Αρχική » , , , , , , » Το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ και το Προσφυγικό

Το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ και το Προσφυγικό

Παρά τις αντίξοες εποχικές συνθήκες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να περνούν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά και σε ίδιους με τους προηγούμενους μήνες αριθμούς, αποδεικνύοντας την ασυνέπεια της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη και με γενναιόδωρα ανταλλάγματα συμφωνία της με τους Ευρωπαίους, για λήψη... σχετικών δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων εκ μέρους της.

Οι σχετικοί αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και προβληματίζουν σοβαρά τους Ευρωπαίους. Έτσι, μετά την ιδέα των Γερμανών για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, που δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση, ακολούθησε η πρόταση πολλών Ευρωπαίων για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία παραμένει μετέωρη και προς εξέταση. Πολλά, όμως, διαφοροποιούνται από τις τελευταίες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ότι θα καταβληθούν προσπάθειες εμπλοκής δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την αναχαίτιση των προσφύγων και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και ομόφωνα έγινε αποδεκτή η παρότρυνση-πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου ως κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας συμφώνησαν να αναπτυχθούν περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σε συνεργασία με την FRONTEX και με τις εθνικές ακτοφυλακές, με στόχο να περιοριστεί αποτελεσματικά η δράση των διακινητών που εκμεταλλεύονται και μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Από επιχειρησιακής πλευράς και αξιολόγησης, ένας άριστα οργανωμένος μηχανισμός ελέγχου των θαλασσίων συνόρων μας με την Τουρκία θα μπορούσε να καταγράφει και να ταυτοποιεί με ταχύτητα και αξιοπιστία όλους τους εισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο αν θα ανακόψει τελείως ή θα περιορίσει σημαντικά την είσοδό τους σε αυτή, παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων ότι θα αποδέχονται την επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών που εντοπίζονται. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν έγινε γνωστός με ακρίβεια, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να ελεγχθούν όλες οι κυκλοφορίες και μετακινήσεις σκαφών από τα τεράστιου μήκους τουρκικά παράλια στα πολλά κοντινά ελληνικά νησιά, ενώ όσοι εντοπίζονται και επαναπροωθούνται σίγουρα θα επιχειρήσουν ξανά να φθάσουν στον προορισμό τους.

Γενικά, τα προσφυγικά ρεύματα που εισρέουν συνεχώς στην Τουρκία θα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, με αποτέλεσμα, έστω κι αν περιοριστούν σημαντικά οι εισροές τους στα ελληνικά νησιά, να ανοίξουν άλλες πύλες εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος ή να δημιουργηθούν νέες και ίσως χερσαίες διαδρομές. Η ενέργεια που θα απέτρεπε, αν δεν απέκλειε παντελώς, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης θαλασσίων μέσων μεταφοράς από πρόσφυγες και μετανάστες για να φθάσουν σε ελληνικά νησιά, είναι η ανάπτυξη κοινών επιχειρήσεων στις ακτές και στο έδαφος της Τουρκίας, αλλά οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν και να συζητήσουν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη δυνατότητα, ενώ αντίθετα και χωρίς κανένα δισταγμό, εκβιάζουν και επιβάλλουν στην Ελλάδα την ενίσχυση ελέγχου των βορείων συνόρων της με δυνάμεις της FRONTEX.

Συνεπώς, οι συγκεκριμένες προτάσεις και επιλογές, μάλλον, αποβλέπουν προς άλλους σκοπούς και επιδιώξεις και όχι προς αναχαίτιση των προσφύγων και των μεταναστών, τουλάχιστον ως προς τα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία, όπου συμπτωματικά εκδηλώνονται και οι διαχρονικές τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις ή αμφισβητήσεις. Μια ανάλογη σε σύνθεση ανθρώπινου δυναμικού και συγχρόνων μέσων ευρωπαϊκή η νατοϊκή δύναμη θα έχει τη δυνατότητα να αποκτά και να διαχειρίζεται κρίσιμα στοιχεία και πληροφορίες για την αμυντική διάταξη και γενικότερα για την ασφάλεια της χώρας, οπότε επέρχεται η κατάργηση της εθνικής μας κυριαρχίας, που βεβαίως θα επιφέρει αμφισβητήσεις και θα εγείρει διεκδικήσεις επί ποικίλων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο.

Ο γερμανικός σχεδιασμός γύρω από τον τόσο σημαντικής αξίας γεωστρατηγικό και οικονομικό χώρο του Αιγαίου διευκολύνεται σημαντικά και σε πρώτη φάση από τη συγκυρία της γερμανικής διοίκησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε σύγχυση και λειτουργούν υπό έκδηλο πανικό. Σίγουρα, κατά τους επόμενους μήνες θα δοκιμασθούν οε πολλές χώρες τα ανθρώπινα δικαιώματα και ίσως αναθεωρηθούν σημαντικές, αλλά ξεπερασμένες συμφωνίες και συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται οι ευρωπαϊκές χώρες να καθορίσουν με σαφήνεια την πολιτική τους απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αν δεν τους δέχονται, να το δηλώσουν, αλλά και να αναλάβουν τις ευθύνες συμμετοχής τους στο δράμα αυτών των ανθρώπων. Αν, όμως, είναι πρόθυμοι ή αναγκάζονται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες από τις συγκεκριμένες χώρες, αυτοί θα μπορούσαν να εισέρχονται ομαλά από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο έλεγχος και η ταυτοποίησή τους θα πραγματοποιούνταν ευκολότερα και συντομότερα, ενώ παράλληλα θα περιορίζονταν καθοριστικά οι δυνατότητες δραστηριοποίησης και τα εγκληματικά κέρδη των δουλεμπόρων, επιτρέποντας συγχρόνως περισσότερο αποτελεσματικές επιχειρήσεις ελέγχου και αποτροπής των τυχόν επιχειρούντων παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών.

Όμως, οι Ευρωπαίοι, με μοναδικό αλλά όχι απόλυτα πειστικό επιχείρημα τη συνέπεια να αυξηθούν τα προσφυγικά ρεύματα αν επιλεγεί αυτή η διαδρομή των προσφύγων, δεν ακολουθούν αυτή την τόσο απλή και αποτελεσματική διαδικασία αλλά, αντίθετα, επιλέγουν προφανείς αναποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης των προσφύγων και των μεταναστών αδιαφορώντας προκλητικά για τον ανθρώπινο πόνο και για τη ζωή ακόμα και μικρών παιδιών, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν ύπουλα και άνομα μελλοντικά συμφέροντά τους στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Με βάση τους παραπάνω συλλογισμούς, αν όχι πειστικά επιχειρήματα, όλη η πολιτική της χώρας μας γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα θα πρέπει να συσχετίζεται, πέραν των άλλων, με τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο, αφού ξεκάθαρα αυτά απειλούνται πλέον και από άλλους, που πιθανόν να βρεθούν στα ίδια χαρακώματα με τους μόνιμα απειλητικούς ανατολικούς γείτονές μας.

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 13/02/2016 – INSIDER)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ