Αρχική » , , , , , » Ψάχνουν 820 εκατ. ευρώ για τους στρατιωτικούς - ενστόλους

Ψάχνουν 820 εκατ. ευρώ για τους στρατιωτικούς - ενστόλους

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Στη χρησιμοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 για την καταβολή αναδρομικών αυξήσεων συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ στους εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες αναμένεται να... προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις αποδοχές των ενστόλων. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η εκτέλεση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου θα έχει ως συνέπεια τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού του 2014 από τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ στα 1,7-2 δισ. ευρώ, καθώς θα προκαλέσει πρόσθετη δαπάνη ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Οι διαπραγματεύσεις

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες «αναταράξεις» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014, καθώς, μόλις έγινε γνωστό το θέμα της απόφασης του ΣτΕ, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μέσω e-mail πλήρη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για τις παρεμβάσεις που θα καλύψουν το «λογαριασμό» από τις αυξήσεις στις αποδοχές των ενστόλων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν πράγματι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά μόνο στην αναδρομικότητα των μειώσεων αλλά γενικότερα στις περικοπές στο μισθολόγιο των ενστόλων, θα πρέπει να επιστραφούν σε εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες αναδρομικά συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από 1ης Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, φέτος θα πρέπει να καλυφθεί δαπάνη ύψους 350 εκατ. ευρώ και για το τρέχον έτος καθώς οι αποδοχές των εν ενεργεία ένστολων και των συνταξιούχων πρώην συναδέλφων τους θα πρέπει να επανέλθουν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Έτσι, η συνολική «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί υπολογίζεται στα 820 εκατ. ευρώ. Αν τώρα δικαιωθούν σε τελικό βαθμό και οι δικαστικοί, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να επιστρέψει άλλα 200 εκατ. ευρώ χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα δικαιωθούν και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες των ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς).

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως μετά τη δικαστική απόφαση οι δαπάνες που θα προκύψουν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν είναι δυνατόν, βάσει Μνημονίου, να καλυφθούν στο σύνολό τους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, καθώς το ποσό αυτό θα πρέπει να χρηματοδοτεί εισοδηματικές ενισχύσεις προσωρινού κι όχι μόνιμου χαρακτήρα. Από το πλεόνασμα μπορούν, δηλαδή, να καλυφθούν μόνο τα ποσά συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί να επιστραφούν ως αναδρομικά για την περίοδο από την 1η-8-2012 έως το τέλος του 2013. Κι αυτό επειδή τα ποσά αυτά θεωρούνται έκτακτες δαπάνες, εφάπαξ καταβλητέες.

Για το 2014

Για να καλυφθεί η δαπάνη συνολικού ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί να εκταμιεύσει το Δημόσιο για να πληρώσει εντός του 2014 αυξημένους μισθούς και συντάξεις ενστόλων και πιθανότατα δικαστικών θα πρέπει να βρεθούν νέες «μόνιμες» δημοσιονομικές παρεμβάσεις ανάλογου ύψους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δεδομένα όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλάζουν άρδην και η τρόικα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα μας απέστειλε e-mail στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να ενημερωθεί για το εύρος των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ήδη πριν ανακύψει το ζήτημα με τους ένστολους η τρόικα υπολόγιζε το κενό του 2014 στα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής δεν είχε εξευρεθεί κοινός τόπος με το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψή του. Συνεπώς, το θέμα που δημιουργήθηκε τώρα προκαλεί περαιτέρω διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού κατά 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αφορά μόνο Σώματα Ασφαλείας και στρατιωτικούς

«ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ», ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και όχι μόνο «βραχυκύκλωμα», που δημιούργησε η απόφαση για αντισυνταγματικές περικοπές των αποδοχών των ενστόλων έσπευσε χθες να διευκρινίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποκλειστικά και μόνο τους υπηρετούντες και συνταξιούχους όλων των Σωμάτων και Όπλων και κανέναν άλλο κλάδο εργαζομένων αφορά λοιπόν η απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και δεν μπορεί να επεκταθεί σε καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά ούτε μπορεί να επηρεάσει άλλους κλάδους εργαζομένων.

Με το σκεπτικό ότι οι ένστολοι ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανέτρεψε το «ψαλίδισμα» των μισθών -που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση λόγω Μνημονίου- από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι σήμερα.

Τον προβληματισμό που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ για τις πιθανές δημοσιονομικές εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει «καθησύχασαν» οι σύμβουλοι Επικράτειας, καθώς σε επόμενη διάσκεψή τους προχθές έκριναν συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές των αποδοχών τριών κλάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Ο λόγος για τις περικοπές των εργαζομένων στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικά αυτή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

(Ε.Τ. 23/01/2014 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com - ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ - Σ.Λ.)


__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ