«Λεφτά υπάρχουν» και θα δοθούν για ελικόπτερα


Αποκλειστικό: Παρά τις διευκρινίσεις Καμμένου για δωρεάν παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, ο Α/ΓΕΣ επιβεβαίωσε το αίτημα της Ελλάδας για πακέτο 70 OH-58D Kiowa προς 1 εκατ. δολάρια το καθένα.
Στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την από­κτηση 70 ελικόπτερων τύπου Kiowa περιλαμβά­νονται εξομοιωτές πτήσεως και επισκευής βλαβών, εκπαίδευση και πλήρες πακέτο ανταλλακτικών.

Την αποστολή ενός «Letter of Request» - LOR προς τους Αμερικανούς για την απόκτηση 70 ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D Kiowa από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, έναντι συνολικού (θεωρητικού) κόστους περίπου 70 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει εξομοιωτές πτήσεως και επισκευής βλαβών, εκπαίδευση και πλήρες πακέτο ανταλλακτικών, επιβεβαίωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, με αποκλει­στική δήλωσή του προς την «Ε».

Η αφορμή δόθηκε από την πρόσφατη (2 Μαρτίου 2017) απάντηση του ΥΕΘΑ, Π. Καμμένου, στη Βουλή σε σχετική ε­ρώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει τα εξής: «Σε αυτό το σημείο θέλω να σας διευκρινίσω ότι και από τις ΗΠΑ έχουμε ήδη λάβει σοβαρή στρατιωτική βοήθεια, χωρίς να καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ, με τα 15 Chinook, τα 40 Kiowa και άλ­λα μέσα, τα οποία δίνονται δωρεάν προς την Ελλάδα».

Επειδή δεν είχαμε ακούσει κάτι πα­ρόμοιο στο ΥΠΕΘΑ, σε τυχαία συνάντη­σή μας με τον Α/ΓΕΣ σε διάδρομο του Επιτελείου, του θέσαμε αμέσως το ερώτημα αυτό και ο Αρχηγός μάς είπε ότι έχει ήδη αποσταλεί η LOR για 70 διαθέσιμα και σε εξαιρετική κατάσταση Kiowa, έναντι περίπου 70 εκατ. δολαρίων, που αφορούν το συμβολικό κόστος κτήσεως του κάθε ελικοπτέρου, καθώς και το πλήρες πακέτο εκπαιδεύσεως και «πακέτου» ανταλλακτικών, αλλά και εξομοιωτές πτήσεως για την εκπαίδευση των πιλότων και αντίστοιχο για την εκπαίδευση των τεχνικών. «Περιμένουμε την επίσημη απάντηση των Αμερικανών, προκειμένου να αποφα­σίσουμε στη συνέχεια τον ακριβή αριθμό των ελικοπτέρων που θα αποκτήσουμε με την καταβολή αντίστοιχου τιμήματος». Βεβαίως, ο ΥΕΘΑ είχε επαναφέρει το θέμα των Kiowa στη Βουλή με ομιλία του τον Ιανουάριο του 2016. Στις 14/4/2016, η αρμόδια υπηρεσία του Αμερικανικού Πενταγώνου DSCA δη­μοσιοποίησε τον πίνακα του προς πα­ραχώρηση υλικού προς φίλες και σύμμαχες χώρες όπου για την Ελλάδα πε­ριλαμβάνονταν: 70 ελικόπτερα ΟΗ- 58D, ένας εξομοιωτής βοήθημα για τη συντήρηση των ελικοπτέρων ΑΗΙΡ, δύο εξομοιωτές για την εκπαίδευση των πιλότων κι ένας εξομοιωτής για την εκπαίδευση του προσωπικού στα ηλε­κτρονικά και οπλικά συστήματα του ελικοπτέρου, όλα αυτά στην κατάσταση «ως έχουν» («as is»), συνολικής αξίας 86.514.800 δολαρίων.

Αποδεσμεύονται τα Apache

Έπειτα από αυτό ακολουθεί η διαδικασία με την αποστολή LOR (που έχει γίνει), που θα προσδιορίζει επακριβώς το κό­στος, και μετά η συναλλαγή γίνεται κυ­ρίως μέσω FMS με σχετική ανακοίνωση της DSCA προς το Κογκρέσο. Συμφώνως με κάποιες αξιόπιστες πηγές (περιοδικό «Πτήση», Μάρτιος 2017), το ελληνικό «πακέτο» υπολογίζεται να κοστίσει περί τα 50 εκατ. δολάρια, γεγο­νός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι ο τελικός προς απόκτηση αριθμός των Kiowa θα είναι μικρότερος των 70, εκτός και αν αριθμός αυτών δοθεί από τους Αμερικανούς δωρεάν για ανταλλακτικά. Από τακτικής πλευράς, η απόκτηση των Kiowa αναμένεται να ενισχύσει σημαντικότατα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΣ, κυρίως για την άμυνα των νη­σιών του Αιγαίου, «αποδεσμεύοντας», έτσι, τα βαρύτε­ρα Apache για επιχειρήσεις στο ηπειρωτικό μέτωπο, και κυρίως στη Θράκη.

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη-lsblav@gmail.com
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-11/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


1 σχόλια:

  1. OH-58D - Αναζήτηση Google
    https://www.google.gr/search?client=aff-maxthon-maxthon4&channel=t27&q=OH-58D&gws_rd=cr,ssl&ei=e3jKWNSxBMbxUovVp7AJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ