Αρχική » , , , , , , , » Ποιες είναι οι μειώσεις στις συντάξεις Αποστράτων-Δημοσίου που «κατέπεσαν» στο Ε.Σ. (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ποιες είναι οι μειώσεις στις συντάξεις Αποστράτων-Δημοσίου που «κατέπεσαν» στο Ε.Σ. (ΠΙΝΑΚΑΣ)


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΡΙΝΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση έρχεται να προκαλέσει η αναμενόμενη εδώ και μήνες απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει τις μειώσεις συντάξεων που επιβλήθηκαν στο πρώτο μνημόνιο σε ποσοστά 3% ως 14% για τις κύριες και 3% ως 10% για τις επικουρικές μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που καθυστέρησε 18 μήνες από τότε που ασκήθηκαν οι προσφυγές συνταξιούχων του Δημοσίου (Ιούνιος 2015), οι παραπάνω μειώσεις που προβλέφθηκαν στους νόμους 38654/2010, 3986/2011 καθώς και πρόσθετες περικοπές του ν. 4002/2011 (8% ως 12%) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται στις συντάξεις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει από το 2012 ότι οι περικοπές που προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ήταν συνταγματικές με το σκεπτικό ότι έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.

Το ΣτΕ

Οι μειώσεις που κρίνει τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματικές απορρέουν από το πρώτο μνημόνιο που είχε κρίνει συνταγματικό το ΣτΕ και, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» έγκριτοι δικηγόροι για το ασφαλιστικό, θα πρέπει πλέον να αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Οι περικοπές που έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο αντισυνταγματικές επιβλήθηκαν σε αρχικά ποσά κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενα ποσοστά 3% ως 14%, καθώς και σε επικουρικές συντάξεις με αρχικά ποσά πάνω από 300 ευρώ με κλιμακούμενα ποσοστά 3% ως 10%. Επίσης στην ίδια απόφαση κρίθηκαν αντισυνταγματικές και οι περικοπές 6%, 8% και 10% που επιβάλλονται σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών εφόσον η κύρια σύνταξή τους μετά τις περικοπές 3% ως 14% είναι πάνω από 1.700 ευρώ.

Η απόφαση λέει στην ουσία ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 40 ως 161 ευρώ μηνιαίως οι κύριες συντάξεις που ήταν αρχικά από 1.400 ως 2.300 ευρώ και από 207 ως 390 ευρώ οι συντάξεις από 2.300 ως 3.500 ευρώ. Αντίστοιχα, οι επικουρικές που ήταν από 300 ευρώ και πάνω πριν από το μνημόνιο, θα πρέπει να πάρουν αύξηση από 10 ως 65 ευρώ τον μήνα.


Μια τέτοια απόφαση θα έφερνε όμως προ των πυλών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, για τον απλό λόγο ότι η διακοπή των περικοπών θα τίναζε στον αέρα το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αυτό θα συνέβαινε γιατί οι εν λόγω περικοπές που το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματικές κατευθύνονται στο ΑΚΑΓΕ με στόχο να χρηματοδοτούν ελλείμματα των Ταμείων και με αυτόν τον τρόπο να κλείνουν τρύπες για να πληρώνονται οι συντάξεις. Τα ποσά που μαζεύει ο ΑΚΑΓΕ από αυτές τις περικοπές είναι της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το Ε.Σ. δικαίωσε συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων από το Δημόσιο (στρατιωτικούς, δικαστικούς κ.ά.) και κατά τις εκτιμήσεις είναι περίπου 1.000 άτομα. Αν το Δημόσιο αποδεχτεί την απόφαση θα πρέπει να έχουν αναδρομικά κατάργηση των εν λόγω μειώσεων. Αν η απόφαση εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και άλλων Ταμείων) ως δεδικασμένο, τότε θα πρέπει από εδώ και πέρα να μην επιβάλλονται, οπότε θα μπει «λουκέτο» στον ΑΚΑΓΕ και τα Ταμεία θα μείνουν χωρίς μαξιλάρι με κίνδυνο να μην έχουν για τις συντάξεις.

Επίσημα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα «οχυρωθεί» πίσω από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας οπότε και θα απορροφήσει τις περικοπές χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει τίποτε, για τον απλό λόγο ότι ο επανυπολογισμός θα βγάλει πολύ χαμηλότερα τις συντάξεις από τα επίπεδα που είναι σήμερα.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διατυπώνεται και άλλη μια άποψη, καθώς αρμόδια στελέχη είπαν χθες στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχει θέμα του κατά πόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να γνωμοδοτεί πλέον για συντάξεις Δημοσίου, από τη στιγμή που η δικαιοδοσία του συνταξιοδοτικού του Δημοσίου έχει περάσει στον ΕΦΚΑ. Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα, είναι «δώρον άδωρον» να μιλάμε για ακύρωση περικοπών που δεν μπορεί να κρίνει το Ε.Σ. γιατί η δικαιοδοσία πληρωμής και συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων του Δημοσίου έχει περάσει από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ.

(Ε.Τ. 13/02/2017 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

6 σχόλια:

 1. ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ξύπνα τσολιά, άλλη κυβέρνηση είναι τώρα, εδώ και 2 χρόνια, εσύ έμεινες στους προηγούμενους, βγήκε απόφαση τι θα κάνουν αυτοί να κοιτάς, άσε το παραμύθι σου δεν πιάνει, θα εφαρμόσουν την απόφαση ή θα κάνουν το κορόιδο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απλά τα πράγματα

   Διαγραφή
 2. Πες μας και για τον Σημίτη, για τον Ανδρέα Παπανδρέου και για τον Καραμανλή, πες μας και για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, πλάκα μας κάνεις παπατζή, άλλοι κυβερνάνε τώρα, θα εφαρμόσουν την απόφαση ή θα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αυτό έχει σημασία για τους συνταξιούχους, μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, φαίνεστε ψεκασμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΕ "ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ"ΟΙ ΑΛΛΟΙ
   ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΟΦΗ ΣΟΥ
   ΓΝΩΜΗ.ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ
   ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 'Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟ
   ΝΟ ΒΙΟ".

   Διαγραφή
 3. Ποια απόφαση να εφαρμόσουν οι κυβερνόντες, απίθανο, αφού παίρνουν τα χρήματα και τα δίνουν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ κάθε χρόνο για να πληρώνουν τις συντάξεις αυτών, ποιες επόμενες γενεές και τρίχες, απάτη είναι, αφού περίπου το 50 % των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν εδώ και χρόνια ασφαλιστικές εισφορές, αυτό γίνεται, οπότε απίθανο να εφαρμόζουν την απόφαση, θα κάνουν το κορόιδο οι κυβερνόντες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έτσι κι αλλιώς για όλα "φταίνε οι άλλοι "!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ