Αρχική » , , , , , , , , » Φιλοαμερικανικές προσεγγίσεις στο λιμάνι της Σούδας

Φιλοαμερικανικές προσεγγίσεις στο λιμάνι της ΣούδαςΕπίμονο φλερτ. Η Αθήνα παίζει πολύ δυνατά το «χαρτί» της εκστρατείας κατά των Ισλαμιστών του ISIS, της αναβαθμίσεως της γεωστρατηγικής θέσεως της Ελλάδος και, συνακολούθως, της ναυτικής βάσεως της Σούδας.

Για δυόμιση χρόνια ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμ­μένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συνεταί­ρος στην κυβέρνηση της χώρας, προσπα­θούσε απεγνωσμένα και ανεπιτυχώς να πετύχει μια συνάντηση με τον προηγού­μενο Αμερικανικό ομόλογό του στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον. Τελικώς, το πέτυχε στους δύο μήνες της νέας διακυβερνήσεως του προέδρου Τραμπ, όταν συναντήθηκε με τον νέο ομόλογό του, απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών, Τζέιμς Ματίς.

Σε ποια πραγματική βάση, όμως, βασίζονται οι διθύραμβοι του κ. Καμμένου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Η Αθήνα παίζει πολύ δυνατά το «χαρτί» της εκ­στρατείας κατά των Ισλαμιστών του ISIS, στην ευ­ρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της αναβαθμίσεως της γεωστρατηγικής θέσεως της Ελ­λάδος και, συνακολούθως, της θέσεως σε αυτόν τον «κοινό αγώνα» της σπουδαίας αεροναυτικής βάσεως της Σούδας και των διευκολύνσεων που αυτή προ­σφέρει σε ΝΑΤΟ και Αμερικανούς.

Οι Αμερικανοί έχουν λάβει τα μηνύματα, αλλά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πάντως, στις αρχές Φεβρουάριου είχε καταπλεύσει στη Σούδα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS «George H.W.Bush», που, έπειτα από παραμονή μίας εβδομάδας, απέπλευσε για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις. Τότε, μια πολύ σοβαρή βλάβη, που οι Αμερικανοί δεν λένε επισήμως τι ακριβώς ήταν, το ανάγκασε να καταπλεύσει, μερικές μέρες μετά, πάλι στη Σούδα, για επισκευές, όπερ και εγένετο, με αποτέλεσμα έπειτα από ελάχιστα 24ωρα να αποπλεύσει εκ νέου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε το κυριότερο «όπλο» στη φαρέτρα του Έλληνα ΥΕΘΑ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον στρατηγό Ματίς. Πολύ στενός συνεργάτης του υπουργού, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικώς από την «Ε» τι ακριβώς ζήτησε από τους Αμερικανούς για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν λιτός και σαφής: «Τα πάντα».

Ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα και μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για την ανάγκη «ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ» από τις ΗΠΑ. «Μην ξεχνάμε, όμως, ότι σε δύσκολες στιγμές αυτοί που μας βοήθησαν δεν ήταν οι Ευρωπαίοι.

Το Σχέδιο Μάρσαλ, που έγινε με το Δόγμα Τρούμαν, ήταν μια βοήθεια προς την Ελλάδα που δεν είχε ούτε μνημόνια ούτε τοκογλυφικά επιτόκια», τόνισε ο υπουργός. Στη διάρκεια της μεγάλης πολυεθνούς αεροπορικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2017», η «Ε» ρώτησε τον παριστάμενο Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάϊατ κατά πόσο πιστεύει ότι σε μια προσεχή άσκηση θα δούμε να ασκούνται και F-35. «Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον υπουργό Αμύνης, στρατηγό Ματίς, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» είπε και πρόσθεσε: «Προκύπτουν πολύ θετικά σημάδια».

Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να φανεί πόσο εύκολο είναι σε μια κατά τα άλλα «αριστερή» κυβέρνηση να υπάρχει τέτοια θερμότητα και προσέγγιση με μια αμερικανική κυβέρνηση, και μάλιστα... ρεπουμπλικανική.

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη-lsblav@gmail.com
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-01/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ