Αρχική » , , , , , , , , , , » Τα επενδυτικά «γαλόνια» του στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ

Τα επενδυτικά «γαλόνια» του στρατιωτικού ΤΑΙΠΕΔ


Αφού ανέσυρε από την εικοσαετή της λήθη τη φτηνή κατασκευαστική μονάδα του στρατού, ο Πάνος Καμμένος δημιούργησε σε χαμηλούς τόνους ένα Ταμείο για την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας. Τώρα αναμένει τους επίδοξους επενδυτές

Την επομένη της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, πληροφορηθήκαμε το σενάριο περί αλλαγής του νόμου για τη στρατιωτική θητεία, επιβάλλοντας την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Το ζήτημα είχε θέσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτησή του με τον Στέλιο Ράμφο, τα συμπεράσματα της οποίας φαίνεται πως κόμισε στον υπουργό. Αργότερα, ο Πάνος Καμμένος σε διευκρινιστικές του δηλώσεις διέψευσε ρητά το σενάριο μιας τέτοιας αλλαγής. Άδραξε, όμως, την ευκαιρία να εκθέσει την αντίληψή του: μπορεί, σύμφωνα με τον υπουργό, ο 18χρονος που εισέρχεται αυτοβούλως να αξιοποιήσει το χρόνο της θητείας του για να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία. Γι’ αυτό μερίμνησε ο ίδιος από την αρχή της υπουργικής του θητείας, ξανανοίγοντας την περιβόητη ΜΟΜΑ, μέσω της οποίας ο φαντάρος θα μπορούσε να γράψει στο βιογραφικό του ότι έχει δουλέψει «σε έργα ή σε χειρισμό βαρέων μηχανημάτων» - με μισθολογικές απολαβές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στα αισθητά πεσμένα κατά τη μνημονιακή περίοδο τρέχοντα μεροκάματα.

Η αναβίωση της κατασκευαστικής εταιρείας του στρατού υπήρξε μία από τις πρώτες διακηρύξεις του Πάνου Καμμένου. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2015, κατά τη διάρκεια περιοδείας στον Έβρο, έταξε στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών την ανασύσταση της ΜΟΜΑ και τη διάθεσή της στα χωριά τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με χαμηλό κόστος τα προβλήματα υποδομών. Η παρουσία της στον Έβρο θα συμπληρωνόταν από αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που καθιστούσαν υποχρεωτικό για κάθε φαντάρο να υπηρετήσει ένα κομμάτι της θητείας του στις ακριτικές περιοχές της Θράκης. Με ταχύτατες διαδικασίες, η ΜΟΜΑ έγινε πραγματικότητα μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2015 στο Λουτράκι, ενώ ξεκίνησε την επισκευή μέρους του οδικού δικτύου της Ικαρίας τον Ιούλιο. Αρχικές προσπάθειες να εξασφαλιστεί εξοπλισμός από τις ΗΠΑ απέτυχαν. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του τον Ιούνιο του 2015, ενώ αρνήθηκε ακόμα και τηλεφωνική επικοινωνία.

Ήδη όμως από την ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργού, θεσμικοί φορείς επεσήμαναν τα προβλήματα. Η ανακοίνωση του ΤΕΕ Θράκης τον Μάιο του 2015 είναι χαρακτηριστική. Η εικοσαετής απουσία της από τα πράγματα σήμαινε ότι η αναβιωμένη εκδοχή της ΜΟΜΑ θα απαιτούσε τον επανεξοπλισμό της, τα κονδύλια για τον οποίο μπορούσαν να αποδεσμευτούν μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κοινωφελής της χαρακτήρας καθιστούσε αμφίβολη την πλήρη μισθοδοσία των εργαζόμενων φαντάρων. Στο σχεδιασμό είχαν παρακαμφθεί άλλα υπουργεία, γεγονός που γεννούσε βάσιμες υποψίες ότι η ΜΟΜΑ θα αποτελούσε ένα προσωπικό πρότζεκτ του ΥΕΘΑ, αδέσμευτο από κάθε εποπτεία ή λογοδοσία σε άλλους δημόσιους φορείς.

Αρχικά, η νέα ΜΟΜΑ ήταν σε πιλοτική περίοδο, καθώς ανέκυψε το πρόβλημα που αντιμετώπισε και παλαιότερα η υπηρεσία, δηλαδή η παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επιλύθηκε ένα χρόνο αργότερα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, το οποίο επισημοποίησε τη ΜΟΜΑ, ξεκαθαρίζοντας και το χαρακτήρα της.

Θητεία στο real estate

Μετά το βραχύβιο ΔΙΔΕΡΓΩΝ που υιοθέτησε στην πιλοτική της φάση, η ΜΟΜΑ ιδρύεται επισήμως τον Ιούλιο του 2016 υπό την ονομασία Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ), ως παράρτημα του ΓΕΕΘΑ. Βασική αρμοδιότητα της, η ανάληψη εργολαβιών με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου και η υλοποίησή τους με γνώμονα το «επιχειρησιακό όφελος». Ενώ προβλέπεται ρητά η δυνατότητα της νέας μονάδας να αντλεί προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις και να δέχεται δωρεάν εξοπλισμό από άλλους φορείς κατόπιν συνεννόησης, η ΜΟΜΚΑ λογοδοτεί αποκλειστικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επόμενο άρθρο του σχετικού ΦΕΚ διαλευκαίνει κάθε απορία σχετικά με το πού θα διοχετευθούν οι ικανότητες και η ευελιξία αυτής της νέας μονάδας: στη νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).

Η ΥΠΑΑΠΕΔ παρουσιάζει έντονες ομοιότητες με το αντίστοιχο Ταμείο Αξιοποίησης των Ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η νέα υπηρεσία που στεγάζεται στο ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση των ακινήτων «του Ταμείου Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους, καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.), προς όφελος των μετόχων των Μετοχικών Ταμείων». Οι παραπάνω φορείς υποχρεούνται να μεταφέρουν στο ΥΠΑΑΠΕΔ πλήρεις καταστάσεις με τα αναξιοποίητα ακίνητά τους, η μοίρα των οποίων θα κρίνεται από το Συμβούλιο Άμυνας με τη συμμετοχή εκπρόσωπου του Ταμείου στο οποίο υπάγεται το εκάστοτε ακίνητο. Η δε αξιολόγηση για το πόσο συμφέρουσα είναι κάθε επενδυτική προσφορά θα επαφίεται στην υπηρεσία. Το ΥΠΕΘΑ απαλλάσσει τα επιμέρους Ταμεία από κάθε αξίωση στην περιουσία τους, πέραν μιας χρηματικής ανταμοιβής από τα κέρδη της αξιοποίησης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ για να γνωμοδοτήσει επί των σεναρίων αξιοποίησης της στρατιωτικής περιουσίας, αρνούμενος ρητά να χρησιμοποιηθούν τα προβλεπόμενα 24 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, όπως θα γινόταν στην περίπτωση που τα ακίνητα υπάγονταν στο ΤΑΙΠΕΔ, και ξεκαθάρισε ότι κάθε όφελος που προκύπτει θα επιστρέφει αποκλειστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα πουληθεί «ούτε χιλιοστό από την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων [...| μιλάμε μόνο για ενοικίαση 50 ή 99 ετών».

Η Μαρία Γιαννακάκη, ήδη από τον Απρίλιο του 2016, είχε επισημάνει ότι η νέα υπηρεσία «προσομοιάζει στη λειτουργία της Εκκλησίας, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΕΘΑ αρχιεπίσκοπο με πλήρη έλεγχο στα οικονομικά διαχειριστικά μιας περιουσίας που δεν ανήκει στο στρατό, ως αυτοδύναμη ύπαρξη, αλλά στο στρατό ως κομμάτι ενός οργανωμένου κράτους». Μιλώντας στο UNFOLLOW, η πρώην βουλεύτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς αναρωτιέται τι έχει να κομίσει η νέα υπηρεσία σε σχέση με τα υπάρχοντα Ταμεία πέρα από θέσεις για ημέτερους, από τη στιγμή που δεν μιλάμε για πώληση, αλλά για αξιοποίηση της περιουσίας. Παράλληλα, δηλώνει και την ανησυχία της για την περίπτωση που τα οφέλη από την αξιοποίηση της περιουσίας αρχίσουν να χρησιμοποιούνται μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά, εν είδει επιδομάτων για στρατιωτικούς.

Ο υπουργός-επενδυτής

Πολύ καιρό προτού συσταθεί το ΥΠΑΑΠΕΔ, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να είχε ήδη αποφασίσει ποια ήταν τα τεκμήρια που χρειάζονταν μία τέτοια δομή για να εκποιηθούν. Σε συζήτηση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο του 2015, με επενδυτές που φιλοδοξούσαν να κατασκευάσουν έναν πρότυπο οικισμό που θα λειτουργούσε αποκλειστικά με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ο υπουργός είχε προτείνει ως καταλληλότερη τοποθεσία τις Φλέβες, ένα νησάκι του Σαρωνικού απέναντι από τη Βουλιαγμένη που ανήκει στο Ταμείο Εθνικού Στόλου και το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο θελκτικά «φιλέτα» της στρατιωτικής περιουσίας, πρωταγωνιστώντας στο διαφημιστικό βίντεο της αρχικής σελίδας του ιστότοπου του ΥΠΑΑΠΕΔ. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Παναγιώτη Ήφαιστου, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του θεώρησε πως το εν λόγω νησί όφειλε άμεσα να ενταχθεί στο δίκτυο ΝΑΤURΑ, καθώς η επενδυτική του αξιοποίηση θα παραβίαζε τις πρόνοιες περί αειφόρου ανάπτυξης.

Η παράκαμψη τέτοιων δικλίδων αποτελεί βασικό σκοπό του Ταμείου. Σε ομιλία του στην Exposec, τον Απρίλιο του 2016, ο Πάνος Καμμένος αρίθμησε μεταξύ των προνομίων που έχει ως εμπόρευμα η στρατιωτική περιουσία το γεγονός ότι τα τεκμήριά της «είναι απόλυτα καθαρά σε αδειοδοτήσεις που πιθανότατα θα χρειαστούν για να μην εμπλακούμε σε άλλες διαδικασίες». Κοινώς, οι fast-track διαδικασίες μέσω των οποίων θα γίνεται η εκάστοτε εκποίηση θα είναι με το κλειδί στο χέρι, παρακάμπτοντας την ανάγκη τήρησης της περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Η αναφορά αυτή είναι έως και φωτογραφική. Οι δύο εκτάσεις που κατέχει το Πολεμικό Ναυτικό στην Πέρδικα και τον Τούρλο της Αίγινας, 350 και 2.500 στρεμμάτων αντίστοιχα, έχουν αποτελέσει εδώ και καιρό μήλον της Έριδος μεταξύ των κατοίκων και του Ταμείου Εθνικού Στόλου, που ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή τους. Η Πέρδικα φέρει εντός της ίσως τη μοναδική πανοραμική (με γωνία λήψης 360°) Camera Obscura στον κόσμο, ενώ χάρη στα κατάλοιπα των οχυρώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια συζητήσεις για τη μετατροπή της έκτασης σε χώρο ιστορικής μνήμης. Ο Τούρλος, το μέγεθος του οποίου αντιστοιχεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο που εκκρεμεί στο Ελληνικό, είναι διαπιστωμένα χώρος αρχαιοτήτων της μυκηναϊκής περιόδου. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια παραπέμπουν άλλοτε σε πολυτελή resort που επιθυμεί το Αμπού Ντάμπι και άλλοτε σε ανώνυμους ισραηλινούς επενδυτές, οι οποίοι φιλοδοξούν να φτιάξουν ένα "Silicon Island" ως νησιωτικό κέντρο καινοτομίας με start-ups.

Το περιεχόμενο της υπόθεσης του Ταμείου αποκρυσταλλώνεται στην ομιλία που έδωσε ο Πάνος Καμμένος στο ΕΒΕΑ τον περασμένο Ιούλιο: «Γιατί να επιλέγει κάποιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Λόγω της νομοθεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι τα εν λόγω κτίρια τα οποία θα επισκευαστούν επί των συγκεκριμένων οικοπέδων, νησιών, στρατοπέδων αποτελούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αναλαμβάνουμε εμείς να το χτίσουμε. Αναλαμβάνει δηλαδή η περίφημη ΜΟΜΑ ή ΜΟΜΚΑ. Το ΣΧΟΠ ανήκει στη δική μας Υπηρεσία, δηλαδή η αδειοδότηση που θα πάρει η συγκεκριμένη επένδυση ανήκει στη δική μας υπηρεσία. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά γίνονται με πολύ σύντομες διαδικασίες, δεν περνούν τη βάσανο που περνάει οποιοσδήποτε επενδυτής».

Εμφανής, όμως, και η έλλειψη έγνοιας για τις επιπτώσεις των έργων στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον, που μάλλον δεν θα επωφεληθούν από τις μπίζνες του all-inclusive μεσιτικού γραφείου του ΥΠΕΘΑ. Όπως και πραγματικό το ερώτημα μήπως η πλήρης αυτονομία του εκάστοτε ΥΕΘΑ στην «αξιοποίηση» -με δώρο συνεργείο κατασκευής που θα χρησιμοποιεί εξοπλισμό του Ελληνικού Δημοσίου και θα στελεχώνεται από φαντάρους- οδηγήσει στη διανομή των «φιλέτων» έναντι ιδίου οφέλους για τα στελέχη του υπουργείου και τους συν αυτοίς.

(UNFOLLOW ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - ΓΙΑΝΝΗΣ-ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ