Αρχική » , , , , , , , , , » Σχέδιο- «ασπίδα» για 5 νησιά που απειλεί η Τουρκία

Σχέδιο- «ασπίδα» για 5 νησιά που απειλεί η Τουρκία


Τι απασχολεί το Πεντάγωνο.
Τα σενάρια αποτροπής θερμού επεισοδίου που εξετάζουν στο ΓΕΕΘΑ και οι έντονοι φόβοι για τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο.

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζουν στο ΓΕΕΘΑ για ενδεχόμενη κλιμάκωση -μέχρι θερμού επεισοδίου- από την Τουρκία; Όλα εξετάζονται, τίποτα δεν θεωρείται παράλογο, αλ­λά υπάρχουν και πέντε «υποθέσεις εργασίας» που απασχολούν σοβαρά τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Ποια είναι τα πέντε πιο σοβαρά ενδεχόμενα που απασχολούν τους στρατιωτικούς στο Πεντάγωνο; 

® Ίμια:
Το σενάριο με τα περισσότερα... εισιτήρια

Όλες οι κάμερες και τα μικρόφωνα της Τουρκί­ας που ελέγχονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, είναι στραμμένα στα Ίμια. Λογικό, λοιπόν, και οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δύο βραχονησίδες. Έχουν τους λόγους τους. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι Τούρκοι έδειξαν ότι έχουν στα σχέδιά τους την αποβίβαση τμήματος κομάντος σε μία από τις δύο βραχονησίδες. Όχι απαραίτητα για να την καταλάβουν. Αρκεί να «καρφώσουν» μια τουρκική σημαία για να βγουν οι σχετικές φωτο­γραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα.

Τη νύχτα της 21ης Φεβρουάριου υπήρξε σοβαρή προετοιμασία των Τούρκων για μια τέτοια επι­χείρηση. Σταμάτησε και λόγω της σοβαρής αντί­δρασης που ετοίμασε η Αθήνα, η οποία γνωστο­ποιήθηκε στον Αμερικανό πρέσβη. Η παρέμβα­ση των ΗΠΑ ακύρωσε τα όποια τουρκικά σχέδια.

Προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ είναι η αποτροπή οποιοσδήποτε ενέργειας των Τούρκων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κανόνες εμπλοκής που πρέπει η πολιτική ηγεσία να αποδεσμεύσει.

® Ζουράφα:
Σενάριο έντασης στο ΒΑ Αιγαίο

Στην άλλη άκρη του Αιγαίου υπάρχει μια νησίδα πολύ μικρότερη από τα Ίμια. Η νησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου. Η έκτασή της είναι μόλις 9 τε­τραγωνικά μέτρα και η ακτογραμμή της μόλις 32 μέτρα. Αυτή η «κουκκίδα» γης φυσικά έχει υφαλο­κρηπίδα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τα ελ­ληνικά συμφέροντα. Η Τουρκία πολύ συχνά προκαλεί στην περιοχή επεισόδια, χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο» αλιευτικά σκάφη της, οι ιδιοκτή­τες των οποίων -όπως λένε οι φήμες- δεν είναι... απλοί ψαράδες. Συχνά η ένταση γύρω από αυτό το σχεδόν... αόρατο νησάκι είναι πολύ μεγάλη, με ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών να εμπλέκονται σε «αψιμαχίες». Γι΄ αυτό και η Ζουράφα αποτελεί ένα σημάδι στον χάρτη του Αιγαίου που οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν σημειώσει με «κόκκινο».


©Παναγιά - Φαρμακονήσι: 
Σενάριο θερμού επεισοδίου

Οι Τούρκοι έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση για εκδήλωση προκλήσεων στο νησάκι Παναγιά -που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες- και στο Φαρμακονήσι. Στην Παναγιά έχουν καταγραφεί πολλές δεκάδες υπερπτήσεων. Στο Φαρμακονήσι πολύ συχνά τις νύχτες τουρκικά σκάφη προσεγγίζουν κάνοντας «εικονικές αποβάσεις». Πρόσφατα είχαμε το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος που πραγ­ματοποιούσε πυρά σε απόσταση αναπνοής από το νησί. Το να επιχειρήσουν οτιδήποτε οι Τούρκοι σε αυτά τα δύο νησιά ισοδυναμεί με κλιμάκωση που οδηγεί σε σοβαρό θερμό επεισόδιο. Αιτία είναι ότι και στα δύο νησιά υπάρχουν στρατιωτικές φρουρές, που δεν χρειάζεται να πάρουν οποιαδήποτε διαταγή για να απαντήσουν σε τουρκική πρόκληση που ξεπερνά τα όρια. Έχουν αποδεσμευμένους και... αυτονόητους κανόνες εμπλοκής.

® Καστελόριζο:
Σενάριο του διαδικτύου και της... CIA

Η προσπάθεια κατάληψης ενός νησιού όπως το Καστελόριζο, λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές είναι ένα σενάριο πολύ δημοφιλές στο ελληνικό διαδίκτυο. Ειδικά σε αυτό που «ελέγχεται» από τους «εθνικιστικούς κύκλους». Το κακό είναι ότι το σενάριο τουρκικής απόβασης στο Καστελόριζο το διαβάσαμε και σε έγγραφα της CΙA που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας! Ήταν έγγραφα της δεκαετίας του 1980 βέβαια, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους. Το σενάριο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία πά­ντα εκδηλώνει τις σοβαρές προκλήσεις της έχοντας ένα «νομικίστικο» έστω «περιτύλιγμα». Ακό­μη και την εισβολή στη Κύπρο τη «δικαιολογεί» με το επιχείρημα του πραξικοπήματος. Στο Καστελόριζο τι μπορεί να επικαλεστεί; Λογικά τίποτα. Αλλά με την Τουρκία η λογική δεν είχε ποτέ στενή σχέση. Υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όσα είχε πει, το Καστελόριζο ανήκει... κάπου στη Μεσόγειο!

Σενάριο ατυχήματος

Ίσως το πιο δύσκολο σενάριο που έχουν κληθεί να «τρέξουν» οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι αυτό του ατυχήματος. Αν κάτι πάει στραβά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ή στη θάλασσα, το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης είναι ικανό να προκαλέσει τεράστια ένταση. Η περίπτωση του Κώστα Ηλιάκη είναι χαρακτηριστική. Μετά από την πτώση του F-16 του Ηλιάκη, αλλά και αυτό του Τούρ­κου που προκάλεσε τη σύγκρουση των δύο αερο­σκαφών, η επιχείρηση διάσωσης του Τούρκου πι­λότου μετατράπηκε σε πολεμική επιχείρηση! Επί μία ώρα, δεκάδες οπλισμένα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά πετούσαν στο Αιγαίο και η κατάσταση δεν οδηγήθηκε σε σύγκρουση με την επιλογή της Ελλάδας να παραδώσει τον Τούρκο πιλότο. Ένα τέτοιο σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί κάθε μέρα στο Αιγαίο.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ-p.karvounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-12/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ