Αρχική » , , , , » Το WWF Ελλάς καταδικάζει το tweet του Καμμένου με τον σκοτωμένο καρχαρία

Το WWF Ελλάς καταδικάζει το tweet του Καμμένου με τον σκοτωμένο καρχαρία

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σε ανακοίνωσή της καταδικάζει απερίφραστα το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, στο οποίο γίνεται λογοπαίγνιο με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία» που κρατάει επιδεικτικά από το στόμα. Στο συγκεκριμένο τουίτ, ο υπουργός γράφει «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες...».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο συγκεκριμένος καρχαρίας αφενός δεν... είναι επικίνδυνος, αφετέρου η αλιεία του απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία με προεδρικό διάταγμα του 1981!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του WWF Ελλάς:

Σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει λογοπαίγνιο με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία» που κρατάει επιδεικτικά από το στόμα. Στο συγκεκριμένο τουίτ, ο υπουργός γράφει "Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες..."Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι,

Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.

1. Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

2. Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες.

Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής.

Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Πηγές:

1. Το τουίτ του Πάνου Καμμένου: https://twitter.com/PanosKammenos/status/685751951129182208
2. Ενημερωτικό υλικό για τους καρχαρίες: http://www.wwf.gr/images/pdfs/sharks-factsheet.pdf
3. Σχετική νομοθεσία:
Σύμβαση της Βαρκελώνης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/water_protection_management/l28084_en.htm)
Σύμβαση της Βέρνης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28050_en.htm)
Σύμβαση της Βόννης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28051_en.htm)
τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών) http://www.cites.org/eng/app/appendices.php και http://europa.eu/legislation_summaries/customs/l11023_el.htm
Επίσης, η αλιεία τους ρυθμίζεται από:
την ICCAT - Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (http://www.iccat.es/en/assess.htm), τη GFCM - Γενική Επιτροπή για την Αλιεία στη Μεσόγειο (http://www.fao.org/3/a-ax385e.pdf), την IUCN - International Union for Conservation of Nature (http://www.iucnssg.org/index.php/cites), και τη νομοθεσία της ΕΕ (ετήσιοι κανονισμοί σχετικά με τις δυνατότητες αλιείας για ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων).


(zougla.gr - wwf.gr)

1 σχόλια:

  1. Η Ελεωνόρα Μελέτη κοινοποίησε στο λογαριασμό της στο fb άρθρο και φωτογραφία του Πάνου Καμμένου να ποζάρει με δυο φίλους του ψαράδες και έναν καρχαρία, ο οποίος μάλιστα ανήκει σε προστατευόμενο είδος και συνοδεύει την κοινοποίηση με την εξής λεζάντα : "Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε 3 ζώα και ένα απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ