Αρχική » , , , , , , » Επί των ημερών Καμμένου, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εκτοξεύτηκαν

Επί των ημερών Καμμένου, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εκτοξεύτηκαν


Επικίνδυνο σκηνικό

«Στυγνός δικτάτορας ο Ερντογάν», «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαλυμένες», «Καουμποϊλίκια ανα­τολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα». Οι πρόσφατες δηλώ­σεις του υπουργού Άμυνας, Πά­νου Καμμένου, σε συνδυασμό με την προκλητικότητα της Άγκυρας, λόγω του διαφαινόμενου δη­μοψηφίσματος στη γείτονα για την επισφράγιση της κυριαρχίας του «σουλτάνου» Ερντογάν, συνέ­θεσαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, το οποίο καθημερινά χα­ρακτηρίζεται από δεκάδες παραβι­άσεις του εναέριου χώρου και των εθνικών υδάτων.

Μόνο τον πρώτο μήνα του 2017 κατεγράφησαν 99 παραβιάσεις, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009 είχαν σημειωθεί μόλις ενενή­ντα. Επί των ημερών Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας, οι Τούρ­κοι εισέβαλαν 299 φορές το 2015 και 414 το 2016! Το ευτύχημα είναι ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυ­νάμεων εξουδετερώνει τις πρακτι­κές της απέναντι πλευράς, η οποία αναβαθμίζει διαρκώς την επιθετι­κότητα της. Το στίγμα των ημερών έδωσε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κο­τζιάς, σημειώνοντας: «Κόκκινη γραμμή μας είναι οι Τούρκοι να μην πατήσουν σε ελληνικό έδαφος. Κό­ντεψαν να το κάνουν τις προηγού­μενες μέρες».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Είναι χαρακτη­ριστικό ότι την Τετάρτη τουρκική ακταιωρός είχε «εγκατασταθεί» επί ώρες σε απόσταση αναπνοής από τα δυτικά Ίμια έχοντας δίπλα της ένα σκάφος του Λιμενικού, τις συνεχείς κλήσεις του οποίου αγνοού­σε επιδεικτικώς. Επίσης την ίδια μέρα εκδόθηκε από την Άγκυρα παράνομη NAVTEX (ναυτική οδηγία), με την οποία δέσμευε περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα, στα βορειοδυτικά της Λήμνου, για έξοδο του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ».

Ενδεικτικό αυτής της «παρεξηγήσιμης» από την Άγκυρα ελληνι­κής ψυχραιμίας, την οποία επα­νειλημμένως έχει συστήσει ο κ. Κοτζιάς, είναι ότι στις 17 Φεβρου­άριου σημειώθηκε η πιο σοβαρή έως τώρα τουρκική πρόκληση, με την εισβολή στα χωρικά ύδατα στην περιοχή του Φαρμακονησίου σκάφους των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, που πραγματοποίησε βολές επί 15λεπτο με πραγματι­κά πυρά σε παρανόμως δεσμευμέ­νη περιοχή «ασκήσεως».

Κι ενώ θα περίμενε κα­νείς ο Π. Καμμένος να ξιφουλκήσει ομοίως σθεναρά κατά της Άγκυρας, όπως έκανε στο παρελθόν, τα ηνία ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός, Δ. Βίτσας, αναφέροντας ότι «η Ελ­λάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, δεν διεκδικεί κάτι». Από την άλλη, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει «κόκκινες» γραμμές, που δεν είναι άλλες από την εθνική κυρι­αρχία και την εθνική ανεξαρτη­σία. Επεσήμανε, δε, πως, παρότι η χώρα μας δεν θα μπει σε διαδικα­σία τεχνητής έντασης, αυτό δεν ση­μαίνει ότι δεν προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Επιπροσθέτως, ο Δ. Βίτσας συνέστησε στην Τουρ­κία να μη χρησιμοποιεί ως «όπλο» το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζή­τημα, ενώ είναι στην πραγματικό­τητα ανθρωπιστικό. Γιατί στην πε­ρίπτωση που αλλάζει χαρακτήρα, τότε γίνεται επιθετική ενέργεια, συ­μπλήρωσε.

ΟΞΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η Άγκυρα, ασκώντας δριμεία κρι­τική στον Π. Καμμένο, εξέδω­σε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «απερίσκεπτο και ανελέ­ητο άτομο, το οποίο αγνοεί τους βασικούς διεθνείς κανόνες ευγέ­νειας», θίγοντας τον κατ’ αυτόν τον τρόπο σε προσωπικό επίπε­δο. Κι όμως, ο Έλληνας υπουργός, αντί άλλης τοποθέτησης επ’ αυτού, αρκέστηκε στις 5 Φεβρουαρίου να πει πως απαξιοί να απαντήσει! Επι­πλέον, επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση στις σχέσεις με τον δι­εθνή παράγοντα, λέγοντας: «Οι ισορροπίες στο Αιγαίο δεν πρέπει να διαταραχθούν... Η νέα κυβέρ­νηση Τραμπ έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα αποτελεί κέντρο σταθε­ρότητας και ισορροπίας στην ευ­ρύτερη περιοχή, απέναντι σε έναν επικίνδυνα διαδεδομένο ισλαμικό φονταμενταλισμό». Έκτοτε, δεν ξα­ναμίλησε για την ελληνοτουρκική ένταση.

Τα στατιστικά των επεισοδίων έντασης

Από τη μελέτη των επίσημων στατιστικών στοιχείων των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου διαπιστώνεται αλματώδης αύξηση των τουρ­κικών... επισκέψεων επί θητείας Π. Καμμένου στο υπ. Άμυνας. Φυσικά, δεν πρέπει να παρακάμπτεται η παράμετρος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, γεγονός που «καθήλωσε» μεν τη δρα­στηριότητα της τουρκικής αεροπορίας λόγω του πογκρόμ κατά των ηγετικών κλιμακί­ων της, αλλά αύξησε τις παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα από το Ναυτικό της γείτονος, ιδίως στις νησίδες Παναγιά Οινουσσών, Φαρμακονήσι και Ίμια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΓΕΕΘΑ, καταγράφεται διαφοροποίηση της τουρκικής προκλητικότητας στους τομείς των εμπλοκών, των υπερπτήσεων και των οπλισμέ­νων σχηματισμών, που... εκτοξεύτηκαν το 2017. Στο «παιχνίδι» εντάχθηκαν τα πολυκινητήρια ελικοφόρα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Αεροπορίας του Ναυ­τικού και της Ακτοφυλακής, το καθένα από τα οποία μπορεί να πραγματοποιήσει σε μία πτήση πάνω από 20-25 παραβιάσεις, αλλά και υπερπτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν από 36 το 2015, σε 57 το 2016 και ήδη έφτασαν τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη που επιχείρησαν στο Αιγαίο, ενώ το 2015 ήταν 1.384, το 2016 είχαν μειωθεί στα 1.016. Τέλος, μειώθηκαν οι εμπλοκές μεταξύ μαχητικών αεροσκα­φών Τουρκίας και Ελλάδος, που ενέχουν δυνητικούς κινδύνους δυστυχήματος, σε 57 το 2016 από 80 το 2015.

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-dgiankop@yahoo.gr
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-24/02/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ