Αρχική » , , , , » «Στις ακριτικές Οινούσσες φυλάμε Θερμοπύλες»

«Στις ακριτικές Οινούσσες φυλάμε Θερμοπύλες»


Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι για τις συνεχείς παραβιάσεις αλλά παραμένουν άγρυπνοι φρουροί

Έντονη ανησυχία στους ακρίτες των Οινουσσών έχουν προκαλέσει τα «παιχνίδια πολέμου» στα οποία επιδίδεται συστηματικά η Τουρκία στη θάλασσα του Αιγαίου.

Οι «πυκνές» παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοία της γειτονικής χώρας έχουν γίνει το μόνιμο θέμα συζήτησης στα (λιγοστά) καφενεία του νησιού, που έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να ζει με την τουρκική απειλή. «Έχει παραγίνει το κακό το τελευταίο διάστημα. Έχουμε συνεχείς παραβιάσεις κοντά στα νησάκια Παναγιά και Βάντω, όπου υπάρχουν ένα στρατιωτικό φυλάκιο, μια εκκλησία και ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι κάτοικοι ανησυχούν, οι ψαράδες φοβούνται, τρέμουμε ένα θερμό επεισόδιο ή το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Τα τουρκικά σκάφη περικυκλώνουν τις βάρκες των ψαράδων, δημιουργούν κυματισμό, με κίνδυνο να τις βουλιάξουν» αναφέρει ο δήμαρχος Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής.

«Εμείς είμαστε φιλικοί ως προς αυτούς, αυτοί έρχονται και μας ενοχλούν εδώ πέρα και υπάρχει αυτή η διαμάχη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι να μη γίνει κάποια σοβαρή εμπλοκή, να μη βρεθεί δηλαδή κάποιος από τους δικούς μας πιο θερμόαιμος και γυρίσει το πολυβόλο και ρίξει» δηλώνει ο κ. Βογιατζής, που θυμάται, από παιδί ακόμα, τα τουρκικά πλοία να κάνουν «σεργιάνι» στα ανοιχτά του νησιού.

Χωρίς εμπειρία

Παράγοντα ανησυχίας για τον δήμαρχο αποτελεί, επίσης, το νέο «κράμα» του τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο οποίο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, «κυριαρχούν» νεαροί στρατιωτικοί δίχως εμπειρία. «Όπως μας έχουν πει αναλυτές και διεθνολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε, στο στράτευμα βρίσκονται κυρίως νεαροί σε ηλικία. Ο Ερντογάν έχει βγάλει τους παλιούς αξιωματικούς που βρίσκονταν μέσα στα σκάφη και έχει βάλει νέους, που τους έχει κάνει γενίτσαρούς του» σημειώνει ο κ. Βογιατζής. Ο ίδιος θεωρεί ότι η «έξαρση» των τουρκικών προκλήσεων εντάσσεται στη στρατηγική του «σουλτάνου» εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο ίδιος στην πολιτική ηγεσία και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πως οι κάτοικοι του νησιού (περίπου 750) στέκουν «άγρυπνοι φρουροί» του τόπου. «Όποτε και να μας χρειαστούν είμαστε στη διάθεσή τους και θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες για να μείνει ο τόπος μας ελληνικός, καθαρός και αμόλυντος, και η ελληνική σημαία να κυματίζει για πάντα εδώ στις Οινούσσες» συμπληρώνει ο δήμαρχος.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23/02/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ