Αρχική » , , , , » Η ιατρική επιστήμη ένα βήμα μπροστά (26ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο)

Η ιατρική επιστήμη ένα βήμα μπροστά (26ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο)


Στο 251 ΓΝΑ το 26ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο.
 Στο στρογγυλό τραπέζι Αεροπορικής Ιατρικής αναφέρθηκε η ανάγκη για μία ρεαλιστικότερη και πιο επιχειρησιακή εκπαίδευση στη φυσιολογία της πτήσης.

Στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσο­κομείου Αεροπορίας πραγματοποιήθη­κε με επιτυχία το 26ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο παγκοσμίως διακεκριμένος 'Έλληνας γιατρός, καθηγητής Γεώρ­γιος Χρούσος, με θέμα «Γενετική και Επιγενετική στην Εξέλιξη και Ανάπτυξη του Ανθρώπου».

Στο στρογγυλό τραπέζι Αεροπορικής Ιατρικής ανα­φέρθηκε η ανάγκη για μια ρεαλιστικότερη και πιο επιχει­ρησιακή εκπαίδευση στη φυσιολογία της πτήσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στην ασφάλεια των πτήσεων. Η εκπαίδευση στην υποξία σε νορμοβαρικό περιβάλλον σε συνδυασμό με πιο ρεαλιστι­κούς δυναμικούς εξομοιωτές πτήσεων, που παρέχουν στον εκπαιδευόμενο την ευκαιρία να βιώσει, ενώ βρίσκε­ται στο έδαφος, τα φυσιολογικά αποτελέσματα της πτήσης σε μεγάλο ύψος, είναι το μέλλον στην εκπαίδευση των νέ­ων Ιπτάμενων. Συγχρόνως, η αναβάθμιση και η τροπο­ποίηση των πτητικών μέσων ώστε να γίνουν πιο φιλικά προς τον χρήστη πρέπει να είναι μια συνεχής επιδίωξη.

Στο στρογγυλό τραπέζι για τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, δύο προβλήματα που απασχολούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν από καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές στοιχεία για την έκταση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας και τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παρουσιάστηκαν επίσης όλα τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη των ενηλίκων, αλλά και του σακχαρώδους διαβήτη της κύησης.

Ταχεία ανάρρωση

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα πρωτόκολλα ταχεί­ας ανάρρωσης στη χειρουργική (ERAS). Τα πρωτόκολλα αυτά, στηριζόμενα στην Ιατρική των Αποδείξεων (Evi­dence Based Medicine), αποτελούνται από ένα σύνολο θεραπευτικών πρακτικών και στοιχείων που τυποποιούν την παρακολούθηση και την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών από την ημέρα εισαγωγής τους μέχρι και την ήμερα του εξιτηρίου τους, με κύριο στόχο τη μείωση του χειρουργικού στρες και τη βελτίωση και επι­τάχυνση της ανάρρωσής τους. Στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη θεραπεία των νευροενδοκρινών όγκων του γαστρεντερικού συστήματος, αναπτύχθηκαν αρχικά τα φαρ­μακευτικά μέσα, κλασικά και νεότερα, που χρησιμοποι­ούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της νόσου. Τέλος, έγινε αναφορά στον σύγχρονο ρόλο της Πυρηνικής Ιατρικής τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση των όγκων αυτών, που τα τελευταία χρόνια τεί­νει να ενοποιηθεί κάτω από τον όρο theranostics (thera­py - diagnostics).

Χρηστός Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-04/03/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ