Αρχική » , , , , , , , » H «ακτινογραφία» των συντάξεων που θα κοπούν. Αφορά και στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

H «ακτινογραφία» των συντάξεων που θα κοπούν. Αφορά και στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)


Στην «πρέσα» οι συντάξεις
Η τρόικα επιμένει στην εφάπαξ περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ είτε το 2019 είτε το 2020. Η «R» απαντά σε 8 καυτά ερωτήματα για τις επίμαχες συντάξεις
ΔΑΠΑΝΗ 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους από 5% έως και 20%, προκειμένου να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ

Ανυποχώρητοι στην εφάπαξ περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 ή το αργότερο το 2020 εμφανίζονται οι δανειστές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, ζήτησαν από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου να προχωρήσει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους από 5% έως και 20%, προκειμένου να περικοπεί η συνταξιοδοτικά δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ναι μεν, αλλά...

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που θα πραγματοποιηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προσπαθήσει ώστε η περικοπή των συντάξεων να είναι στο 0,75% αντί 1 % του ΑΕΠ, αλλά και για τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος τουλάχιστον διετίας ή τριετίας μετά το 2019. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα, αλλά και με την περιορισμένη παρέμβαση της ευρωπαϊκής πλευράς καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδίδοντας το «ψαλίδι» στις συντάξεις σε κεντρική πολιτική απόφαση.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να θεσμοθετηθούν ταυτόχρονα με τις περικοπές συγκεκριμένα αντίμετρα που θα στηρίξουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και ανάπηρους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί και η μείωση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ώστε να διαμορφωθούν στο 4% από 6% σήμερα και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 2,5% από 6,95%.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν στην «R» ότι για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί, θα πρέπει να κοπούν όλες οι συντάξεις οριζόντια κατά 6,7%. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει οι περικοπές να εφαρμοστούν σε συνταξιούχους με απολαβές άνω των 700 ευρώ, η μείωση θα φτάσει το 10%, ενώ, εάν περιοριστεί σε όσους λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ, η μείωση θα ξεπεράσει το 20%.

Μειώσεις

Ειδικοί αναφέρουν στην «R» ότι οι οριζόντιες μειώσεις για το σύνολο των ασφαλισμένων είναι μια δίκαιη επιλογή. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί κλιμακούμενο ποσοστό περικοπών ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, τότε οι μειώσεις μπορεί να ξεκινούν από το 5% και να φθάνουν το 20% για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Οι νέες μειώσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου, θα οδηγήσουν σε απώλεια άλλης μιας σύνταξης ετησίως για τους ασφαλισμένους.

Ποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν τις νέες μειώσεις

Η «R» ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ερώτηση-απάντηση παρουσιάζει το προφίλ των συνταξιούχων που θα υποστούν τις περικοπές:

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:


(REAL NEWS 12/03/2017 – ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - a.mavrouli@realnews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ