Αρχική » » Πυροτεχνουργοί: άγνωστοι ήρωες

Πυροτεχνουργοί: άγνωστοι ήρωες


Οι πυροτεχνουργοί αποτελούν τους άγνωστους ήρωες της σημερινής κοινωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένης και της αύξησης των τρομοκρατικών-βομβιστικών ενεργειών. Στην Ελλάδα, το τμήμα αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήθηκε σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 357/86 Φ.Ε.Κ. 157 Τ.Α. Αργά αλλά σταθερά και με συνεχή εκπαίδευση στις τάξεις των πυροτεχνουργών εισήλθε νέο προσωπικό. Το σημερινό ΤΕΕΜ της Διεύθυνσης. Ασφαλείας Αττικής και το ΤΕΕΜ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης είναι επανδρωμένα με άξια στελέχη, και πλέον έχουν επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια.

Η εμπειρία που έχει αποκτήσει το προσωπικό των ΤΕΕΜ, έπειτα από 10 χρόνια υπηρεσίας στον τομέα της Αντιμετώπισης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών, είναι μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια... παρατηρείται σε όλο τον κόσμο έξαρση βομβιστικών και τρομοκρατικών επιθέσεων. Από Ισπανία, Ιρλανδία, Μέση Ανατολή, Πακιστάν, Αμερική, αλλά και στην Ελλάδα δεν περνά ημέρα που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μην έχουν είδηση σχετικά με κάποια έκρηξη, που σε πολλές περιπτώσεις έχει και ανθρώπινα θύματα πέραν των όποιων υλικών ζημιών. Δεν θα ήθελα να αναλύσω τα αίτια που προκαλούν τις βομβιστικές επιθέσεις. Όχι διότι τα αγνοούμε, αλλά διότι έτσι και αλλιώς αποτελούν αντικείμενο έρευνας αρκετών επιστημόνων και ειδικών σε όλο τον κόσμο.

Αυτό στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι στους άγνωστους ήρωες που σπεύδουν κάθε φορά να αντιμετωπίσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό που δεν έχει εκραγεί. Χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα εκραγεί. Η εξουδετέρωση των Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών είναι αποστολή και καθήκον εξειδικευμένου προσωπικού. Ειδικότητα που, εκτός από μακρά εκπαίδευση, απαιτεί και μια συγκροτημένη και ισορροπημένη προσωπικότητα.

Ο Εξουδετερωτής -πυροτεχνουργός πρέπει να είναι ισορροπημένος, να επιβάλλεται στον εαυτό του και για τον λόγο αυτό η επιλογή αυτού του επαγγέλματος δεν μπορεί παρά να είναι άκρως συνειδητή.

Ο Εξουδετερωτής - πυροτεχνουργός πρέπει πάνω από όλα να έχει... ψυχή. Στην επιλογή αυτού του επαγγέλματος πρέπει κανείς να είναι ξεκάθαρος. Να εργάζεται σκληρά, να εκπαιδεύεται διαρκώς και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Να γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζει έναν άμεσο κίνδυνο. Να είναι έτοιμος επιχειρησιακά αλλά και ψυχολογικά ώστε να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να μειώσει τον κίνδυνο.

Οι πυροτεχνουργοί έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων και πηγαίνουν σε αυτούς παίζοντας ακόμη και με τα δευτερόλεπτα. Γι' αυτό και είναι ηρωικές οι όποιες παρεμβάσεις τους. Δεν είναι επάγγελμα, είναι πριν και πρώτα απ' όλα καθήκον.

(ΕΝΣΤΟΛΟΣ - ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)
(Σ.Λ.)

1 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 357/86 ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΤΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΒΟΜΒΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ –ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΣΥΠ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕΜ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ . ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ .

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ