Αρχική » , , , , , » «Κόφτης» έως 32% σε κύριες συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

«Κόφτης» έως 32% σε κύριες συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων (ΠΙΝΑΚΕΣ)


ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ»
Η «προσωπική διαφορά» είναι το τρικ που δείχνει ποιες μειώσεις μπορεί να γίνουν στις παλιές συντάξεις όταν απαιτηθεί
Το μεγάλο κόλπο είναι ότι και να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια γιατί δεν χαρακτηρίζεται ως σύνταξη!

«Ωρολογιακή βόμβα» στις συντάξεις 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων βάζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ποσών που παίρνουν σήμερα και το διαχωρισμό τους σε δύο τμήματα, ένα που θα λέει ποια θα είναι η νέα κύρια σύνταξη και ένα που θα καταγράφει τη διαφορά της από την παλιά σύνταξη, που θα είναι και η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Αυτές οι διαφορές δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους παλαιούς συνταξιούχους και φτάνουν, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, ως και 32% ανάλογα με έτη ασφάλισης και αποδοχές για δικαιούχους ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).

Στα σκαριά

Νομοθετικά όμως, μέχρι τώρα, δεν έχει προβλεφθεί κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Κανείς όμως στην κυβέρνηση δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο, γιατί όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν πως ο λόγος για τον οποίο μπήκε η ρήτρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων στον ασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου είναι επειδή αποτελούν τη σίγουρη επιλογή για άμεσες περικοπές δαπανών. Με το πρόσχημα, δε, ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες στον υπολογισμό των συντάξεων και να παίρνουν αυτά που πραγματικά αναλογούν στα έτη που πλήρωσαν εισφορές και στις αποδοχές τους, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μειώσεις.

Η «προσωπική διαφορά» είναι το τρικ που δείχνει ποιες μειώσεις μπορεί να γίνουν στις παλιές συντάξεις, όταν απαιτηθεί. Ηδη, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσωπικές διαφορές «δεν μπορούν να σταθούν», αλλά από το υπουργείο Εργασίας ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος είπε χθες ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί επίσημα από το σύνολο των δανειστών.

Ντρίμπλα στο ΣτΕ

Ένας άλλος λόγος που οι προσωπικές διαφορές συντάξεων επιλέχθηκαν και βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί δεν υποχρεώνεται να επιστρέψει τίποτε στους συνταξιούχους απ’ όσα επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση που έβγαλε το 2016 κρίνοντας ότι οι περικοπές που έγιναν με τους νόμους 4052 και 4093 του 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Ο λόγος που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι επειδή δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία αναλογικότητας, δηλαδή τι έδωσε και τι πήρε ο κάθε συνταξιούχος, λέει το ΣτΕ.

Αυτά τα κριτήρια (τι πλήρωσες, τι πήρες και τι θα έπρεπε να πάρεις με το νέο σύστημα) μπαίνουν τώρα με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων! Και εκεί που το ΣτΕ έβγαζε ένα λογαριασμό 4 δισ. ευρώ αν επρόκειτο να επανέλθουν οι συντάξεις εκεί όπου ήταν πριν από τις μειώσεις των δύο νόμων, τώρα μέσω του επανυπολογισμού οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι... χρωστάνε και άλλα.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ θα τους πουν, για παράδειγμα, ότι τα 1.600 ευρώ που έπαιρναν πριν από τις περικοπές και έγιναν 1.250 μετά τις περικοπές που το ΣτΕ είπε ότι είναι αντισυνταγματικές, δεν είναι η σύνταξη που δικαιούνται γιατί ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου τους βγάζει σύνταξη 1.000 ευρώ! Τα άλλα 250 ευρώ που παίρνουν είναι κάτι σαν χαριστική παροχή και όχι σύνταξη!

Με τον επανυπολογισμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρακάμπτει και εξουδετερώνει ουσιαστικά την απόφαση του ΣτΕ.


(Ε.Τ. 12/01/2017 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

3 σχόλια:

 1. το μεγάλο κόλπο είναι ότι όταν κάποιος έφυγε πριν από 10 χρόνια ή πριν από 15 χρόνια, τότε το ασφαλιστικό σύστημα προέβλεπε 35 χρόνια εργασίας για να έχεις πλήρη σύνταξη, με το νέο ασφαλιστικό προβλέπεται 40 χρόνια γι' αυτό θα πάνε όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι δικαστικώς και όχι για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, εκτός και αν τους πάρουν πίσω πάλι στην υπηρεσία για να συμπληρώσουν 40 χρόνια, χι χι χι χι χι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποιὸς εἶδε κράτος λιγοστὸ
  σ᾿ ὅλη τὴ γῆ μοναδικό,
  ἑκατὸ νὰ ἐξοδεύῃ
  καὶ πενήντα νὰ μαζεύῃ;
  Νὰ τρέφῃ ὅλους τοὺς ἀργούς,
  νἄχῃ ἑπτὰ Πρωθυπουργούς,
  ταμεῖο δίχως χρήματα
  καὶ δόξης τόσα μνήματα;

  Νἄχῃ κλητῆρες γιὰ φρουρὰ
  καὶ νὰ σὲ κλέβουν φανερά,
  κι ἐνῷ αὐτοὶ σὲ κλέβουνε
  τὸν κλέφτη νὰ γυρεύουνε;................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΛΗΣΤΕΙΑ....ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ...ΚΙ ΑΝ...ΙΣΩΣ ΤΟ 2117 ΚΑΤΙ Ν'ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΤΕ ...ΕΧΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Η ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ Η' ΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ....ΑΛΛΙΩΣ ΚΛΑΙΤΕ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΣΑΣ....ΚΙ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ/ΕΛΕΓΕ...ΚΑΠΟΙΟΣ/ΟΙ...ΚΑΝΑΜΕ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑ ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ