Αρχική » , , » Κονδύλι 3 εκ. ευρώ στο ΥΠΕΘΑ για «μερεμέτια» κτιρίων για πρόσφυγες

Κονδύλι 3 εκ. ευρώ στο ΥΠΕΘΑ για «μερεμέτια» κτιρίων για πρόσφυγες


Ξαφνικά 3 εκατομμύρια ευρώ στο ΥΕΘΑ για... μερεμέτια
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ
Η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής ανακοινώνει το παχυλό κονδύλι και ενώ καλεί τους «δυνητικούς δικαιούχους» σε επόμενη πρόταση, ορίζεται δικαιούχος μόνο το υπ. Εθνικής Άμυνας.

ΝΕΕΣ «μπίζνες» φέρνουν για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι ανάγκες του προσφυγικού. Η Διαχειριστική Αρχή κόβει ένα κονδύ­λι 3 εκατ. για εργασίες ανακαίνισης κτιρίων που θα φιλοξενήσουν 1.000 ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τι είδους «μερεμέτια» όμως μπορεί να εί­ναι αυτά και σε ποια κτίρια για να προκύ­πτει τέτοιος λογαριασμός; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν προκύπτει από τη σχετική απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον τίτλο ΕΥΣΥΔ- ΤΑΜΕΤΕΑΑΠ. Η απόφαση ανακοινώνει το κονδύλι των 3 εκατ. ευρώ και καλεί τους φορείς που είναι «δυνητικοί δικαιούχοι». Στην επόμενη πρόταση όμως ορίζεται ότι δικαιούχος είναι μόνο το υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο υπουρ­γείο ενεπλάκη εδώ και πάνω από ένα χρό­νο στη διαχείριση του προσφυγικού, αφού, μάλιστα, ψηφίστηκε τροπολογία που όριζε ότι μπορεί να συνάπτει συμβάσεις «κατά πα­ρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» λόγω εκτάκτων αναγκών. Μία από τις βασικές συμβολές των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η σύναψη συμβάσεων για τη σίτιση των φιλοξενουμένων στους καταυλισμούς προσφύ­γων-μεταναστών, όπου ο λογαριασμός σε ορισμένες μεγάλες δομές έφθανε τα 350.000 το μήνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουρ­γός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας ανέφερε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξαν όλον αυτόν τον καιρό σημαντικό ρόλο, γιατί δεν θα μπορούσαμε αλλιώς, την περίοδο των μεγάλων ροών να διαχειριστούμε τη διαμονή και τη σίτιση τόσο μεγάλου αριθμού προσφύ­γων. Αυτή η διαδικασία τελειώνει και από την 1η Μαΐου θα αντικατασταθεί η σίτιση μέσω διαγωνισμών για catering, τους οποίους δι­ενεργούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, από ένα ποσόν που θα δίνεται σε κάθε οικογένεια, ώστε να κάνει η ίδια τη διαχείρισή της».

Λίγο πριν φθάσει όμως η 1η Μαΐου για να φανεί αν όντως θα αλλάξει αυτό το σύστη­μα, προέκυψε η ενασχόληση του υπ. Εθνικής Άμυνας με τις δομές για ασυνόδευτα ανήλι­κα. Η απόφαση δεν αναφέρει ποιες δομές θα χρησιμοποιηθούν αλλά σε παλαιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Γ. Μουζάλας μι­λούσε για παλαιά ορφανοτροφεία, παλαιά σχολεία ή άλλα κτίρια του Δημοσίου που έχουν αρκετό χώρο ώστε να βρουν στέγη τα 1.500 ασυνόδευτα ανήλικα που διέμεναν τότε προσωρινά μαζί με ενηλίκους ή ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα.

Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας

Όπως αναφέρεται στην τωρινή απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, «οι εργασίες για αναβάθμιση, ανακαίνιση των κτιρίων περι­λαμβάνουν παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες ανά κτί­ριο δύναται ενδεικτικά να περιλαμβάνουν οικοδομικές, ηλεκτρολογικές, μηχανολογι­κές, υδραυλικές ή άλλες εργασίες. Όταν οι συνολικοί χώροι αφορούν στέγαση 1.000 ατόμων, τα «μερεμέτια» προϋπολογίζεται να στοιχίσουν 3.000 ευρώ ανά άτομο. Το ποσό θεωρείται πολύ υψηλό, όταν η ανακαίνιση άλλων δομών ολοκληρώθηκε με πολύ μι­κρότερα ποσά. Εκτός εάν τα κτίρια που επιλεγούν είναι σε τόσο κακή κατάσταση, το οποίο όμως σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθούν έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙ0Υ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-07/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ