Αρχική » , , , » ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: Τις πταίει;

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: Τις πταίει;


Η τακτική της επίρριψης ευθυνών σε προηγούμενους δεν είναι σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής

Το 1874 o Χαρίλαος Τρικούπης που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδος έγραψε στην τότε εκδιδόμενη ημερήσια εφημερίδα «Καιροί» το ιστορικό άρθρο «Τις Πταίει ;» χωρίς μάλιστα να το υπογράψει. Με το άρθρο ο αρθρογράφος εξέφραζε τη δυσφορία που ένιωθε ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού για τα πολιτικά δρώμενα της εποχής εκείνης.

Το άρθρο του επιφανούς πολιτικού, σήμερα... είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για το θέμα του ΜΤΣ που δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το μέρισμα σε 55.000 Μερισματούχους.

«Τις Πταίει;»

Ένα είναι σίγουρο ότι για κάθε πράξη ή παράλειψη κάποιος πρέπει να φταίει. Στη σημερινή Ελλάδα καταβάλλονται συστηματικές και έντονες προσπάθειες για να αποφεύγονται οι ευθύνες από εκείνους που πραγματικά ευθύνονται. Κανένας δεν τολμά να δεχθεί το κόστος των πολιτικών ευθυνών. Τα επιχειρήματα και οι δικαιολογίες είναι μέρος της καθημερινότητας στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Η σημερινή κατάσταση του ΜΤΣ είναι η θλιβερή κατάληξη μιας ιστορίας ανευθυνοτήτων κομματικών και πολιτικών αθλιοτήτων που στοίχησαν στους μερισματούχους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Διαχρονικά ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Αμύνης διορίζει τον Πρόεδρο του ΜΤΣ. Όλες οι αποφάσεις του ΔΣ/ΜΤΣ μείζονος σημασίας εκτελούνται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Γιατί το ΜΤΣ έφθασε σε κατάσταση αδυναμίας καταβολής μερίσματος στους μερισματούχους:

Την κακή πορεία της Γενικής Τραπέζης διαχρονικά την πλήρωσε το ΜΤΣ που συμμετείχε σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου προφανώς με υποδείξεις του «ευεργέτη» προς τον «ευεργετηθέντα» . Όταν η Τράπεζα «στέγνωνε» από ρευστό το ΜΤΣ την «ξελάσπωνε» με Κυβερνητική εντολή.

Την περίοδο από το 1996 μέχρι το 2000 πωλήθηκε ένα πολύ σημαντικό τμήμα των περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ που εξασφάλιζε έσοδα στο Ταμείο. Τα χρήματα που εισέρρευσαν στο ΜΤΣ (ενδεχομένως κάποια άλλα να μη βρήκαν το δρόμο προς το ταμείο) δεν επενδύθηκαν ώστε να έρχονται έσοδα στο ταμείο. Είναι βέβαιο ότι από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ υπήρξε όφελος όχι όμως για τους μερισματούχους.

Το 2003 με πολιτική απόφαση ενεγράφησαν στο ΜΤΣ ως δικαιούχοι όλοι οι αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης δηλαδή το κράτος έκανε κοινωνική πολιτική σε βάρος των μερισματούχων. Αυτό είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση των οικονομικών του ΜΤΣ. Η σχέση ανταποδοτικότητας ποδοπατήθηκε από αυτούς που είχαν υποχρέωση να την διαφυλάξουν.

Από το 2003 και μετά που περιορίσθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα και μειώθηκε ο κοινωνικός πόρος που εισέρχονταν στο Ταμείο οι διοικούντες το Ταμείο εκτός από την απουσία στοιχειώδους πρόνοιας «σφύριζαν αδιάφορα ...». Συχνά εντοπίζονται και πρακτικές που δεν μπορούν λογικά να ερμηνευθούν.

Αλλά ας έλθουμε στο τώρα. Από τις αρχές του έτους διαπιστώνονται παλινωδίες και ολιγωρία στο να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ΜΤΣ με αποτέλεσμα η κατάσταση του να επιδεινώνεται.

Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για στενόκαρδες ή ψηφοθηρικές ενέργειες. Επίσης η τακτική της επίρριψης ευθυνών σε προηγούμενους δεν είναι σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής. Δεν τον αποδέχεται η κοινωνία. Η κάθε Κυβέρνηση έρχεται να λύσει προβλήματα, να κάνει τομές, να βελτιώσει τα πράγματα ώστε να μην επαναληφθούν λάθη των προηγουμένων. Δεν αποτελεί επιχείρημα η παρενθολογία.

Το σχέδιο διάσωσης του ΜΤΣ δεν πρέπει να επιβαρύνει τους μερισματούχους. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της που είναι συγκεκριμένες. Άλλες σταθμίσεις των πραγμάτων, άλλες προσεγγίσεις και άλλοι υπολογισμοί είναι εκ του πονηρού και φανερώνει αναβλητικότητα και μετάθεση ανάληψης ευθυνών. Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) έχει προτείνει τη συνένωση των τριών ταμείων καθ’ οιονδήποτε τρόπο ώστε το κάθε στέλεχος να επιβαρύνεται με ίδια εισφορά και να λαμβάνει ίδιο μέρισμα. Το ενιαίο ταμείο να λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας, να αποκτήσει επενδυτική πολιτική και να ασκείται επ’ αυτού επαγγελματική και υπεύθυνη εποπτεία. Οι συνενώσεις στην ελεύθερη οικονομία είναι δοκιμασμένη τακτική. Να επιστραφούν τα χρήματα που το κράτος οφείλει στο ΜΤΣ. Από την παρακράτηση που γίνεται στα μέλη μας με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010 ως εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων να εξοφληθεί το χρέος του ταμείου προς το Υπουργείο Οικονομικών σε βάθος χρόνου. Τα μέλη μας που είναι συνταξιούχοι έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ γιατί το κράτος δεν προλάμβανε να κάνει κάτι άλλο και μας φόρτωσε τα ελλείμματα και τις αδικίες ενός συστήματος. Κύριε υπουργέ των Οικονομικών αντί να τα βάζετε με τους συνταξιούχους, καλύτερα κυνηγήστε τους φοροφυγάδες και όλους εκείνους που βγάζουν «λεφτά με τη σέσουλα».

Μέχρι στιγμής οι εισηγήσεις μας δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία πέρα από κάποιες δηλώσεις κατανόησης δεν ασχολήθηκε πραγματικά με την βιωσιμότητα του Ταμείου.

Η ΕΑΑΣ εμμένει στη θέση ότι, σε κάθε περίπτωση, είτε αυτή αφορά την «εξυγίανση» είτε τη βιωσιμότητα του/των Ταμείων, αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ενοποίηση από τώρα των Μετοχικών Ταμείων.
Η λύση «της εξυγίανσης» θυμίζει τη θυμόσοφη ρήση «Φύγε κακό από πάνω μου». Ή τώρα ενοποίηση, άλλως «μία από τα ίδια», δηλαδή πάλι «θα την πληρώσουν τα βατράχια» και όχι όλα.

(Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Κοράκης Πρόεδρος ΔΣ/ΕΑΑΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ