Αρχική » , , , , , , , » Τα πάνω-κάτω σε μισθούς και συντάξεις Δημοσίου-Ειδικά Μισθολόγια

Τα πάνω-κάτω σε μισθούς και συντάξεις Δημοσίου-Ειδικά Μισθολόγια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Οι ανατροπές αφορούν Παλαιούς και Νέους ασφαλισμένους
Αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο, τόσο το ύψος του μισθού όσο και των εισφορών

Σειρά καθοριστικών ανατροπών φέρνουν οι αλλαγές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο. Τόσο το ύψος του μισθού όσο και των εισφορών αλλά και οι νέες συντάξιμες αποδοχές αλλάζουν άρδην!

Οι αλλαγές, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, αφορούν παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Να τα δούμε αναλυτικά:

1. Παλαιοί ασφαλισμένοι: Στο ενιαίο μισθολόγιο και για τους παλαιούς ασφαλισμένους πριν από την 1/1/1993 έχουμε τα εξής: Πλέον, από την Πρωτοχρονιά του 2017, ως συντάξιμες αποδοχές όλων των παλαιών ασφαλισμένων θεωρούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Ποιες είναι αυτές οι παροχές: Ο βασικός μισθός, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε ΟΤΑ Α' βαθμού, που όμως είναι στα βαρέα.

2. Νέοι ασφαλισμένοι: Στους νέους ασφαλισμένους, από 1/1/1993 και μετά, ισχύουν τα εξής: Από την Πρωτοχρονιά του 2017, συντάξιμες αποδοχές είναι αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Είναι δηλαδή ο βασικός μισθός, η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανεξάρτητα αν είναι στα βαρέα, το επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών.

Τα επιδόματα

Στα επιδόματα έχουμε την εξής εικόνα:

1. Θέσης ευθύνης: Αυτό το επίδομα συνυπάρχει στις συντάξιμες αποδοχές, θα έχει ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη και στις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας κατά αναπλήρωση ή ανάθεση άσκησης αυτών των καθηκόντων.

2. Το επίδομα των 140 ευρώ: Εδώ, κατά την εγκύκλιο, το ποσό των 140,80 ευρώ που χορηγείται με βάση τον Ν. 3513/2006 δεν περιλαμβάνεται στις αποδοχές των υπαλλήλων που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Συνάγεται ότι δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών και δεν έχει ασφαλιστικές κρατήσεις.

3. Η προσωπική διαφορά: Αυτή, κατά την εγκύκλιο, δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και δεν είναι τμήμα των συντάξιμων αποδοχών.

4. Συντάξιμες αποδοχές: Στις συντάξιμες αποδοχές των παλαιών μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου περιλαμβάνονται ο βασικός μισθός και το επίδομα θέσης ευθύνης. Στους νέους ασφαλισμένους όμως περιλαμβάνονται όλες οι τακτικές αποδοχές.

5. Επικουρική - μέρισμα: Εδώ, οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και μέρισμα του ΜΤΠΥ παρακρατούνται επί των συντάξιμων αποδοχών. Οι εισφορές για το εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους παρακρατούνται επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τις εισφορές των παλαιών ασφαλισμένων ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις.

6. Ειδικά μισθολόγια: Στην περίπτωση αυτή, οι κρατήσεις για κύρια σύνταξη υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, με εξαίρεση το ποσό των 140,80 ευρώ, που, λόγω του ότι είναι εικονικό ποσό και δεν καταβάλλεται με τις αποδοχές, δεν έχει κρατήσεις από 1/1/2017 για την κύρια σύνταξη.

7. Οι ασφαλιστικές εισφορές: Εισφορές καταβάλλονται από α) τους τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμίδας, β) τους ιερείς και τους υπαλλήλους των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, γ) τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δ) τα αιρετά όργανα (βουλευτές και δήμαρχοι).

8. Ποσό εισφορών: Οι εισφορές είναι τον μήνα 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη είναι μηνιαίως σε ποσοστό επί των κατά τα ανωτέρω μηνιαίων συνταξίμων αποδοχών του ασφαλισμένου υπαλλήλου.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές

Μειώσεις από 2 έως 83 ευρώ διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, εξαιτίας των νέων αυξημένων κρατήσεων έως 6,67%, στο σύνολο των αποδοχών τους.

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι απαιτείται προσοχή στα εξής:

1. Η κράτηση θα επιβάλλεται στα επιδόματα θέσης, αλλά όχι στις έκτακτες απολαβές, δηλαδή συμμετοχή σε επιτροπές.

2. Αποκλείστηκε η ασφαλιστική κράτηση και στα ποσά των υπερωριών, που δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές.

3. Στους πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας με 26 έως 38 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς επίδομα θέσης και ανθυγιεινό, η μείωση θα κυμανθεί από 14 έως 23 ευρώ.

4. Όσοι εισπράττουν επίδομα θέσης, που είναι για τους τμηματάρχες 290 ευρώ, για τους προϊσταμένους 350 ευρώ και για τους προϊσταμένους διευθύνσεων 450 ευρώ, η μείωση θα είναι 46 ευρώ.

5. Στους γενικούς διευθυντές που λαμβάνουν και το υψηλότερο επίδομα θέσης των 1.000 ευρώ, η μείωση θα φτάσει τα 83 ευρώ.


(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 09/04/2017 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


6 σχόλια:

 1. Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος δήλωνε τα εξής βαρύγδουπα:
  «Kαθένας γνωρίζει πως είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση. Το να υποχρεωθεί μία χώρα να ψηφίσει με νόμο τέτοια μέτρα, σημαίνει ότι θα δεχόταν να παραβιάσει κάθε έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ιδίως διεθνούς δικαίου που να αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Διότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα και δεν ετέθη ποτέ ζήτημα για καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πάρει τέτοια μέτρα.Είναι άλλο να δεσμευτείς ότι σε συγκεκριμένα πεδία θα πάρεις μέτρα – και γραπτώς ακόμη να δεσμευτείς – και άλλο πράγμα να νομοθετείς. Νομοθεσία υπό αίρεση και μάλιστα μελλοντική νομοθεσία και αίρεση για τη λήψη μέτρων μετά από δύο και τρία χρόνια, είναι κάτι όχι μόνο πρωτόγνωρο αλλά και εντελώς αντίθετο –το τονίζω- πέρα και έξω από την λογική του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να γίνει δεκτό, όχι μονάχα απ’ την Ελλάδα και την Πορτογαλία, από οιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και δη από χώρα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. δηλαδή της Ευρωζώνης».
  Μετά από αυτές τις τις μεγαλοστομίες, που δεν ελέχθησαν προ πολλών ετών αλλά μόλις προ 2 μηνών, τι σκοπεύει να κάνει ο μέγας συνταγματολόγος που κουνάει και το δάκτυλο στην Ευρώπη;Θα υπογράψει την «προνομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων» ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και με τα δύο χέρια έχουν μπέσα οι καραγκιόζηδες

   Διαγραφή
 2. ΕΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ, ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2018

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενώ μόλις τα νομοθετήσουν οι ΣΑΝΕΛ, η οικονομία μας θα αρχίσει να παίρνει μπροστά με εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα γίνουμε η Ελβετία των Βαλκανίων. Ρε τι διαβάζουμε Μεγάλη Εβδομάδα....

   Διαγραφή
 3. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι Στρατιωτικοί,Γιατροί,Αστυνομικοί κτλ είμαστε Δημόσοι Λειτουργοί,όχι υπάλληλοι.ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ,δεν εργαζόμαστε.Λαμβάνουμε ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ,όχι μισθό.Έχοντας αυτό κατά νου συνεχίζουμε το Λειτούργημά μας,ακόμα κι αν δεν μας δώσουν ούτε 1 ευρώ,ακόμα κι αν πεθανουμε από την πείνα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ