Αρχική » , , , , , , , , » Μνημόνιο-μαμούθ για εξοπλισμούς φέρνει ο Καμμένος

Μνημόνιο-μαμούθ για εξοπλισμούς φέρνει ο Καμμένος


ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16, S-300 ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ F-35
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ. ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ
Προβλέπει αναβάθμιση των F-16, αγορά πυραύλων S-300 και εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορές αεροσκαφών F-35 από τη Λόκχιντ

Σε εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ για τα δεδομένα της κρίσης σκοπεύει να προβεί το υπουργείο Άμυνας. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για αναβάθμιση των 155 μαχητικών F-16, αγορά πυραύλων για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, καθώς και εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορές αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, της εταιρίας - κολοσσού Λόκχιντ. Μόνον τα δύο πρώτα προγράμματα είναι πιθανόν να κυμαίνονται περί τα δύο δισ. Εάν σε αυτά προστεθούν και αγορές των πιο ακριβών σήμερα στον κόσμο αεροσκαφών, F-35, που καθένα εξ αυτών κοστίζει περί τα 80-90 εκατομμύρια χωρίς εξοπλισμό, τότε το πρόγραμμα «απογειώνεται» σε αδιανόητα -για τα δεδομένα της Ελλάδας- ύψη.

Προμήθεια

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους του υπουργείου Άμυνας, «με εντολή του κ. Πάνου Καμμένου, και μετά από εισήγηση των επιτελείων, ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300». Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό συστηματικές είναι οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ -και μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ- προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στην κοινοπραξία των χωρών που παράγουν το F-35.

Το επιχείρημα που διαρκώς επαναλαμβανόταν είναι ότι στο πρόγραμμα μετέχει και η Τουρκία, η οποία, εάν τα παραλάβει, θα ανατρέψει την ισορροπία στο Αιγαίο. Ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία άρχισε να συζητά με τη Βρετανία για «νέο» μαχητικό της.

Πάντως, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, επανειλημμένως έχει στραφεί κατά του F-35, επικρίνοντας τη λίαν τσουχτερή τιμή του. Τώρα, λοιπόν, το υπουργείο ζητάει από τις ΗΠΑ να ενημερώσουν για τις τιμές του αεροσκάφους. Όπως και να 'χει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν συμφωνεί ή όχι με την απόκτηση ενός τέτοιου αεροσκάφους το αρμόδιο Επιτελείο, ΓΕΑ.

Όσον αφορά τα F-16, κατά πληροφορίες το κόστος υπολογίζεται έως και 1,7 δισ. Μέχρι πρόσφατα εξεταζόταν η εκδοχή να πουληθούν περί τα 38 στη Βουλγαρία για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα μετατραπούν όλα τα F-16 (Block 50 και 52) σε «V». Όπως κρίνεται αναγκαία η αναβάθμισή τους, το ίδιο σκόπιμη θεωρείται η αντικατάσταση των «ληγμένων» πυραύλων των S-300.

Εκτός των δύο συστοιχιών που βρίσκονται στην Κρήτη, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, ΤΟR-Μ1 και OSΑ, τα οποία επίσης χρειάζονται προγράμματα συντήρησης.

1 εκατ. ο πύραυλος

Οι S-300 πρακτικά ήταν παροπλισμένοι για αρκετά χρόνια στην Κρήτη. Μόλις το 2013 έγινε η πρώτη τους, επιτυχημένη, δοκιμή. Κάθε πύραυλος εκτιμάται ότι κοστίζει περί το ένα εκατ. δολάρια. Τυπικώς, βάσει των προδιαγραφών, κάθε συστοιχία έχει 6-8 μονάδες - εκτοξευτές βλημάτων με συνολικά 24-32 πυραύλους έτοιμους για βολές. Δεν αποκλείεται οι Ε.Δ. να έχουν πάνω από 90 πυραύλους που χρειάζονται αλλαγή. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, Ρ3 Οrion, ύψους 500 εκατ., που ήδη «τρέχει».

(Ε.Τ. 08/02/2017 – ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ - targyraksi@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ