμβασης που είχε υπογραφεί επί ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2009.
Το συγκεκριμένο μαχητικό αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου το 2015 ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ, Χρίστο Μανωλά, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην επιθυμία του υπουργού να «παγώσει» τις παραλαβές.

Το πρώτο και πολυαναμενόμενο ελικόπτερο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων (SPECOPS) και 12ο συνολικώς από ενάρξεως του προγράμματος έφτασε στη βάση της Αεροπορίας Στρατού της Πάχης Μεγάρων. Κατά τραγική συγκυρία, το νέο υπερσύγχρονο ελικόπτερο του Στρατού έφτασε στην Ελλάδα στις 18 Α­πριλίου, την παραμονή της πτώσεως του μοιραίου ελικοπτέρου UH-1H Huey («ΕΣ-625»), που σημειώθηκε στις 19 του μηνός και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των τεσσάρων εκ των πέντε επιβαινόντων σε αυτό στελεχών του ΣΞ και τον σοβαρό τραυματισμό του πέμπτου, της Αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, μέλους του τριμελούς πληρώματος του ελικοπτέρου.

Το νέο, 12ο ελικόπτερο ΝΗ-90 φέρει πλευρικό αριθμό ατράκτου «ΕΣ-891» και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της διεξαγωγής των δοκιμών αποδοχής, ώστε σε περίπου έναν μήνα να ενταχθεί επισήμως στη δύναμη του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Α­εροπορίας Στρατού (2ου ΤΕΑΣ), όπως και όλα τα υπόλοιπα. Το ελικόπτερο αυτό, το πρώτο ΝΗ-90 SPECOPS, είχε ουσιαστικώς αποτελέσει τη θρυαλλίδα στις σχέσεις του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, με τον (κατα­δρομέα και βατραχάνθρωπο) τότε Αρχη­γό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Χρίστο Μανωλά, ο οποίος την άνοιξη του 2015 είχε αντιτα­χθεί στην επιθυμία του υπουργού να «παγώσει» τις παραλαβές των ΝΗ-90 μέχρι να τροποποιηθούν οι συμβάσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο Αρχηγός υποστήριζε (σε γενικές γραμμές) ότι η αναδιαπραγμάτευση της συμβάσεως είναι το ένα καθαρώς νομικό θέμα που δεν πρέπει να σχετίζεται με την παραλαβή των πολύτιμων σύγχρονων ελικοπτέρων, ειδικώς των ΝΗ-90 SPECOPS, που έτσι τα στερούνται από την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση ο Στρατός και οι Ειδικές Δυνάμεις. Η «διαμάχη» αυτή έληξε φυσικά με την αποστρατεία του Στρατηγού Μανωλά, ενός εκ των κα­λυτέρων Αρχηγών που έχει να επιδείξει ο Σ.Ξ. Μέχρι τα τέλη του 2017, η Αεροπορία Στρατού θα έχει παραλάβει συνολικώς τρία ΝΗ-90 βάσει της ισχύουσας τροποποιημένης συμβάσεως No. 5.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύ­σεις για την επόμενη τροποποίησή της (No.6), που θα ρυθμίζει τις παραδόσεις και τις πληρωμές των εναπομεινάντων έξι ελικοπτέρων από την αρχική παραγ­γελία των 20.

Τα επόμενα δύο ΝΗ-90 αναμένεται να καταφθάσουν εντός του 2017, με το 13ο στη σειρά εντός του Ιουνίου του τρέχοντος έτους και το 14ο τον Οκτώβριο της χρονιάς αυτής. 

Σημειώνεται ότι η αρχική σύμβαση, που υπογράφτηκε επί ΥΕΘΑ Γιάννου Πα­παντωνίου και είναι μια από αυτές για τις οποίες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προέβλεπε ότι οι παραδόσεις θα ξεκινούσαν το 2006 (7 ΝΗ-90), το 2007 (5 ΝΗ-90), το 2008 (6 ΝΗ-90) και το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα τελευταία 2, για να φτάσουμε τελικώς στο 2017 και να έχουν παραληφθεί μόνο 12 από τα 20!

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση αφορά την απόκτηση συνολικώς 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90, από τα οποία τα 16 της μεταφο­ρικής εκδόσεως και 4 της εκδόσεως ειδι­κών επιχειρήσεων (SPECOPS), καθώς και 4 «συλλογές» για τη μεταφορά τραυματι­ών (MEDEVAC), που μπορούσαν να «φο­ρεθούν» στα προηγούμενα, συνολικού κόστους 657.523.069 ευρώ.

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - lsblav@gmail.com 
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-06/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ