Αρχική » , , , , » Η λειψανδρία στις ΕΔ και η κρίση έφεραν αποστρατείες με φειδώ!

Η λειψανδρία στις ΕΔ και η κρίση έφεραν αποστρατείες με φειδώ!

Η ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ που έχει «χτυπήσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, έπαιζε στις φετινές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών σημαντικό ρόλο.

Η ηγεσία αποφάσισε να... μη βάλει το μαχαίρι βαθιά στην επετηρίδα και προχώρησε σε αποστρατείες με φειδώ. «Δεν περισσεύουν στελέχη» ήταν το σκεπτικό, ανεξάρτητα (και δεν θα μπούμε σε αυτό το θέμα) ποια ήταν τα κριτήρια για τις προαγωγές και τις αποστρατείες.

Στον Στρατό Ξηράς, για παράδειγμα, το μήνυμα εστάλη με το καλημέρα, όταν από τους 10 αντιστρατήγους που συγκροτούσαν το Ανώτατο Συμβούλιο αντικαταστάθηκε μόνο ο ένας. Και η συνέχεια ήταν λίγο πολύ στο ίδιο μοτίβο, με λίγες αποστρατείες υποστρατήγων, ταξιάρχων και συνταγματαρχών. Παρόμοια η εικόνα και για τους άλλους δύο κλάδους το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι πολλοί από τους συνταγματάρχες και αντισυνταγματάρχες που αποστρατεύτηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια ζήτησαν να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς η σύνταξη είναι αρκετά χαμηλότερη από τον μισθό εξαιτίας των τελευταίων μεγάλων περικοπών. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής νομικό πλαίσιο για να ικανοποιηθούν τέτοια αιτήματα.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση για τους εντός του Στρατεύματος και όσους έχουν αποστρατευθεί ελήφθη υπόψη για τις κρίσεις. Υπάρχει άλλωστε και το περιθώριο που δόθηκε από την αύξηση των χρόνων παραμονής στον βαθμό, αφού πλέον απαιτούνται 40 χρόνια για πλήρη σύνταξη. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να αποστρατεύουμε κατά δεκάδες τα στελέχη. Οφείλουμε να δείχνουμε κατανόηση, σε συνάρτηση βέβαια και με τις ανάγκες της υπηρεσίας» σημείωσε ανώτατη πηγή στη «δημοκρατία».

Μπορεί να μπλοκάρει η επετηρίδα, όμως ο κίνδυνος αυτός φαίνεται ότι μπήκε στη ζυγαριά με το να ξεμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από στελέχη, αφού οι εισαγωγές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών έχουν να γίνουν περίπου οκτώ χρόνια.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 12/03/2016 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις (π.χ. ΕΣΠΕΚΜ) τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

6 σχόλια:

 1. Απαράδεκτη κατάσταση, πλήρη αδιαφορία, κανένας συντονισμός, μεταξύ των υπουργείων, ΥΠΕΘΑ και Εργασίας, εδώ αποστράτευσαν φέτος άτομα με 32 και 33 πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και ταυτόχρονα έρχεται το νέο ασφαλιστικό τον Απρίλιο που υπολογίζει τις συντάξεις με 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, (φυσικά αυτοί που αποστρατεύθηκαν φέτος και θα διαγραφούν τέλος Ιουνίου ή Ιουλίου θα τους υπολογισθεί η σύνταξη με τον νέο νόμο που θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα !!!) πρόσφατα δε ο υπουργός εργασίας είχε πει στους συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφορά και το δημόσιο και φυσικά και τους ένστολους και θα πρέπει να γίνονται μετατάξεις του ένστολου προσωπικού για να συμπληρώνει 35 πραγματικά χρόνια εργασίας !!!
  Όσο τώρα γι’ αυτό που λέει ο κύριος Αρχηγός ότι ‘’δεν υπάρχει μέχρι στιγμής νομικό πλαίσιο για να ικανοποιηθούν τέτοια αιτήματα’’, παρακαλούμε να μας εξηγήσει πως εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δικαιώνουν ορισμένους εξ αυτών που πήγαν σε αυτά, σε σχέση με την αποστρατεία, επίσης οι ανακληθέντες του ΥΠΕΘΑ που υπερβαίνουν τον αριθμό των 65 ατόμων με ποιο νομικό καθεστώς επέστρεψαν από την εφεδρεία ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Διαμοιράστε τίς νέες μειώσεις με ΟΙΚΙΟΘΕΛΏΣ αποστρατείες των εν ενεργεία στα 58 έτη που το ζητά ΤΌΣΟ επίμονα το σύνολο του Προσωπικού ΟΣΟ και εσείς ( ΥΕΘΑ κ Καμένος) είχατε προτείνει για προστασία μας στα ΜΜΕ.
  Στίς 14 Αυγ 2015 ψηφίστηκε ο Νόμος 4336/2015 ΦΕΚ 94 καί έγραφε :

  « 4. α. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, όπως ειδικότερα θα ρυθμιστεί νομοθετικά, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.
  όμως στις 17 Οκτωβρίου 2015 ψηφίστηκε ο Νόμος 4337/2015 (ΦΕΚ Α΄ 129/17-10-2015> και απαλείφθηκε η διάταξη που αναφερόταν στο 58ο έτος της ηλικίας .
  Ισχύει σέ όλο το Δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι όσοι επιθυμούν κάνουν αίτηση παραμονής.
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=34291&subid=2&pubid=113906441
  Ας εφαρμοσθεί και στις Ενοπλες Δυνάμεις για όσους επιθυμούν στά πλαίσια της ισονομίας , ισοπολιτείας και δικαιοσύνης .
  ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΚΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΝΟΜΟ 3883/2010 ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΣ ΥΠΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 88 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φέτος 8 υποστράτηγοι έφυγαν 15 έγιναν, επίσης αρκετοί επιπλέον ταξίαρχοι σε σχέση με αυτούς που έφυγαν, τώρα λεφτά υπάρχουν, πέρυσι άλλα μας έλεγαν τα επιτελεία, ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να παραμείνουν στελέχη και αναγκαστικά προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού, Βατερλό, όπου φυσάει ο άνεμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπως προβλέπεται μέχρι στιγμής στο προσχέδιο του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου αναμένονται μειώσεις στις νέες συντάξεις από 3 % έως 5 %.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. δεν φτάνουν οι καρέκλες να καθήσουν οι νέοι ανώτατοι, πρέπει να προβούν σε νέα αγορά γραφείων στο πεντάγωνο, έγιναν αρκετοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η παράλληλη επετηρίδα που προβλέπεται στο νόμο 3883/2010 ποτέ δεν εφαρμόσθηκε από τα Επιτελεία, χωρίς φυσικά να δοθεί ουδεμία εξήγηση. Το άρθρο 34 του νόμου 3883/2010 ποτέ δεν εφαρμόσθηκε, ενώ προβλέπεται στο άρθρο 91 να τεθεί σε ισχύ από 01.01.2012 και δεν εξαιρείται το υπόψη άρθρο από αυτούς που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι 31.12.2010. Τα Επιτελεία κάνουν το κορόιδο, λένε ότι υπάρχει ατέλεια του νόμου, μάλλον θέλουν να κρατάνε σε μη οργανικές θέσεις μόνο αυτούς που θέλουν οι στρατηγοί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ