Αρχική » , , , , » Ποιες εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς - ένστολους

Ποιες εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς - ένστολους

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Τρία διαφορετικά σενάρια εξετάζονται από πλευράς κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της από μέρους της υλοποιήσεως της προσφάτου αποφάσεως που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ), η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών και των επιδομάτων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και... των Σωμάτων Ασφαλείας (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και απόστρατοι), που έγινε σε εφαρμογή του Μνημονίου III (Νόμος 4093/2012).

Μια απόφαση που έκανε άνω-κάτω την κυβέρνηση και την οικονομική της πολιτική, «παραμονές» της αναμενομένης ελεύσεως της τρόικας, δικαιώνοντας έτσι αυτούς που είχαν προσφύγει σε βάρος της κυβερνητικής αποφάσεως.

Τα τρία σενάρια εξετάζονται από το οι¬κονομικό επιτελείο ώστε να καλυφθούν όλες οι δυνατές «περιπτώσεις», αν και, βάσει των σχετικών «διαρροών» που έγιναν, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό το σκέλος εκείνο που αφορά τις περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων στρατιωτικών και αποστράτων το πεντάμηνο 1/8 - 31/12/2012.

Ποια είναι αυτά; Πρώτον, αν η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά και τα τρία σημεία της προσφυγής των ενδιαφερομένων στρατιωτικών, εν ενεργεία και αποστράτων. Δεύτερον, αν αφορά μόνο την πεντάμηνη περίοδο (1/8/2012 - 31/12/2012), που έχει αναδρομική ισχύ, και όχι την υπόλοιπη κ.λπ., που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι το πιο πιθανό. Τρίτον, αν αφορά τις περικοπές των επιδομάτων, δώρων κ.λπ.

Η εξέταση των σεναρίων δεν είναι κάτι το θεωρητικό, αλλά έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού αναλόγως του τι έχει αποφασίσει η Δικαιοσύνη θα κληθεί να υλοποιήσει, δηλαδή να πληρώσει, η κυβέρνηση. Γιατί είναι ευνόητο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις, δηλαδή το πόσα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, είναι τελείως διαφορετικές σε κάθε περίπτωση. Εκτιμάται πάντως ότι το ποσό αυτό είναι της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ, που είναι εγγεγραμμένα ετησίως από το συγκεκριμένο μέτρο συνολικώς, και 32 εκατ. ευρώ αν η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο την πεντάμηνη περίοδο των «αναδρομικών» (1/8 - 31/12/2012). Βεβαίως, ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που εξετάζεται από την κυβέρνηση και αφορά άμεσα τους ενδιαφερομένους έχει να κάνει και με τον τρόπο που θα επιλεγεί για την επιστροφή του όποιου κονδυλίου στους δικαιούχους, θα είναι κάποια επιστροφή των χρημάτων που δικαιούνται ή θα γίνει πρώτα συμψηφισμός με όσα τυχόν χρωστά ο καθένας εξ αυτών στο Δημόσιο, οπότε τα προς επιστροφή χρήματα θα είναι ακόμα λιγότερα; Θα δούμε.

Το πιο σημαντικό που έλαβε υπόψη του το ΣτΕ είναι ότι δέχτηκε πως οι στρατιωτικοί και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν «ειδική κατηγορία» δημοσίων υπαλλήλων, με τους δικούς τους κινδύνους και ιδιαιτερότητες, και δεν ανήκουν στο υπόλοιπο σώμα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτό το σκεπτικό έχει να κάνει και με το ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μοναδική και δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων ότι αφορά -δικαιώνοντας- οποιαδήποτε κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων ή άλλη προσφύγει δικαστικώς κατά του προαναφερθέντος νόμου.

Μέχρι στιγμής, ως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν υπάρχει κάποια «απόφαση», αλλά «διαρροές», που αποδίδουν ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα, αφού σχολιάζονται και από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει λοιπόν, γιατί η επίσημη απόφαση δεν έχει καθαρογράφει ούτε και δημοσιευτεί -κάτι που συνήθως απαιτεί ένα τρίμηνο, αλλά αυτή, λόγω του εντόνου και πολλαπλού ενδιαφέροντος της αναμένεται να επισπευσθεί και να ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουάριου-, η απόφαση είναι ομόφωνη, αλλά έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε το σκεπτικό της, στο οποίο οι σύμβουλοι της Ολομελείας του ΣτΕ περιέλαβαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ένστολων.

Οι προσφυγές κατά του Μνημονίου III

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2013 έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου III και της αναδρομικής από 1ης Αύγουστου 2012 επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών- αποδοχών τους τόσο διάφορες οργανώσεις στρατιωτικών και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και απόστρατοι των προαναφερθεισών κατηγοριών, όπως: Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, καθώς και άλλων εννέα Περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, καθώς επίσης άλλοι 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί ιδιωτικώς.

Για να έχουμε ενδεικτικώς ένα μέτρο συγκρίσεως, να ξέρουμε ότι οι μισθοί υπολογίζονται επί του βασικού μικτού μισθού του νέου ανθυπολοχαγού, που προ της εφαρμογής των μέτρων ήταν 875 ευρώ και μετά έγινε 475: Ενός ταγματάρχου με 19 χρόνια προϋπηρεσία και ένα παιδί ήταν 1.560 ευρώ και μετά 1.434, ενώ ενός λοχία (ΕΠΟΠ) με προϋπηρεσία 7 χρόνων ήταν 1.102 ευρώ και 1.033 ευρώ μετά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν 2.337 ευρώ πριν και 1.873 σήμερα!

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 25/01/2014 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com - Σ.Λ.)


__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

13 σχόλια:

 1. ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

  είναι πολλά τα λεφτά για τους στρατηγούς για να κοιτάξουν χαμηλότερα. Από στρατηγούς που πούλησαν τη Γενική και από στρατηγούς που έδωσαν μέρισμα ενάμισι ευρώ, δεν περιμένω αλλά ούτε και θέλω τίποτα.
  Εδώ το συγκρότημα Λαμπράκη είχε στην ιστοσελίδα του το σενάριο να κοβόταν τελείως η σύνταξη για τους κάτω των 55, στην ένδοξη εποχή Μπεγλίτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ποσό που θα επιστραφεί είναι για 19 μήνες (5 του 2012, 12 του 2013 και 2 του 2014) και όχι μόνο τα αναδρομικά. Τότε τι νόημα έχει μόνο για 5 μήνες. Οι δικαστές δεν είναι ηλίθιοι, έκριναν την περικοπή "ως περικοπή" αντισυνταγματική. και δεν πρέπει να κρατείται από τους κλέφτες που όπως θέλουν ερμηνεύουν τους νόμους. Και άρχισαν και τα παπαγαλάκια να λένε τάχα , δήθεν, μου, σου, του κλπ. Ακόμα και ο Παυλόπουλος στο ΕΞΤΡΑ, ποιος ο Παυλόπουλος..., είχε τίτλο "τη στιγμή που πένεται ο Ελληνικός λαός, θα πληρώσουν τους ένστολους" και κάτι τέτοια. Που ήταν ο Παυλόπουλος όταν έκοβαν τους ένστολους από 13 μεριές ??? Τότε κιχ τα λαμόγια. όπου τους παίρνει έτσι...Εμείς δεν θέλουμε να κόψει από κανένα, θέλουμε αυτά που μας έκοψαν άδικα και άνισα έναντι των άλλων δημοσίων λειτουργών κύριε Παυλόπουλε . Το κατάλαβες ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η απόφαση του ΣτΕ που έρχεται μάλλον εντός του Φεβρουαρίου και αφορά την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους ένστολους από το 2012. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Σταϊκούρας υπολόγισε τα ποσά σε 1 δις ευρώ περίπου την τρύπα του προϋπολογισμού του 2014, αν επιστραφούν οι περικοπές για όλα τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», αν δηλαδή εκτός από τους ένστολους, η αναδρομική επιστροφή αφορά και τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι υπέστησαν επιπρόσθετες μειώσεις 12% από τον Αύγουστο του 2012. Για τους ένστολους μόνο υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο θα αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να υλοποιηθεί η δέσμευση για την ανακούφιση των ασθενέστατων κοινωνικών ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχοι, κτλ) από το πρωτογενές πλεόνασμα του περσινού προϋπολογισμού το οποίο θα επιβεβαιωθεί από την τρόικα τον Απρίλιο. Μια σωστή πρόταση που ακούγεται από ειδικούς και από ορισμένους ένστολους είναι να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ και άνω, όπως άλλωστε προβλέπει και η έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τις εφαρμόσει για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. Η ψήφος του Μάη είναι κρίσιμη, διότι θα αποδείξουμε στα παλαιά πολιτικά συστήματα και κόμματα του παρελθόντος ότι φεύγουμε οριστικά απ’ αυτούς και από τον δικομματισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει πολυκομματισμός, θα αναδειχθούν καινούργια κόμματα που θα φέρουν την αλλαγή, την κάθαρση και θα οδηγήσουν την χώρα σταδιακά εκτός κρίσης.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Περιμένουμε να δούμε πρώτα την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους και μετά θα υπολογίσουμε το δημοσιονομικό καινό του έτους, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Πάντως με βάση το ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, οι μεικτές μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν οι ένστολοι, σε μόνιμη βάση, ανέρχονται περίπου στα 315 εκατ. ευρώ, οι συναρτώμενες συνταξιοδοτικές αποδοχές τους μειώθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χορηγούμενη αναδρομική ωρίμανση ανήλθε περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε την απόφαση ……………

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μίζες μέχρι το 2007 ανακάλυψαν οι Γερμανικές Αρχές της Βρέμης, από 4 εξοπλιστικά προγράμματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 7. Η εισαγγελική έρευνα για τους TOR-M1 σκόνταψε σε παράνομες πληρωμές, αλλά και σε άλλο πρόγραμμα επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ, ΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 140 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ !!! ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΚΑΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Α/ΓΕΕΘΑ γιατι δεν στελνει ενα twet γαι να ευχαριστησει τους δικαστες του συμβουλιου της επικρατείας; ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οι πολιτικοί, οι μεγαλοδημοσιογράφοι φωνάζουν μόνο για τους ένστολους, για τους δικαστικούς που δικαιώθηκαν τέλος Δεκεμβρίου και κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους κουβέντα, όλοι κάνουν την πάπια !!! φοβούνται προφανώς διότι έχουν κλέψει χρήματα από το δημόσιο και υπάρχει το ενδεχόμενο να τους πιάσουν οι δικαστικοί και να τους στείλουν εντάλματα σύλληψης, γι’ αυτό τα παπαγαλάκια δεν λένε κουβέντα !!! λαμόγιαααααααααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Κοροιδίας, δεν δρομολογεί καμία απολύτως εξέλιξη για τους Στρατιωτικούς. Οι Στρατιωτικοί είναι εξαθλιωμένοι και εξαθλιωμένοι θα παραμείνουνε. Όσοι αφελείς τσιμπίσουν σε τέτοιες καραμπινάτες γκεμπελικές προπαγάνδες, τότε κακό του κεφαλιού τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΑΘΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΜΑΣ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ