Αρχική » , , , , , » Άκρως επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του ΝΔ 1171/72 για τις 3 ΕΑΑ

Άκρως επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του ΝΔ 1171/72 για τις 3 ΕΑΑ

Γράφει ο Σχης ε.α. Νικ. Καίσαρης Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΣ

Είναι άκρως επιτακτική η ανάγκη της τροποποίησης του Ν.Δ. υπ' αριθ. 1171/72 «περί Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΕΚ Α΄ 82/72)» που διέπει τη... λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων Αξκών των Ενόπλων Δυνάμεων, και μάλιστα το συντομότερο, έτσι ώστε να είναι σύμφωνες οι διατάξεις του προς τις επιταγές του Συντάγματος.

Ειδικότερα επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση της παντελώς αντισυνταγματικής διάταξης του άρθρου 5 παρ. 2, στην οποία αναφέρεται ότι «Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανώτατοι αξιωματικοί βαθμών αντιστράτηγου ή υποστρατήγου και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αυτή η παντελώς αντισυνταγματική διάταξη αντιβαίνει κατά τον πλέον βάναυσο τρόπο προς το άρθρο 5 του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όλων των Ελλήνων χωρίς καμία απολύτως διάκριση και ειδικότερα στην παράγραφο 1 του άρθρου που αναφέρεται «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφ' όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 55 του ισχύοντος Συντάγματος, μπορεί ένας Έλληνας πολίτης μόνο με τη συμπλήρωση του 25ου έτους να εκλεγεί βουλευτής χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως προϋπόθεση ούτε απαιτείται να είναι Δικηγόρος, ούτε Ιατρός, ούτε υπάλληλος, ούτε αγρότης, ούτε να έχει τελειώσει την Γ' Γυμνασίου, ούτε να έχει τρία Πτυχία Πανεπιστημίου κλπ. Πλήρης, λοιπόν, κατοχύρωση της ελεύθερης ανάπτυξης της Προσωπικότητας.

Συνεπώς, ένας οιοσδήποτε Απόστρατος Αξιωματικός οιουδήποτε βαθμού αποστρατείας, μπορεί να εκλεγεί βουλευτής, να γίνει Υπουργός, και βεβαίως και Πρωθυπουργός, εάν αποκτήσει τη δημοκρατική πλειοψηφία.

Επίσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα περί Δικηγόρων, Νόμος υπ' αριθ. 4194/2013 και ειδικότερα στο άρθρο 104, στο οποίο αναφέρεται ότι: Εκλογιμότητα:

1. Δικαίωμα να εκλεγούν ως Πρόεδροι ή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν όλα τα μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου: (α) που είναι ταμειακά εντάξει, (β) των οποίων δεν έχει ανασταλεί ή διακοπεί η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.
2. Ειδικά για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται να έχει συμπληρώσει αυτός δεκαετή τουλάχιστον δικηγορική θητεία.

Δηλαδή, η μόνη προϋπόθεση που τίθεται στον Κώδικα περί Δικηγόρων για να εκλεγεί Πρόεδρος ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου, είναι μόνο η 10ετή δικηγορική προϋπηρεσία και απολύτως καμία άλλη προϋπόθεση. Συνεπώς, μπορεί άνετα να εκλεγεί Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Δικηγόρος που είναι διορισμένος στο Πρωτοδικείο, εφόσον τον ψηφίσουν οι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι διορισμένοι στο Εφετείο και στο Άρειο Πάγο και βεβαίως μεταξύ αυτών θα είναι και Διδάκτορες Νομικής και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Επίσης, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων του 1999 και το οποίο ισχύει συνεχώς έως σήμερα, στο άρθρο 8 αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Διοίκηση της Ενώσεως ασκείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη και εκλέγεται για μία διετία. Σε περίπτωση παραιτήσεως ή παύσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, το εκλεγόμενο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει θητεία τον υπολειπόμενο χρόνο από τη διετία που διήνυσε το συμβούλιο που διεδέχθη. Οι υποψήφιοι εκτίθενται στην εκλογή σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση προς το Δ.Σ. υπογεγραμμένες από τους υποψηφίους ή από τους αντιπροσώπους τους με έγγραφες εξουσιοδοτήσεις τους θεωρημένες για τη γνησιότητα τους από Δημόσια Αρχή.

Συνεπώς, και στην Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων δεν υπάρχει κανείς απολύτως περιορισμός όσον αφορά τον βαθμό του υποψηφίου για να γίνει Πρόεδρος της Ένωσης. Επομένως, άνετα μπορεί να γίνει και ένας Ειρηνοδίκης Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, αρκεί να τον ψηφίσουν οι συνάδελφοι οι οποίοι βεβαίως είναι Πρωτόδικες, Εφέτες, Αρεοπαγίτες και Πρόεδροι του Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 5 του Ν.Δ. υπ' αριθ. 1171/72 θα πρέπει να λάβει την ακόλουθη μορφή για να είναι σύμφωνη με το Ελληνικό Σύνταγμα. «Οιοδήποτε μέλος των Ενώσεων, ανεξάρτητα από τον βαθμό αποστρατείας, δύναται να είναι υποψήφιο για οιοδήποτε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο».

(eaaspierias.blogspot.gr – Μετατροπή σε κείμενο από staratalogia.blogspot.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) To ΥΠΕΘΑ προτίθεται να επαναπροσδιορίσει ρόλο-σκοπό-αποστολή των 3ΕΑΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)
2) Προβληματική και χωρίς τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών η λειτουργία των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ