Αρχική » , , , , , , » Απάντηση Καμμένου σε ερώτηση Νικολόπουλου για τα πλαστά τιμολόγια στο ΝΝΑ

Απάντηση Καμμένου σε ερώτηση Νικολόπουλου για τα πλαστά τιμολόγια στο ΝΝΑ


Σε συνέχεια της ανάρτησης μας ΕΔΩ.

Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 3600/20-02-17) με θέμα: «Περισσότερα από 600 τα πλαστά τιμολόγια στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών!»:

Φ.900α/1168/15431 Αθήνα, 17 Μαρτίου 2017

Σε απάντηση των (α) και (β) σχετικών Ερωτήσεων που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος με θέμα «Περισσότερα από 600 τα πλαστά τιμολόγια στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών!», σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:    

Στις 12 Νοεμβρίου 2012 δημοσιεύθηκε ο ν. 4093/12 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες και αφορούσε το χρονικό διάστημα 2004 μέχρι το 2013. Η συσσώρευση των οφειλών προκλήθηκε από την επί σειρά ετών αδυναμία των ασφαλιστικών φορέων να εξοφλήσουν τα Νοσοκομεία για τη δαπάνη νοσηλείας των ασφαλισμένων τους.

Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από τους ασφαλιστικούς φορείς διενεργείται εφόσον τους διαβιβασθεί πλήρης φάκελος ασθενούς, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα πρωτότυπα τιμολόγια που τον αφορούν, προκειμένου τεκμηριωθεί και εγκριθεί η οικονομική απαίτηση του νοσοκομείου. Οι ασφαλιστικοί φορείς παρακρατούν τα πρωτότυπα τιμολόγια, προκειμένου αιτιολογήσουν τη δική τους δαπάνη προς τα Νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία φυλάσσονται αντίγραφα των τιμολογίων, προκειμένου εξοφλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες όταν εισπραχθούν τα αντίστοιχα ποσά από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Επομένως στο ΝΝΑ υπήρχαν αντίγραφα τιμολογίων περιόδου 2004 έως 2013, εν αναμονή εισπράξεως των αντίστοιχων ποσών από τους ασφαλιστικούς φορείς (κυρίως του τότε ΟΠΑΔ) και την εν συνεχεία πληρωμή των προμηθευτών του.  

Η Δημοσιονομική τακτοποίηση των δαπανών μέσω της ειδικής ρύθμισης του ν. 4093/12(Α’222), διενεργήθηκε κυρίως μέσω αντιγράφων των τιμολογίων, συνοδευόμενα με Υπεύθυνη Δήλωση των αρμόδιων οικονομικών οργάνων του ΝΝΑ, ότι τα πρωτότυπα διαβιβάσθηκαν και ευρίσκονται στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς. Ο συγκεκριμένος τρόπος τακτοποίησης υποδείχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας εξεύρεσης και επιστροφής των πρωτότυπων τιμολογίων παρελθόντων ετών, και εξαιτίας της τότε κατάργησης του ΟΠΑΔ και σύστασης του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, στις 6 Ιουνίου 2013, ο Ταμίας Χρηματικής Διαχείρισης της «πάγιας προκαταβολής» του ΝΝΑ, κατά δήλωσή του, έσκισε πρωτότυπα παραστατικά δαπανών και τα πέταξε στους κάδους απορριμμάτων εκτός του Νοσοκομείου, εξαιτίας αιφνίδιας έξαρσης χρόνιας ψυχολογικής πάθησής του. Οι Διαχειρίσεις της «πάγιας προκαταβολής» σύμφωνα με τις διατάξεις περί Δημοσίου Λογιστικού έχουν ως πηγή χρηματοδότησης τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όχι τους ασφαλιστικούς Φορείς) και εξοφλούν με μετρητά τιμολόγια μέχρι του χρηματικού ορίου των 1.000 €.  

Εν συνεχεία διενεργήθηκε έκτακτη οικονομική επιθεώρηση από αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΝ, όπου διαπιστώθηκε ότι:

Καταστράφηκαν 450 τιμολόγια συνολικού ποσού 189.475 €

Δρομολογήθηκε ταυτόχρονα η ένταξη 137 τιμολογίων συνολικού ποσού  64.744 € και στην ειδική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών των Νοσοκομείων, γεγονός το οποίο εντοπίσθηκε εγκαίρως από την αρμόδια Υπηρεσία προληπτικού ελέγχου του ΓΕΝ και αποφεύχθηκε η διπλοπληρωμή τους.

Προέκυψε διαχειριστικό έλλειμμα ποσού 26.079 €.  

Περαιτέρω, διατάχθηκε ΕΔΕ, όπου στο πόρισμά της προτάθηκε η ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης, ο καταλογισμός του διαχειριστικού ελλείμματος, η απόδοση διοικητικών ευθυνών και η δημοσιολογιστική αποκατάσταση της διαχείρισης.  

Η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάσθηκε από τον Αύγουστο του 2014 στην αρμόδια εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιώς για την ποινική και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αστική αξιολόγηση της υπόθεσης.  

Μεταγενέστερα των ανωτέρω γεγονότων και κατά τα έτη 2014-2015, εξαιτίας της πληθώρας των αντιγράφων τιμολογίων περιόδου 2004 - 2013 σε συνδυασμό και με το απρόβλεπτο γεγονός της καταστροφής τιμολογίων από τον ίδιο το Διαχειριστή της έτερης Διαχείρισης «πάγιας προκαταβολής», διενεργήθηκε επανέλεγχος των πληρωμών των προμηθευτών του ΝΝΑ και σε μεμονωμένες περιπτώσεις διπλοπληρωμής τιμολογίων ζητήθηκε η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών.  

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ανακρίτριας του Ναυτοδικείου Πειραιώς, η Μονάδα Εσωτερικών Ελέγχων του ΥΠΕΘΑ διέθεσε δύο (2) στελέχη της τα οποία διορίστηκαν ως  πραγματογνώμονες. Για την διενέργεια της ανάκρισης υποβλήθηκε μάλιστα ήδη σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης στο Ναυτοδικείο Πειραιώς από τους ως άνω πραγματογνώμονες Αξιωματικούς στην Ανακρίτρια του 1ου  Τμήματος του Ναυτοδικείου Πειραιώς.

Αναφορικά με ποινικές υποθέσεις παρελθόντων ετών, στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιώς εκκρεμοδικεί υπόθεση μικρότερης σπουδαιότητας, με εμπλεκόμενο Αξιωματικό του ΠΝ για πράξεις που φέρεται να τελέσθηκαν από αυτόν στο Πολεμικό Μουσείο. Επίσης, στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Λάρισας εκκρεμεί υπόθεση κατά Αξιωματικών του ΣΞ η οποία έχει προσδιορισθεί να εκδικασθεί από το Πενταμελές Στρατοδικείο Λάρισας την 28η Μαρτίου τρέχοντος έτους.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι, διενεργούνται όλοι οι προβλεπόμενοι οικονομικοί έλεγχοι από τα θεσμοθετημένα ελεγκτικά όργανα, σε όλες τις Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ πάγια θέση της παρούσης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις διαφθοράς και η άμεση ανάληψη ενεργειών διαβίβασης των υποθέσεων στη δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών, αστικών αλλά και διοικητικών ευθυνών, όπως αυτό τηρήθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ