Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ


Χακί υποχρεωτικά στα 18 για 12 μήνες και νέος τρόπος εκπαίδευσης
Όλες οι προτάσεις των επιτελείων, κωδικοποιημένες ανά κατηγορία

Σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη στρατιωτική θητεία προτείνουν οι συναρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου. Όπως αποκαλύπτουν... σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», περιλαμβάνουν υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων με την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας, αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατάταξης (ΕΣΣΟ) μέσα στον χρόνο, καθώς και σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των στρατευσίμων.

Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής:

Α. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

1. Όλοι οι άρρενες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία 12 μηνών.

2. Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας υπηρετούν 9 μήνες.

3. Οι στρατεύσιμοι κατανέμονται σε τέσσερις ΕΣΣΟ: Ιούλιο με απόλυση τον Ιούνιο του επομένου έτους (Α'), Αύγουστο με απόλυση τον Ιούλιο του επομένου έτους (Β΄), Σεπτέμβριο με απόλυση τον Αύγουστο του επομένου έτους (Γ΄) και Οκτώβριο με απόλυση τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους (Δ').

4. Οι επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισάγονται στα ΑΕΙ/ΤΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και κατατάσσονται κατά προτεραιότητα στις ΕΣΣΟ.

5. Από την υποχρεωτική στράτευση εξαιρούνται μόνο οι επιτυχόντες στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι επιτυχόντες στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν κανονικά στρατιωτική θητεία.

Β. ΚΑΤΑΤΑΞΗ / ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1. Η συνολική περίοδος παραμονής των στρατευσίμων οπλιτών στα Κέντρα ορίζεται σε οκτώ εβδομάδες και κατανέμεται ως εξής: Οι δυο πρώτες εβδομάδες αφιερώνονται στην κατάταξη και την ένταξη στο στρατιωτικό περιβάλλον, ενώ περιλαμβάνονται και ελαφρά φυσική αγωγή και προετοιμασία για την ορκωμοσία. Οι υπόλοιπες έξι εβδομάδες αποτελούν το Βασικό Σχολείο Μαχητή.

2. Το βασικό Σχολείο Μαχητή περιλαμβάνει τα εξής: φυσική αγωγή με αερόβια και αναερόβια άσκηση σε καθημερινή βάση, διέλευση εμποδίων στίβου μάχης και εμποδίων αυτοπεποίθησης, αρχές λειτουργίας, λύση αρμολόγηση και συντήρηση όπλου, εκπαιδευτικές βολές μια φορά την εβδομάδα, ρίψη χειροβομβίδας, πορείες (ημερήσιες-νυκτερινές) 15 χλμ. με πλήρη φόρτο μάχης δυο φορές την εβδομάδα, βασικές τεχνικές παροχής πρώτων βοηθειών, καθώς και πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

3. Ένοπλες υπηρεσίες στα Κέντρα εκτελούνται αποκλειστικά από οπλίτες παλαιοτέρων ΕΣΣΟ.

4. Άοπλες υπηρεσίες (θαλαμοφύλακες, μαγειρεία) εκτελούνται από νεοσύλλεκτους που κρίνονται προβληματικοί ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης λόγω μειωμένης ικανότητας (Ι3 και Ι4) ή ελεύθερους ασκήσεων.

5. Καθιερώνεται διακριτικό για στρατευσίμους που αριστεύουν στην εκπαίδευση. Μέρος αυτών προτείνεται από τους εκπαιδευτές για τους Λόχους Υποψήφιων Βαθμοφόρων.

Γ. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

1. Η απονομή ειδικοτήτων πραγματοποιείται με βάση τη συνολική απόδοση του στρατευσίμου στο Βασικό Σχολείο Μαχητή, τις ιδιαίτερες δεξιότητες και τα προσόντα του, καθώς και τις υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Τα Κέντρα αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ μέσω του on-line συστήματος τις προτάσεις τους για την απονομή της ειδικότητας, ενώ η ειδικότητα «Γραφέας» αντικαθίσταται από αυτή του «Χειριστή Η/Υ».

Δ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ / ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ / ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

1. Οι τοποθετήσεις των στρατευσίμων πραγματοποιούνται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής.

2. Μεταθέσεις δικαιούνται στρατεύσιμοι που: υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα σύνορα και με κοινωνικά κριτήρια.

3. Οι αποσπάσεις οπλιτών καταργούνται.

4. Διαλύονται τα Τάγματα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, η Διοίκηση ΓΕΝ και η Μοίρα ΓΕΑ στο Στρατόπεδο «Παπάγου». Οι οπλίτες της Μονάδας Υποστήριξης ΥΠΕΘΑ δεν υπερβαίνουν τον ΠΟΥ, που προβλέπει 63 από τον Στρατό Ξηράς, 10 από την Πολεμική Αεροπορία, 5 από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ε. ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

1. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, που διατηρούνται με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουν ως εξής: 586 Τάγμα Πεζικού (Γρεβενά), ΚΕΥΠ (Λαμία), ΚΕΠΒ (Θήβα), 2/93 ΣΕ (Μεσολόγγι), ΚΕΤΘ (Αυλώνας), ΚΕΕΔ (Μεγάλο Πεύκο), 124 ΠΒΕ (Τρίπολη), ΚΕΔΒ (Καλαμάτα) και ΚΕΕΜ (Σπάρτη).

2. Το Κέντρα μετονομάζονται (πλην Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων και 124 ΠΒΕ) και καλούνται να εφαρμόσουν ενιαίο πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης, με σύνθεση Ταξιαρχίας/Τάγματος Πεζικού πλήρους επάνδρωσης.

3. Διοικητής αναλαμβάνει στέλεχος με βαθμό αντισυνταγματάρχη- συνταγματάρχη.

4. Εκπαιδευτές σε κάθε Κέντρο αναλαμβάνουν μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί (κατά προτίμηση Πεζικού, με προϋπηρεσία σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων).

5. Η κατανομή των στρατευσίμων στα Κέντρα γίνεται με βάση την εγγύτητα στον τόπο διαμονής.

6. Από την παραπάνω ρύθμιση ευνόητα εξαιρούνται όσοι επιλέξουν τις Ειδικές Δυνάμεις. Δικαίωμα κατάταξης σε αυτή την περίπτωση έχουν μόνο στρατεύσιμοι Ι1 πλήρους θητείας.

7. Οι καρτέλες των στρατευσίμων αντικαθίστανται από ηλεκτρονικής μορφής, με συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων κατά την παραμονή τους στα Κέντρα και on-line διασύνδεση με την αρμοδία Διεύθυνση Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 15/03/2012 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΔΙΤΗΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://strategyreports.wordpress.com/2013/03/15/%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB/

Ανώνυμος είπε...

Το E.7 πρέπει να καταργηθεί και είναι περίεργο που το προτείνουν. Δεν γνωρίζουν ότι απόλυτη ασφάλεια στο internet και σε ηλεκτρονικά αρχεία δεν υπάρχει;

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή προσβλητικά ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο ψευδώνυμο ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.