Αρχική » , , , » Ληστρικές αλχημείες με το νέο ΛΑΦΚΑ

Ληστρικές αλχημείες με το νέο ΛΑΦΚΑ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΙΔΙΑ
Οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών «ξέχασαν» τις περικοπές που επιβλήθηκαν από 1-11-2011 και 1-1-2012
«Άρπαζαν» από χιλιάδες απομάχους ποσά που φθάνουν σωρευτικά μέχρι και τα 65 ευρώ το μήνα
Οι συνταξιούχοι καταθέτουν αιτήσεις για αποκατάσταση των απωλειών και απειλούν με προσφυγές

Ληστρική μέθοδο για τον υπολογισμό του «νέου ΛΑΦΚΑ» εφαρμόζουν από την 1η Νοεμβρίου του 2011 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στερώντας από χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου ποσά που φθάνουν έως και τα 65 ευρώ το μήνα! Όπως αποκαλύπτει σήμερα... ο «Ε.Τ.», οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολογίζουν τη «νέα εισφορά ΛΑΦΚΑ», η οποία ισχύει κανονικά για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με βάση τα ποσά των συντάξεων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν από τις δύο αλλεπάλληλες μειώσεις που επιβλήθηκαν από την 1η-11-2011 και από την 1η-1-2012 με τους μνημονιακούς νόμους 4024/2011 και 4051/2012!

Ουσιαστικά, το Δημόσιο παρακρατεί από χιλιάδες συνταξιούχους πολιτικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες και ιατρούς του ΕΣΥ ποσά «νέου ΛΑΦΚΑ» υψηλότερα από αυτά που αναλογούν στις σημαντικά μειωμένες πλέον μηνιαίες αποδοχές τους. Ανάλογη τακτική είναι πολύ πιθανό να ακολουθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τον υπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης που παρακρατούν από τις συντάξεις των ασφαλισμένων τους.

Μεθοδεύσεις

Το ιστορικό της όλης υπόθεσης έχει αναλυτικά ως εξής:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3865/2010 επιβλήθηκε από την 1η-8-2010 ο λεγόμενος «νέος ΛΑΦΚΑ» -ή αλλιώς η «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων»- σε ποσά μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Η νέα αυτή εισφορά επιβλήθηκε αρχικά με βάση συγκεκριμένη κλίμακα συντάξεων και συντελεστές κλιμακούμενους από 3% έως 10%,

οι οποίοι από την 1η-8-2011 (με τις διατάξεις του νόμου 4002/2011) αυξήθηκαν σε επίπεδα κυμαινόμενα από 6% έως 14%.

2. Με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 επιβλήθηκε από την 1η-11-2011 μείωση 20% σε συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ το μήνα και συγκεκριμένα στο τμήμα των συντάξεων αυτών πάνω από τα επίπεδα των 1.200 ευρώ. Η ίδια διάταξη όμως προέβλεπε ότι η μείωση αυτή υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Δηλαδή, η μείωση της σύνταξης υπολογίστηκε στα ποσά των συντάξεων που δεν συμπεριελάμβαναν τα παρακρατούμενα ποσά της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των συντάξεων που προέκυψαν μετά την επιβολή της μείωσης αυτής έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία αντιστοιχούν μικρότεροι συντελεστές Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, σύμφωνα με την κλίμακα του άρθρου 10 του ν. 3865/2010. Υπήρξαν δε και περιπτώσεις συντάξεων που μετά τις μειώσεις υποχώρησαν κάτω από το όριο των 1.400 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η Εισφορά σε απόλυτο μέγεθος δεν μειώθηκε! Εξακολούθησε να επιβαρύνει στο ίδιο ύψος τις μειωμένες συντάξεις, αν και είχε υπολογιστεί με βάση τα προ της μείωσης επίπεδα!

3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4051 /2012, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, επιβλήθηκε, αναδρομικά από την 1η-1-2012 νέα μείωση 12%, αυτή τη φορά σε κάθε μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ και συγκεκριμένα στο άνω των 1.300 ευρώ τμήμα της σύνταξης. Και μετά την επιβολή της μείωσης αυτής, όμως, τα ποσά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρέμειναν αμετάβλητα, όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από την πρώτη μείωση, παρά το γεγονός ότι, και πάλι, σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας της Εισφοράς αυτής, στα οποία αντιστοιχούν μικρότεροι συντελεστές ή ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.400 ευρώ!

Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων είναι χιλιάδες συνταξιούχοι να έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, οι οποίες, όπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, φθάνουν σωρευτικά μέχρι και τα 65 ευρώ το μήνα!

Ζητούν αποκατάσταση

Ήδη, πολλοί συνταξιούχοι έχουν υποβάλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αιτήσεις για την αποκατάσταση των αδικιών και των απωλειών που έχουν υποστεί. Στις αιτήσεις τους προειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ότι εάν δεν διορθωθεί από δω και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού του «νέου ΛΑΦΚΑ» και εάν δεν επιστραφεί το σύνολο των επιπλέον ποσών που παρακρατήθηκαν, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

[Ε.Τ. 20/07/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ (gpalaitsakis@e-typos.com)]

1 σχόλια:

  1. O ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΣΕΠ 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ